Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Boni u Moskvi 06. 06. 2003.
U šetnju preko «Slovenskog mosta» poveo nas je, zajedno sa 18 mladih umetnika iz Jugoslavije, naš saradnik Pedja Filipović...

Veliki jarbol oslikan živim bojama, tradicijom i kulturom srpskog naroda, u koloritu otvorenih srca i osmeha onih koji dolaze sa novom snagom i idejama, u akvarel, gvaš i kombinovanoj tehnici, široko se otvorio 21. avgusta poslednje godine milenijuma i primio dobar vetar, pokrenuvši dugu železničku lepoticu "Tisu" (nekada "Puškin") sa prvog perona beogradske železničke stanice na dugo putešestvije ka dalekoj Rusiji.

2500 kilometara, 48 sati, "Tisa" nas je lagano upoznavala sa živopisnim i blagorodnim predelima Vojvodine, Mađarske, Ukrajine i Rusije.

Osamnaestoro mladih umetnika iz Beograda, Umke i Velike Krsne (uzrasta od 9 do 16 godina) uputilo se u šetnju "Slovenskim mostom" tek postavljenog temelja, na kome ne postoje rampe, propusnice, granice… Krenuli su da se na Prvom međunarodnom festivalu dečijeg likovnog stvaralaštva u Moskvi predstave svojim radovima, kreativnošću i lepotom, doživljajima vezanim za svoju zemlju, narod, istoriju, predele, ljude…

Prvi susret sa prestonicom Rusije izazvao je kod mališana oduševljenje i neskriveno iznenađenje. Široki bulevari, Lomonosov, prelepi hramovi raznobojnih kupola, zagrljaji stare carske arhitekture i nove, moderne, razigrana reka Moskva, poželeli su nam dobrodošlicu u osamnaest milionski grad, lagano nas odvodeći na jugozapadni deo grada ka Internacionalnom institutu za ruski jezik "A.S. Puškin" u kome su odseli ambasadori umetnosti iz Jugoslavije. Velika zgrada, skroman smeštaj, specifičan za studentski dom, vibrirao je mladošću, bojama, običajima celog sveta. Sa istim ciljem i željom da nauče jezik, u velikom objektu sreli su se studenti svih delova planete. Tako su se naši mladi slikari, razdragani, otvoreni i veseli upoznali sa Kinezima, Poljacima, Meksikancima, Indusima, Iračanima, Egipćanima… Delili su prostor za ručavanje, u večernjim satima igrali bilijar, organizovali modnu reviju frizura na kojoj je maštovitost upotrebe pastela na vlasima došla do izražaja, organizovali svoje disko veče, sjajno se zabavljali a na počinak odlazili sa nestrpljenjem očekujući svitanje i šetnju, izlete i upoznavanje lepota Moskve.

OSTANKINO U PLAMENU
Osmodnevni boravak u multimilionskom gradu ( zauzima površinu 60 puta 70 kolimetara ) bio je ispunjen fantastičnim sadržajima zahvaljući angažovanju gospođe Ljudmile Smiljković, akademskog slikara i pedagoga (profesora u Maloj akademiji slikarstva "Pavel Čistjakov" u DP "Đuro Salaj" u Beogradu, na čiju adresu je i stigao poziv za učestvovanje na "Slovenskom mostu" od Komiteta kulture Moskve, i koja je imala najveći broj predstavnika mladih slikara ) i gospođe Ružice Mitrović, akademskog slikara.

Između ostalog, mladi stvaraoci imali su prilike da se provozaju čuvenim metroom, opipaju skulpture u njemu, osete vibraciju svakodnevnog života, šetaju Starim Arbatom i uživaju u antikvitetima, pazare suvenire za uspomenu i poklone najdražima, fotografišu na Crvenom trgu, upijajući sve njegove građevine, posebno fascinirani Hramom Vasilija Blaženog, koga su nakon povratka u institut oslikavali. "Manježnaja plošćad", skulpture, mozaici i fontane na njemu, odlazak u veliki istoimeni tržni centar prebogat sadržajima, kako rekoše, pamtiće celoga života.

Desilo se, eto, da iz neposredne blizine posmatraju Ostankinov toranj u plamenu.

Poseta VDNH (izložbeni prostor narodnog stvaralaštva, veliki prostor) impresionirala je naše slikare. Fontana " Družba naroda" sa 15 zlatnih statua od kojih svaka predstavlja predstavnicu jedne od bivših republika Sovjetskog Saveza, fontana "Kameni cvet", kamila, vozić, zabavni park, razgledanje panorame Moskve vožnjom najvećim Suncem- vrteškom u Evropi , ostaće u nezaboravnoj uspomeni.

Posetili su i Hram Hrista Spasitelja, popeli se liftom do osmatračnice, i od ruskinje Olge, sjajnog vodiča, saznali detalje vezane za zidanje ovog impozantnog sakralnog objekta, unutrašnjost, oslikavanje istog, upoznali se sa prelepom Moskvom iz "ptičije perspektive".

Prilikom posete muzeju Borodinske bitke na Kutuzovskom prospektu, poseban doživljaj bio je posmatrati izraze njihovih lica, osmehe, i detinje širom otvorene oči pune znatiželje i iznenađenja. Ulja na platnu, vitrine sa uniformama, makete, mape, maleni vojnici i vojkovođe, statue, voštane figure bile su uvod u san. Prvi sprat, ceo u krug oslikan- stvarnost i imaginacija, bitka, gotovo nestvaran prelaz od stvarnih kuća, porušenih, spaljenih, topova, kotlića, kanala, na platno živih boja, fascinantno oslikane bitke. Prostor ozvučen, čuju se topovi, krici, galopi konja, baš kao 1812.

Alašević Mina, Topalović Katarina i Jovanović Marija, nerazdvojne drugarice sa Umke vidno srećne i zagledane u boj složile su se: "Toliko izgleda stvarno. Tako nam je žao konja, ljudi…Ozvučenje je super, imaš osećaj kao da učestvuješ u bici. Mirisi, dim, jauci, sve je urađeno kao da si bio tamo. Žao nam je što nismo bile ovde dok se oslikavalo…"

Mandalena Ristić iz Velike Krsne nasmejala se: "Najlepše su lutkice od stakla, vojnici. Volela bih da mogu ovo da oslikam..."

Darija Sudarski pridružila se :" Sve je lepo. Ovo je doživljaj koji ćeš pamtiti celoga života. Neverovatno, kao da si u boju!"

I Poštić Mina, Stamenić Jovan, Merzel Nenad, Milunović Ana, Mihajlovski Erika, Isailović Milica, Milunović Katarina, Nestorović Ivana, Perović Aleksandra, Radenović Milivoje, Radenović Bojana, Jurković Florijan iz Beograda nisu skrivali svoje oduševljenje. Istim intenzitetom bitku, muzej doživeo je i Vujin Aleksandar i dodao: Muzika se slaže, mada sam mislio da će bitka biti projektovana, a ne naslikana."

IZLOŽBA

28. avgust 2000. osvanuo je u Moskvi okupan suncem. U vazduhu se osećala prijatna, svečana atmosfera, ali i mala trema. U 17 časova, u II Sokoljnjičeskoj ulici u poznatom umetničkom Domu "Sokoljnjik" otvorena je izložba crteža i ostvarenja mladih umetnika Jugoslavije i Rusije- moskovske i lenjingradske oblasti. Nakon uvodne reči domaćina prisutnima se obratio i gospodin Ivan Kovačević, direktor centra za obrazovanje DP "Đuro Salaj" iz Beograda (renomirana obrazovna ustanova, organizator putovanja i učestvovanja na festivalu) zahvalivši se na lepom prijemu i prenevši pozdrave iz Jugoslavije. Ulja na platnu, pasteli, kombinovane tehnike, akvareli, sa motivima srpskog, ruskog života, istorijskim elementima, oslikane poruke, ljubav, istina, zračili su sa panoa i zidova lepe sale. Slikari, pedagozi, mnogobrojni posetioci nisu skrivali radost, iznenađenje, pohvale, osmehe…

Na izložbi I međunarodnog festivala dečijeg likovnog stvaralaštva "Slovenski most" prisustvovali su i Vladimir Sergejev, direktor Komiteta kulture Moskve, Sergej Šestakov, ataše za kulturu Jugoslavije u Moskvi, Nikolaj Burinkov, slikar i predsednik rusko-srpskog društva, Marina Lezgoljt, profesor slikarstva, Olga Nesnova, slikar, Zoran Miljojković, predsednik humanitarnog fonda pomoći srpskom narodu "Slavomir". Za inernet BONI magazin, gospodin Šestakov, široko se slovenski osmehnuvši, izjavio je: "Prijatno sam iznenađen, pre svega gostoprimstvom sa ruske strane, zatim sa vrlo lepom salom i, naravno, izuzetno lepim radovima, crtežima naše dece. To su pravi dečiji radovi. Vidi se da tu nije učestvovala ruka odraslih, vidi se po linijama, mašti. Najlepše je što su bili zajedno sa radovima ruske dece. Radovi naše dece odišu radošću, veselošću. Oni odaju da je u dušama naše dece ostala radost, optimizam, pored svih teškoća koje su doživela. Radovi odišu pravim optimizmom, deca ne umeju da lažu."

Nakon izložbe domaćini su piredili koktel ugostivši decu i prisutne goste. Prijali su pravi ruski čaj zgotovljen uz pomoć samovara, medenjaci, kolači. Na vrlo svečan način organizator je darovao naše mališane "babuškama" za sećanje, i diplomom za učestvovanje na festivalu.

S ponosom pominjemo da su radovi Erike Mihajlovski, Darije Sudarski, Ivane Nestorović, Čolić Miloša, Katarine Milunović, i Katarine Topalović našle svoje mesto u kolekciji Komiteta kulture Moskve, i da će biti odštampani u prestižnom katalogu međunarodne izložbe "Zlatna četkica".

ŠTA SLEDI...

Dan nakon izložbe (29. avgusta) prisustvovali smo sastanku u prostorijama Ambasade Jugoslavije u Moskvi. U vrlo prijatnoj atosferi razgovarali su ataše za kulturu Jugoslavije u Moskvi, gospodin Sergej Šestakov, direktor Komiteta za kulturu Moskve, gospodin Vladimir Sergejević, direktor centra za obrazovanje DP "Đuro Salaj" iz Beograda, gospodin Ivan Kovačević, akademski slikari i pedagozi Ljudmila Smiljković i Ružica Mitrović iz Beograda.

"Slovenski most" otvoren je za stvaralaštvo, druženje, razmenu iskustava…Sledeći korak: u oktobru mesecu planira se dolazak tridesetak ruskih slikara u Beograd. Među njima će biti petnaestoro dece stvaralaca čiji će radovi biti izloženi u galeriji DP "Đuro Salaj" u Nemanjinij 28. Poseta će imati humanitarni karakter obzirom da će nakon izložbe radovi biti poklonjeni školama, bolnicama, domovima za nezbrinutu decu, a čije će zidove krasiti odlučiće posebna komisija i nadležne institucije u Beogradu.

Poslednjeg dana boravka u Moskvi organizovana je i poseta "Tetrakovskoj galeriji", velelepnom dvorcu. Učenici Male akademije "Pavel Čistjakov" iz Beograda prepoznali su radove velikog Repena, Surikova, Vasnjikova, Paljenova…Prepoznali su ih po senzibilitetu, stilu, učitelju Čistjakovu, po čijem programu školovanja i oni "uče" slikarstvo. U očima su im sevale iskrice, želje, snovi…

Lagano se vozeći prema "Kijevskoj" železničkoj stanici, puni utisaka, radosti, raspoloženja, mahali su Institutu "Puškin", žiteljima Moskve, pevušeći "Kad si srećan", "Moji su drugovi..", "Igra rock and roll cela Jugoslavija"….Ispraćeni rečima gospodina Šestakova :"U ime ambasade želim vam srećan put. Vrlo sam zadovoljan vašim crtežima. Osvetleli ste obraz Jugoslaviji. Želim vam da učestvujete na svim mogućim izložbama sveta", radovali su se povratku kući spremni da otvore veliko oslikano jedro, i "Tisu" pokrenu ka domu svome. Da biste prešli preko "Slovenskog mosta" ne treba vam propusnica. Potrebno je da nosite srce puno ljubavi i sačuvate dete u sebi.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003