Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Nobelovka - Sirin Ebani 12. 11. 2003.
Bez obaveznog vela, elegantno obučena, pojavila se Iranka Sirin Ebadi u Oslu da primi Nobelovu nagradu za mir. Ona je prva žena muslimanske vere koja je dobila ovu nagradu. U svom govoru pred norveškim kraljem i kraljicom Ebadi je između ostalog kritikovala i Sjedinjene američke države zbog ratova koje vodi po svetu.
Postala je prva žena sudija u Iranu ali joj je, posle dolaska Homeinija na vlast, oduzeta ova funkcija sa obrazloženjem da ovaj posao ne dolikuje ženi. Ebadi je zato otvorila svoju advokatsku kancalariju u Teheranu. Bori se za prava dece i žena: «Zašto muškarac u Iranu može da otera ženu kad god hoće, bez obrazloženja? Zašto posle razvoda starateljsko pravo nad decom obavezno ostaje u rukama očeva?!, pita gospođa Ebadi. To nema mnogo veze sa islamom, tvrdi.
Sirin Ebadi je i sama često puta bila na optuženičkoj klupi zbog toga što je kao advokat branila ljude čiju odbranu nijedan drugi advokat nije hteo da prihvati.
Sirin Ebadi je danas jedna od 11 žena koje su dobile Nobelovu nagradu za mir. «Ponosna sam i srećna i nadam se da će moja nagrada pomoći ljudskim pravima i demokratiji u Iranu a pre svega pravima dece.»


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003