Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Laza Kostić fond 06. 06. 2003.
PREMIJERA DELA POVODOM 50-GODIŠNJICE OSVEĆENJA

CRKVE SV. SAVA U LONDONU

25. SEPTEMBRA, DAN UOČI DOLASKA NJEGOVE SVETOSTI PATRIJARHA PAVLA, DŽAKLIN KOL IZVELA VIZANTIJSKI MOZAIK SVETISLAVA BOŽIĆA U SENT DŽONS SMIT SKVERU U LONDONU

Povodom predstojeće velike proslave u Londonu, Fond Laza Kostić je zamolio istaknutog srpskog kompozitora Svetislava Božića da napiše delo za cenjenu britansku pijanistkinju Džaklin Kol.Bivša učenica Menjuhinove skole, koja se usavršavala kod Vlada Perlemutera, Jalte Menuhin i Nađe Bulanžer, 25. septembra, dan uoči dolaska Njegove Svetosti Patrijarha Pavla, premijerno je izvela Vizantijski Mozaik Svetislava Božića. Tim koncertom je zvanično i obeležena proslava crkve Sveti Sava u Londonu.

Komponovan 2001, Vizantijski mozaik je posvećen “50-godišnjici srpskog pravoslavnog hrama Sveti Sava u Londonu, starešini, sveštenstvu, crkvenom odboru i crkvenoj opštini, parohijanima i miru i sreći njihovim domovima nad kojima dolgodejstvujušće bdiju seni Vladike Nikolaja Velimirovića. Na dan Svetog Jovana Krstitelja, Svetislav D. Božić”.

Stavovi nose nazive devet manastira (Kalenić, Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Sopoćani, Hilandar, Pantelejmon, Žiča, Studenica i Gornjak) i reflektuju, poput tonske ikone, dnevni život i službu u pravoslavnom manastiru.Posetioci koncerta su, pored muzičkih “ikona”, imali prilike da vide i reprodukcije ikona iz Sopoćana, a takođe i da se kroz programsku knjizicu pobliže upoznaju sa istorijskim i duhovnim značajem pojedinih manastira o kojima je tekst napisala Mati Marija Rule.

Laza Kostić Fond, koji je finansijski pomogao koncert, učinio je to po rečima njegovog osnivača Marine Milić-Apostolović, pre svega “u znak podrške i zahvalnosti pijanistkinji za njeno interesovanje i zalaganje da se srpska kultura pročuje u svetu.

Ovo nije prvi koncert na kojem je umetnica predstavila dela srpskih autora. Njeni budući nastupi u Oksfordu, Londonu, Tel Avivu i drugim mestima takođe uvrštavaju dela Svetislava Božića i Mokranjca, te je očigledna iskrena naklonjenost srpskoj kulturi i umetnosti, što je nama prirodno, veoma drago da vidimo i podržimo”.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003