Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Mama-najprijateljica! 06. 07. 2003.

Čak i ako je bila nalik na Joan Crawford, o kojoj je njena kćerka napisala nimalo pohvalnu knjigu s ironičnim naslovom “Mamine Dearest” (Najdraža mamica), iz odnosa s majkom stvara se model svih kasnijih prijateljstava u životu. Ako vam se neke od tih veza čine praznim, zamornim ili nisu toliko zabavne kao što ste očekivali, možda se morate pažljivije zagledati u izvornik. A ako u vašem odnosu s majkom nije sve bilo kako treba, morate to zrelo proanalizirati i iz uočenih grešaka naučiti kako da se ponašate u prijateljstvima, kako bi bili bolji. Postoje tri najčešća scenarija odnosa majka-kćerka iz kojih se iščitava kakav ste vi prijatelj i kako da uspostavite željeni sklad u svojim prijateljstvima:

Preangažovana majka
+ povodljiva kći

= zavisna ili distancirana prijateljica

To je odnos u kojem majka i kćerka osećaju da ne mogu da žive jedna bez druge. Normalno je da u dvadesetim osetimo potrebu za udaljavanjem od majke, tvrde psiholozi, ali u ovom slučaju ni jedan prijatelj ne može da bude kao majka i ne dolazi do osamostaljivanja. Posledica: devojka ima nekoliko ili samo jednog prijatelja, koje doživljava jednako jakim kao majku. I, da bi ih usrećila (baš kao što je usrećivala majku), mnogo daje: pozajmljuje novac čak i kad ga sama nema dovoljno, brine za njihovu decu kad su odsutni, čuva im kuću dok su na odmoru itd. Ili može otići u drugu krajnost i izbegavati bliskost, pretvarajući se, naprimer, u radoholičarku, neprestalno odbijajući pozive na izlaske izgovarajući se prezaposlenošću ili pristajati samo na izlaske na bučna mesta, gde je ozbiljniji razgovor nemoguć.

Nemarna majka
+ zanemarena kći

= posesivna prijateljica

Ako majka nije bila prisutna, fizički ili emocionalno, kćerka provodi mnogo vremena u nastojanju da ispuni prazninu s prijateljima. Ona živi kao siroče, a svako prijateljstvo doživljava kao novu opasnost da će biti napuštena. Jako se veže uz svakog prijatelja, guši ga svojom naklonošću, a u isto vreme premire od straha da će ga izgubiti. Zanemaruje sebe u korist prijatelja samo da ih ne bi izgubila, ljubomorna je na njihove odnose s drugim ljudima, kao da time nešto gubi i izaziva ono čega se najviše boji – gubitak prijatelja!

Poticajna majka
+ zdrava kći

= odlična prijateljica

Majka je nije samo okružila najpotrebnijim (ljubav, hrana, podrška) dok je bila dete, nego ju je prihvatila kao posebno ljudsko biće, a ne kao odraz sebe. Ako se radije igrala sa Betmanom nego s Barbi, nije iz toga pravila problem, nego je podržala u izboru. Kasnije, kad je kao tinejdžerka kosu obojila u zeleno, samo je napravila grimasu i osmehnula se. I kad se zaposlila, majka je uvek uz nju s dobrim savetima ili podrškom u olujnim danima. Posledica toga je da je kćerka u stanju da prijateljuje s mnogo ljudi, čak i sa onima koji joj nisu nimalo nalik. Bira ih zato što su joj zanimljivi, što ima s njima nešto razgovarati, nešto od njih da nauči i da se zajedno s njima razvija. S druge strane, majku objektivno sagledava kao normalnu osobu s manama i vrlinama, što dokazuje njenu zrelost.

Promenite ploču
Bez obzira u kojem ste se primeru prepoznali, ključ uspostavljanja sklada, slažu se stručnjaci, jeste da odbijete mladalačku pobunu protiv majke i stila koji je s njom uspostavljen od vašeg rođenja. Nađite sopstveni način razvijanja prijateljstva, sledeći svoja verovanja i zatim ih proverite. Mislite li da će vaši prijatelji nestati ako prestanete da se žrtvujete za njih, preuzmite rizik i pričekajte da vidite šta će se dogoditi. U najgorem slučaju, ostvariće se vaši strahovi, ali je to samo znak da ni prijatelji nisu bili pravi. Ako verujte da će vas prijatelji napustiti zato što je to učinila i vaša majka, uverite samu sebe da to nije ni u kakvoj vezi. Ili, ako verujete da će, ako ljude pustite preblizu, oni to zloupotrebiti, nastojte da se otvorite – s vremenom ćete, najverovatnije, otkriti da ste okruženi njihovim razumevanjem i podrškom. A za to prijatelji i služe.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003