Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Uskršnja jaja za decu Srbije 06. 07. 2003.


Bilo ih je 460, od 7 do 18 godina. Plavi, crnpurasti, svečani i znatiželjni. Na Veliku Subotu, knez Aleksandar i knjeginja Katarina Karađorđević organizovali su proslavu Uskrsa za decu bez roditeljskog staranja, decu izbeglice i Romsku decu.

Osećaj lakoće, sreće i prazničnog duha jedinstven je za Uskrs. Kada se tome doda i lepo vreme, i vetrić koji ćarlija na Dedinju oko Kraljevskog dvora, onda je ugođaj za sve prisutne bio jedinstven. Deca su, pristigla iz Aleksinca, Vranja, Kruševca, Sombora, Banje Koviljače, Sremske Kamenice, Niša, Pančeva, Leštana, Avale, Grocke i Roma iz Beograda u pratnji starijih, pozdravljala kneza, vladiku Artemija, knjeginju i jednog od tri sinova, Filipa. Pozirali su spontano fotoreporterima i TV kamerama a poneki su davali kneževskoj porodici i poklone. Porodica im je uzvratila. Katarina je donela iz Grčke gomilu malih ruksaka jarkih boja koji su im svečano uručeni na kraju proslave. U međuvremenu, sedeći na velikm stepenicama, okrenutim zelenilu Topčidera i Srbije u daljini, deca su saslušala kratak govor vladike Artemija koji im je poželeo srećan Uskrs. Knez, na sve boljem srpskom jeziku poželeo je deci dobrodošlicu u domu koji je «otvoren za sve Srbe na svetu».

Potom su svi obišli malu crkvu Svetog Andreje Prvozvanog, koji je patron porodice. 1 500 komada plastičnih jaja bilo je razbacano po grmlju jednog od parkova koji okružuju Kraljevski dvor. Deca su jurnula u potragu i slika je zaista bila vesela, puna života: male glavice su «njuškale» po grmlju, iza drveća, trčala s jedne strane na drugu krpz izuzetno lepo osmišljen landscape koji su nekad davno projektovali ruski arhitekti Krasnov i Smirnov. Knjeginja je pomagala deci da otvore jaja i zajedno se radovala malim igračkama koje su se nalazile u jajima. Knez je sa svima časkao, slikao se. Prava Uskršnja jaja predata su roditeljima i pratiocima bi ih predali deci na sam praznični dan.J.K.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003