Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Raja i Maja 06. 06. 2003.
“Nisam ja Indijana Džons ni glumac iz nekog Spilbergovog filma”, rekao je čuveni francuski arheolog Alen Živi, koji je pre sedam godina otkrio u Sakari grobove Tutankamonove dojilje Maje ili možda majke, na svom predavanju u Atrijumu beogradskog Narodnog muzeja. Bio je iznenađen i veoma zadovoljan što su njegovom predavanju prisustvovali skoro svi studenti arheološkog fakulteta...

Alen Živi već godinama na lokalitetu Sakara istražuje misterije i blaga egipatske prošlosti. Sakara je već tri hiljade godina služila kao mesto sahranjivanja kraljevskih porodica, visokih oficira, ministara i ostalih zvaničnika koji su živeli u službovali u Memfisu. Alen Živi nam je prikazao bezbroj dijapozitiva sa mesta iskopina uz njegovo izuzetno zanimljivo i duhovito objašnjenje. «Na ovom mestu francuski arhitekta je sazidao kuću u kojoj smo živeli moja ekipa i ja. To nam je umnogome olakšalo rad. Kopati duboko u zemlji nije baš najlakša stvar na svetu. Ali, kada se pred vama otvori istorija jedne porodice uklesana u kamenu onda je to velika nagrada.» Prikazao je detaljno grobnicu visokog službenika kralja Akenatona i njegove žene Maje, za koju se misli da je bila Tutankamonova doljilja. Postoji i tvrdnja da je Maja bila Tutankamonova majka.

O radu profesora Alana Živija snimljena su dva filma Le vizir oublie (Zaboravljeni vizir) i Le tombeaux perdus de Saqqara (Izgubljeni grobovi Sakare) koji je bio predstavljen ove godine na IV Međunarodnoj smotri arheološkog filma.

J.K.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003