Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Simbolizam Lilit 22. 10. 2003.
Po kabalističkom predanju Lilit je ime žene stvorene pre Eve, u isto vreme kad i Adam, ne od njegovog rebra već direktno iz same zemlje. Mi smo oboje jednaki, rekla je Adamu, jer smo načinjeni od zemlje. Zbog toga su se posvađali i Lilit se razbesnela. Izgovorila je Božje ime i pobegla da bi započela svoju demonsku karijeru. Prema drugom predanju, Lilit je prva Eva, a Kain i Avelj su se posvađali oko toga kome od njih dvoje pripada ta Eva koja je stvorena nezavisno od Adama pa im, prema tome, nije u rodu. Neki u njoj vide tragove androgina, prvog čoveka i incesta prvih parova.
Lilit je postala Evina neprijateljica Ona podstiče nezakonitu ljubav koja unosi nemir u brak. Njeno je boravište u dubinama mora, a kletve nastoje da je zadrže tamo kako bi je sprečile da ometa život muškaraca i žena na zemlji.

Stani, stani!
Ne ulazi i ne izlazi!
Ništa od tebe i ništa u tebi!
Vrati se, vrati, more se ljuti,
Njegovi te vali zovu.

Kao žena koja je odbačena ili napuštena u korist druge žene Lilit predstavlja mržnju prema porodici, bračnim parovima i deci; ona podseća na tragičnu sliku Lamije u grčkoj mitologiji: čudovišna bića kojima su Grci plašili decu. Ona nije mogla da se integriše u okvire ljudskog života, u međuljudske i društvene odnose i odbačena je u ponor.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003