Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Budite super frend! 06. 07. 2003.Kako birati, družiti se, napustiti loše i zadržati dobre prijatelje? Na sledećim stranicama otkrijte sve o tome kako održavati i negovati odnose koji vam mogu preobraziti život, pa čak vam poboljšati zdravlje...

Istraživanja pokazuju da:

- najbolji prijatelji su uglavnom ženskog roda
- žene teže doživljavaju raskid s partnerom nego prijateljicom
- budući da nam naši prijatelji postavljaju brojne zahteve, jačaju u nama stres
- žene koje su imale posesivne majke, preterano drže do prijateljstva.
Šokantna istina glasi: sve su tvrdnje netačne! Da biste saznali zašto i naučili više o umeću prijateljevanja, pročitajte sledeći tekst...

“Ona će provesti ceo dan u kupovini sa mnom dok tražim verenički prsten”
Petar, 26 godina

“Budući da sam imala težak dan na poslu, skratila sam odmah naš telefonski razgovor. On se nije naljutio, nego je došao samo da me zagrli”.
Gorana, 27 godina

“Kad sam bila bolesna, donela mi je supu”.
Julija, 25 godina

“Bojala sam se da prijateljici priznam da sam lezbejka, ali me ona u potpunosti podržala”.
Lidija, 29 godina

“Potrošio je subotu da bi popravio sudoperu mojih roditelja, i to besplatno”.
Kristina, 24 godine

Prihvatite činjenicu da prijateljstvo, baš kao i vreme, može biti ćudljivo. Psiholozi predviđaju da će vaš sledeći najbolji prijatelj najverovatnije: a) živeti u istom gradu kao i vi; b) biti neko koga ćete smatrati privlačnim; c) slagati se s vama oko stvari koje smatrate važnima i d) biti dobar slušalac ako volite mnogo da pričate.

Ove tvrdnje deluju kao filteri kroz koje posmatramo sve ljude koje upoznajemo, tvrdi američki psiholog Bernard Murstein, pionir u istraživanju prijateljskih odnosa. Slike se kroz njih sužavaju, kako nekoga bolje upoznajemo: kad dobro upoznamo onoga koga posmatramo, najverovatnije će postati naš dugogodišnji, bliski prijatelj. Postoje četiri faktora koja određuju koga ćemo izabrati i zašto.

Test blizine: Tamo negde postoji idealan prijatelj za vas, ali ako vas dvoje živite na udaljenosti od nekoliko vremenskih zona, mali su izgledi da ćete se ikad sresti. Stoga nije čudno da se sprijateljuju oni koji rade zajedno ili žive u blizini. Razlog? Što nekoga češće viđate, to vam se više sviđa, pod pretpostavkom da ste već prilikom upoznavanja osetili zanimanje i privlačnost.

Test izgleda: Činjenica da ne možemo odoleti privlačnim ljudima, uopšte nije nova vest. Ako vidimoi zgodnu ženu ili muškarca, spremni smo da poverujemo da im je duhovni sklop podjednako privlačan kao i fizički izgled. Drugim rečima, verujemo da privlačne ljude krase i drugi kvaliteti, kao odanost ili uspešnost. I kad bolje upoznamo nekog zgodnog, na osnovu takvog preduverenja i dalje blagonaklono objašnjavamo njegovo ponašanje.

Test vrednosti: Imati sličan sastav vrednosti važno je za razvijanje prijateljskog odnosa, i to zbog dubljih razloga. Kad neko deli naša verovanja i slaže se s našim izborima – od smeđih pantalona do značenja visokog obrazovanja ili verovanja u Boga – nesvesno nam dokazuje da smo u pravu i da smo “ispravne” osobe.

Test uloga: Na kraju, bliskost prijatelja zavisi o “skladnosti uloga”. Dvoje mogu biti nalik, slagati se u svemu, pa da se ipak među njima ne dogodi željeni klik. To je zato što se ne slažu u načinu kako funkcionišu zajedno. Naprimer, ako su oboje jake vođe i nijedno ne želi da prihvati drugorazrednu ulogu, mala je verovatno da mogu postati bliski prijatelji. Ali, ako su uloge raspoređene skladno – vi govorite, ona sluša i obratno – neće proći mnogo vremena i vi ćete unapred znati šta ko želi da kaže.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003