Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Istina o Knezu Pavlu 06. 06. 2003.
Dvadeset sedmog marta u Domu armije održan je tzv.okrugli sto na kome su se čula mišljenja o namesništvu kneza Pavla Karađorđevića...

Knjeginja Jelisaveta Karađorđević, kćer kneza Pavla održala je vrlo dirljiv i intiman uvodni govor: «...Sigurna sam da će pasti mnogi velovi koji su svih ovih 62 godine skrivali istinu. Ovo je za mene veliki i srećan dan-pred vama evo, svedočin svoju odanost roditelju, mome dragom ocu, pred vama, evo, svedočim svoju bajkadašnju odanost našoj miloj Srbiji.» Cilj ovog skupa bio je korak ka vraćanju današnjeg beogradskog Narodnog muzeja onima koji su ga i stvorili: knezu i namesniku Pavlu Karađorđeviću. Prisustvovali su mnogobrojni doktori, magistri i profesori nauka kao i Nil Balfur, bivši Pavlov zet koji je napisao knjigu O Knezu Pavlu.

Kako je izgledao novootvoreni muzej

Muzej je otvoren 18 januara 1936. na svečan način koji je potpuno odgovarao velikom događaju u kulturnom životu jugoslovenske prestonice. Hiljade i hiljade ljudi koji su prošli kroz njega najbolje su svedočanstvo o njegovoj privlačnosti i najvidniji znak poštovanja ideja i dela Njegovog Kraljevskog Visočanstva Kneza namesnika Pavla.

Muzej ima nekoliko zbirki i odeljenja: savremeno, srednjovekovno, grčko rimsko, numizmatičko i preistorijsko odeljenje. Dela savremenih slikara i vajara zauzimaju ceo prvi i drugi sprat i ispunjavaju blizu četrdeset sala. Jugoslovenska zbirka je najpotpunija i najprobranija u državi; zbirka inostranih umetničkih dela je najbogatija i najraznovrsnija na jugoistoku Evrope.

Tada je u ovim salama posetilac moga da uživa u baroknim delima Arsenije Teodorovića i Pavla Đurkovića, glavnog predstavnika srpskog slikarstva Konstantina Danila, prve žene umetnice u modernom slikarstvu Katarine Ivanović. Tu su i realisti Miloš Tenković, Đorđe Krstić, Uroš Predić, Paja Jovanović. Muzej Kneza Pavla je prihvatio i sasvim mlade umetnike kao što su Milosavljević, Čelebonović, Tabaković, Lubarda, Gvozdenović.

Nadajmo se da će novi napori dece kneza i namesnika Pavla, kneza iAleksandra, knjeginje Jelisavete, kao i mnogih njegovih poštovaoca, pomoći da se ispravi nepravda i ukaže s poštovanjem na kulturno bogatstvo u kome danas svi uživamo a koje je delo ove, tako važne osobe u našoj istoriji.

J.K.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003