Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Jače od ljubavi? 06. 07. 2003.Ko kaže da smo lude za momcima? Kad nam sve krene po zlu, većina će se obratiti bliskom prijatelju ili mami, a ne ljubavnom partneru, što je vrlo iznenađujuće otkriće. Zašto? Zato što neće pokušati da nam nametnu osećaj krvice i stajaće uz nas ma šta se dogodilo. Majke, naprimer, podjednako dobro primaju i dobre i loše viesti. Tako će većina devojaka dobre novosti prvo poveriti majci, a tek potom mladiću, ma koliko zaljubljene bile. S druge strane, radije će ih proslaviti s njim nego s majkom.

Čak i kad prestane, prijateljstvo ima cenu skoro isto jednaku kao i ljubavna veza. Većina ljudi smatra da je jednako bolno i teško prekinuti prijateljstvo, kao i vezu.

Muškarci su odlični prijatelji i stoga nije čudno što ih sve više žena ima. “Kad sam prekinula s mladićem, prijatelj me je pustio da do mile volje plačem na njegovom ramenu i rekao mi: ‘Sad će se oko tebe skupljati brojni mladići, a to bi trebalo da te uteši!’ I zaista me je utešilo”, objašnjava vrednost muškog prijatelja dvadesetogodišnja Marijana.

Većina devojaka prijateljuje s najboljom prijateljicom/prijateljem između šest i 10 godina, a s njom/njim se čuju, ako ne svaki, a ono svaki drugi dan. Pa čak i kad im neki muškarac nije najbolji, većini je među najdražim prijateljima.

S koliko prijatelja zaista prijateljujemo? Istraživanja pokazuju da većina ima tri do pet, a samo 28 posto pet do deset bliskih prijatelja. Prosečne ljubavne veze traju 4,1 godinu, duga prijateljstva sa ženama 15,3 a s muškarcima 9,3 godina. Ma koliko bili spremni da ulažu u stara prijateljstva (i štošta zbog njih podnositi), rado sklapamo nova jer u prijateljstvu više zaista znači bolje.

Između muškaraca

Stručnjaci opisuju muška prijateljstva kao “rame uz rame”. Povezanost se rađa iz čestih zajedničkih aktivnosti, kao što su fudbalske utakmice nedeljom ili odlazak na piće posle posla. Istraživanje koje je Univerzitet Washington sproveo 1995, pokazalo je da je na lestvici prijateljskih aktivnosti muškarcima skoro dvostruko važniji odlazak na piće nego ženama. Dok žene češće održavaju vezu s manjim brojem prijateljica, muškarci vole da se nalaze i razgovaraju s većim brojem prijatelja.


Žensko – muško

U jednom drugom istraživanju muškarci su svoja prijateljstva sa ženama opisali mnogo intimnijim nego žene. Žensko – muška prijateljstva uključuju i ženske (tešenje, razgovaranje o prijateljima) i muške (raditi štošta zajedno) atribute. S muškim prijateljem žena može izražavati različite delove svoje ličnosti, na primer biti intelektualno agresivnija. S druge strane, pravo je uživanje imati blisku vezu s muškarcem s kojim ne spavaju.


Sestrinstvo

Ženska prijateljstva opisuju se kao “licem uz lice”. Istraživanja su pokazala da su ženska prijateljstva dublja od muških. Zašto? Njihova povezanost zasniva se na osećaju jednakosti, a ne hijararhije. Bliskost među ženama se održava u tešenju, izražavanju osećaja, deljenju tajni i problema.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003