Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Liberation 06. 06. 2003.
Naša saradnica, poznati modni kritičar, Katarina Nedeljković-Stojanović, opisuje, hvali i kudi reviju…

Vrlo aktuelna tema - Liberation (eng. oslobađanje, oslobođenje) odabrana je da ove godine bude lajtmotiv za vredne i talentovane mlade ljude koji su na jugoslovenskom takmičenju predstavili svoje radove, s tim da se najkvalitetniji domaći predstavnik uključi u svetsko finale koje će se u novembru održati u glamuroznom, i čini se, vrlo dalekom Njujorku. Stručni žiri je isprva pregledao preko sedamdeset mapa sa skicama, uzorcima materijala i pismenim obrazloženjima svakog pojedinačnog odgovora na temu, a šesnaest finalista je prikazalo svoju odevnu viziju oslobađanja na jugoslovenskom finalu održanom 1. oktobra u Hali 3 Beogradskog sajma.

Ma koliko se tema - Liberation činila široka i apstraktna, takmičari su očevidno zapadali u već poznate zamke - problematični krojevi sa komplikovanim detaljima koji često sputavaju pre nego što "oslobađaju", predvidljiva gama koja igra asocijacijama na "prvu loptu" i pozivanja na teme takmičenja proteklih godina. Možda će izgledati da stručan žiri postavlja preterane zahteve, ali obzirom na to da je i potpisnica ovih redova bila njegov član, budite sigurni da su mnogi sati provedeni u razgovorima o kvalitetu, originalnosti, talentu, ali i daleko apstraktnijim temama na koje je upućivao - Liberation.

Ali, da se manemo metafizike, apsolutno je sigurno da je pobednik jugoslovenskog takmičenja - Srđan Matijašević, imao ubedljivo najjači koncept koji govori o pažljivom razmišljanju o Oslobađanju kao stalnom procesu u traganju za apsolutnom ravnotežom. Pre nego što odvedem priču u dijalektičke vode, važnije je da istaknem njegove apsolutno sjajne modele, multifunkcionalne i zaista duhovite, uz ne manje kvalitetnu i zanimljivu obuću, i posebno neobičan metalni nakit - slagalicu, koji kao i ostatak, znače predmet koji vas može učiniti kreativnim i slobodnim da od sebe napravite ono što hoćete.

Odmah uz Srđana je Maria Jelesijević sa svojim već prepoznatljivim SMB metaforičnim modelima izuzetne atraktivnosti, čiji je rad zauzeo drugo mesto, a zanimljive odgovore na temu pružile su i sestre

Ivana i Jelena Stevančević i ravnopravno podelile treću poziciju.

Uskoro ćemo znati kako je Srđan Matijašević prošao na svetskom finalu, a nakon velikog uspeha prošlogodišnjeg finaliste Saše Marinkovića koji je osvojio specijalnu nagradu žirija, možemo očekivati da još jedno ime sa ovih prostora potvrdi da kreativnost sa ovih prostora nailazi na sjajne reakcije.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003