Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Lebanon: Pucanj u veru 12. 05. 2003.
Predsednik lokalnog crkvenog saveta Srpske pravoslavne crkve i jedan srpski pravoslavni sveštenik dali su protivrečne iskaze na sudu u američkom gradu Lebanonu oko toga ko je bio napadač u sukobu koji se završio kada je pop revolverskim hicem prosvirao sebi stopalo.
Sveštenik Filip Velisavljević se nalazi na suđenju pod optužbom za napad i druga krivična dela koja su usledila posle sukoba u decembru prošle godine oko toga ko treba da kontroliše crkveno poslovanje.
Predsednik crkvenog saveta, Frederik Pantelić (69), svedočio je na sudu da je Velisavljević uperio revolver na njega i da je on molio popa da ne povlači obarač.
"Nisam hteo da me ustreli," rekao je Pantelić. "Prekinjao sam ga da ne puca u mene."
Pantelič koji je gotovo celog života član crkve Svetog Hristovog Uskrsnuća u Lebanonu, u Pensilvaniji, kaže da je bio iznenađen ne samo što Velisavljević poseduje revolver, već što je mogao da ga potegne na njega.
"Malo sam poklekao u veri," kaže Pantelić. "Ali, to me je učinilo jačim na duži rok," navodi američka agencija AP.
Velisavljević, koji je 15 godina vodio crkvu dok nije oslobođen pastoralne dužnosti posle tuče, izložio je sudu drugačiju priču.
On kaže da izvukao revolver da bi se odbranio od Pantelića koji ga je jarosno saterao u ćošak.
Ubrzo pošto je tokom gušanja odjeknuo pucanj, obojica su svaki na svoju ruku pozvali hitnu pomoć. Pop je odbio da lekar pogleda po svoj prilici laku ranu na stopalu, saopštila ja policija.
Članovi saveta kažu da je spor bio ispunjen napetošću oko kontrole crkvenih poslova između starijih, u Americi rođenih članova i mlađih, evropskih imigranata koji su se pridružili u novije vreme.
Tužilac, Elizabet Džud, rekla je na sudu da se u ovom slučaju radi o "napadu koji je naterao čoveka da posumnja u svoju veru."
Velisavljević, koji je pušten da se brani sa slobode uz kauciju od 10.000 dolara, kaže da nije kriv.
On je takođe suočen sa građanskom tužbom u kojoj ga savet tereti da je uzeo najmanje 5.800 dolara u crkvenim predmetima. Tužba Velisavljevića dalje tereti da je crkvu oštetio za 10.000 dolara kojima je platio višegodišnji porez na prihod.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003