Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
 SAMO OPUŠTENO!
 HRISTOS VOSKRES...
 BABUCINE PRIČE
 Online zvezda
 Nema dima
 FEST 2009
 KÜSTENDORF FILM...
 SLAVA NA DVORU
 Obama među Srbi...
 DECA IZ SRBIJE ...
 ŽAN POL GOLTIJE...
 KLARK KAO NOSTR...
 „Promovišemo na...
 ŠKART
 CASADEI
 ROMANTIKA NA SR...
 PRESTOLONASLEDN...
 FILMSKI FESTIVA...
 NOVINARI NA DVO...
 PESMA EVROVIZIJ...
 REVIJA LJUBAVI
 PRINCEZA KATARI...
 ВР&...
 U početku beše ...
 „Savremena umet...
 ANDRE MARLO
 Putnik kroz vre...
 Islandski umetn...
 LETNjA IZLOŽBA ...
 BAJKA O TUKARAM...
 Deseta godisnji...
 IZJAVA Nj. K. V...
 HOLANDSKI PLESN...
 PRIKUPLJENO 660...
 IGUANA NA BEOGR...
 Venčanje Džordž...
 FEC DOMINO
 KRALJEVSKO SLAV...
 Kraftverk nastu...
 Brus Vilis puni...
 Svetih Četrdese...
 Sretenje Gospod...
 Bogojavljenje
 Velika novogodi...
 Sveti Nikolaj Č...
 Vavedenje Presv...
 Оп&...
 Doprinos akadem...
 Oženio se Kostn...
 Sveže venčana
 Naj-događaj na ...
 Džepovi puni ka...
 Nobelovka - Sir...
 Pobedila Irska
 Rođendan
 Beograd, 03.10....
 PAL ZILERI PONO...
 Napred momci!
 Istina o Knezu ...
 Fashion week
 Raja i Maja
 Laza Kostić fon...
 Boni u Moskvi
 Atentat na Šira...
 LA TEQUILA MEXI...
 International S...
 Odlazak Pole Je...
 Dilan, čedo str...
 Ostavštine slav...
 Liberation
 Nobelovac za no...
 Spust niz Mont ...
 Osvežavanje ist...
 Hakeri provalil...
 Najzad veselo
 Predsednik i di...
 Bez starca nema...
 Al se danas dob...
 U humanitarnoj ...
 Irci u našoj kr...
 O čemu je ovde ...
 Britanci u Beog...
 Srećni dobitnic...
 Volite se ljudi
 Kraljevska bajk...
 Igraj za život
 [ Svi članci ... ]
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Mama-najprijateljica! 06. 07. 2003.

Čak i ako je bila nalik na Joan Crawford, o kojoj je njena kćerka napisala nimalo pohvalnu knjigu s ironičnim naslovom “Mamine Dearest” (Najdraža mamica), iz odnosa s majkom stvara se model svih kasnijih prijateljstava u životu. Ako vam se neke od tih veza čine praznim, zamornim ili nisu toliko zabavne kao što ste očekivali, možda se morate pažljivije zagledati u izvornik. A ako u vašem odnosu s majkom nije sve bilo kako treba, morate to zrelo proanalizirati i iz uočenih grešaka naučiti kako da se ponašate u prijateljstvima, kako bi bili bolji. Postoje tri najčešća scenarija odnosa majka-kćerka iz kojih se iščitava kakav ste vi prijatelj i kako da uspostavite željeni sklad u svojim prijateljstvima:

Preangažovana majka
+ povodljiva kći

= zavisna ili distancirana prijateljica

To je odnos u kojem majka i kćerka osećaju da ne mogu da žive jedna bez druge. Normalno je da u dvadesetim osetimo potrebu za udaljavanjem od majke, tvrde psiholozi, ali u ovom slučaju ni jedan prijatelj ne može da bude kao majka i ne dolazi do osamostaljivanja. Posledica: devojka ima nekoliko ili samo jednog prijatelja, koje doživljava jednako jakim kao majku. I, da bi ih usrećila (baš kao što je usrećivala majku), mnogo daje: pozajmljuje novac čak i kad ga sama nema dovoljno, brine za njihovu decu kad su odsutni, čuva im kuću dok su na odmoru itd. Ili može otići u drugu krajnost i izbegavati bliskost, pretvarajući se, naprimer, u radoholičarku, neprestalno odbijajući pozive na izlaske izgovarajući se prezaposlenošću ili pristajati samo na izlaske na bučna mesta, gde je ozbiljniji razgovor nemoguć.

Nemarna majka
+ zanemarena kći

= posesivna prijateljica

Ako majka nije bila prisutna, fizički ili emocionalno, kćerka provodi mnogo vremena u nastojanju da ispuni prazninu s prijateljima. Ona živi kao siroče, a svako prijateljstvo doživljava kao novu opasnost da će biti napuštena. Jako se veže uz svakog prijatelja, guši ga svojom naklonošću, a u isto vreme premire od straha da će ga izgubiti. Zanemaruje sebe u korist prijatelja samo da ih ne bi izgubila, ljubomorna je na njihove odnose s drugim ljudima, kao da time nešto gubi i izaziva ono čega se najviše boji – gubitak prijatelja!

Poticajna majka
+ zdrava kći

= odlična prijateljica

Majka je nije samo okružila najpotrebnijim (ljubav, hrana, podrška) dok je bila dete, nego ju je prihvatila kao posebno ljudsko biće, a ne kao odraz sebe. Ako se radije igrala sa Betmanom nego s Barbi, nije iz toga pravila problem, nego je podržala u izboru. Kasnije, kad je kao tinejdžerka kosu obojila u zeleno, samo je napravila grimasu i osmehnula se. I kad se zaposlila, majka je uvek uz nju s dobrim savetima ili podrškom u olujnim danima. Posledica toga je da je kćerka u stanju da prijateljuje s mnogo ljudi, čak i sa onima koji joj nisu nimalo nalik. Bira ih zato što su joj zanimljivi, što ima s njima nešto razgovarati, nešto od njih da nauči i da se zajedno s njima razvija. S druge strane, majku objektivno sagledava kao normalnu osobu s manama i vrlinama, što dokazuje njenu zrelost.

Promenite ploču
Bez obzira u kojem ste se primeru prepoznali, ključ uspostavljanja sklada, slažu se stručnjaci, jeste da odbijete mladalačku pobunu protiv majke i stila koji je s njom uspostavljen od vašeg rođenja. Nađite sopstveni način razvijanja prijateljstva, sledeći svoja verovanja i zatim ih proverite. Mislite li da će vaši prijatelji nestati ako prestanete da se žrtvujete za njih, preuzmite rizik i pričekajte da vidite šta će se dogoditi. U najgorem slučaju, ostvariće se vaši strahovi, ali je to samo znak da ni prijatelji nisu bili pravi. Ako verujte da će vas prijatelji napustiti zato što je to učinila i vaša majka, uverite samu sebe da to nije ni u kakvoj vezi. Ili, ako verujete da će, ako ljude pustite preblizu, oni to zloupotrebiti, nastojte da se otvorite – s vremenom ćete, najverovatnije, otkriti da ste okruženi njihovim razumevanjem i podrškom. A za to prijatelji i služe.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003