Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Nobelovac za novi milenijum 06. 06. 2003.
Kineski pisac, prevodilac, slikar i politički disident Gao Xingjian dobio je prvu milenijumsku Nobelovu nagradu za "književno delo univerzalnog značaja", objavila je Švedska akademija u četvrtak…

Nagradu, vrednu milon dolara Gao je, po mišljenju ocenjivačkog suda, zaslužio jer je svojim delima, punim "gorkih spoznaja i jezične dosetljivosti", otvorio nove puteve kineskom romanu i drami.

- Iznenađen sam - rekao je Gao novinskoj agenciji France Presse kad je čuo vijest da je dobio Nobelovu nagradu, rekavši kako nije bio među favoritima. - Možda je tako i bolje - našalio se.

Jedan od najpoznatijih kineskih disidenata, Gao Xingjian, rođen 1940. u Kini, kaže da mu je među prvim uspomenama beg pred japanskom vojskom. Kao dete je slikao, pisao i svirao violinu, a sa 17 godina upisao se na Univerzitet u Beijingu gdje je studirao francuski jezik i književnost. Na vrhuncu kulturne revolucije, Gao je morao da uništi sve što je napisao - sanduk rukopisa među kojima je bilo nekoliko romana, članci o estetici i petnaestak drama - a onda su ga poslali na selo radi "rehabilitacije". Do 1979. nije smeo da objavljuje ni da putuje u inozemstvo.

Osamdesetih godina Gao je stekao popularnost kao dramski pisac, upoznajući kinesku pozorišnu publiku s avangardnim idejama evropskog kazališta i teatra apsurda, ali vlastima nikad nije bio ideološki prihvatljiv. Godine 1982. dijagnosticirali su mu rak pluća, što se kasnije pokazalo netačnim. Sledeće godine, rasprava o tehnikama moderne proze, u kojoj se suprotstavio kineskom socrealizmu izazvala je burne reakcije, a Komunistička partija je njegovo delo nazvala "duhovnim zagađenjem".

Suočen s etiketom političke nepodobnosti s jedne strane i svesti o sopstvenoj smrtnosti s druge, Gao je preduzeo veliko putovanje po Kini koje je kasnije opisao u autobiografskom romanu "Planina duše".

Godinu nakon što mu je 1986. zabranjena drama "Druga obala", Gao se kao politički izbeglica preselio u Francusku gde i sad živi. Izašao je iz Komunističke partije nakon masakra na trgu Tiananmen 1989. Dela su mu objavljena na brojnim evropskim jezicima. Roman "Planina duše", kaže kritika, "veličanstveno je pikarsko putovanje u srce Kine", spoj putopisa, filozofskih razmatranja, ljubavne priče i bajke, roman pun nezaboravnih likova koji ocrtavaju sudbinu čoveka.

Osim kao pisac, Gao je poznat i kao reditelj, prevodilac i slikar; izlagao je na samostalnim i zajedničkim izložbama, a njegove slike tintom pojavljuju se i kao ilustracije u zbirkama kineskih pesnika.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003