Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Ostavštine slavnih 06. 06. 2003.
Kod "Kristija" i "Sotbija" pasionirane parajlije mogu da dođu do retkih dragocenosti koje su svetu u amanet ostavile velike zvezde rok-biznisa ...

Duga kosa, lake i manje lake droge, alkohol, lavina decibela i teško podnošljiva slava slute na isuviše nepraktično breme, ali je izvesno da se mogu itekako lepo unovčiti. Pogotovo kada je reč o predmetima koji su slavni muzikanti ostavili za sobom, što otišavši na drugi svet, što prepustivši neku relikviju iskušenju vazda gladnih posvećenika sa dubljim džepom.

Kod čuvenog "Kristija" ovih bi dana trebalo da bude održana aukcija na kojoj će se u centru pažnje naći neki interesantni predmeti koje su za sobom, verovatno ne sluteći koliko će vredeti, ostavili neki iz galerije dinosaurusa muzičkog biznisa druge polovine XX veka. Reč je o delićima ostavštine Džimija Hendriksa, Džima Morisona i drugara iz grupe "Dors", članova proslavljenog britanskog pank sastava "Seks pistols" i, naravno, još žive, ali već u nebo uzdignute Madone.

Sem gitara iz kojih su nemoguće "cedili" besmrtni Hendriks i gitarista "Dorsa" Robi Kriger, glavna atrakcija prodaje biće stihovi za numeru "Crosstown Traffic", koje je na, sada već prilično izbledelom, papirčetu 1968. godine ispisao crni čarobnjak instrumenta sa šest žica. Ovih dvadesetak redaka Hendriksovog rukopisa "Kristi" planira da proda za 60.000 engleskih funti. Malo li je!

Konkurencija se potrudila da ne ostane nemušta pred inicijativom rivalske kuće. Tako je "Sotbi" objavio da je psihodelična Hendriksova jaknica od zelene svile prodata za 35.000 funti, a kao kupac navodi se ultrakomercijalni "Hard rok kafe", koji je odevni predmet iz zaboravljene garderobe glasovitog muzičara namenio ukrašavanju svog novog restorana u Mančesteru.

"Kristi", razume se, ima još aduta. U prodaji su ugovori koje su, negde početkom šezdesetih, tada tek počinjući "Bitlsi" potpisivali sa svojom izdavačkom kućom. Na dokumentima su parafi Džona Lenona, Pola Makartnija, Džordža Harisona i Ričarda Starkija (alijas Ringo Star), a što se cene tiče - zasad nema preciznijih informacija.

U "Kristijevoj" najnovijoj ponudi je i "Gibson Les Paul" gitara, model iz 1958. godine, na kojoj je muzicirao Erik Klepton. Trgovci očekuju da će dostići cenu u rasponu od četrdeset do šezdeset hiljada engleskih novčanih jedinica. Po osetno povoljnijoj ceni interesenti će moći da se dočepaju gitarskog modela "Zemaitis Dragon" koji je u svojim cenjenim rukama držao Rik Parfit, gitarista grupe "Status kvo". Pošto? Prava sitnica - cirka pet "soma" funti...Copyright BONI Drenik d.o.o 2003