Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Beograd, 03.10.2003 MELEM ZA DUŠU... 10. 06. 2003.

...ili Melem akrostiha naslov je treće knjige poezije Bratislava Živulovića, pesnika koji živi i radi u Švajcarskoj, koja je početkom oktobra 2003.godine predstavljena u Udruženju Književnika u Francuskoj 7, u Beogradu. Akrostih, ako se dobro sećamo iz srpskog jezika, je pesnička forma koja je izuzetno teška i komplikovana za pisanje u odnosu na druge oblike poezije. Akro, u prevodu sa grčkog jezika, znači niz, vrh i kraj.

Na primer, pesma SRBIJA:
Sreća je il nesreća
Roditi se u zemlji
Božjom koju zovu.
Istorija njena je časna!
Ja se ponosim!
Ako si iz zemlje moje, nemoj mrzeti!

Među retkim poetama koji su uspešno pisali ovu formu poezije bili su Franc Prešern i Jovan Jovanović-Zmaj. Njihov naslednik je upravo B.Živulović. Pesme iz knjige Melem akrostiha grupisane su u celine pod nazivima: Srpski kosovsko-metohijski motivi, Sveta mesta i srpske slave i Svakodnevni motivi-rodoljubiva, ljubavna i misaona lirika.

Bratislav Zivulovic, pesnikAkrostih je oduvek nosio mistična svojstva, lekovitu silu u enigmi pletenice stihova, naročito ako se ključna slova nisu ničim isticala dobijajući tako veću inicijacijsku moć. Recenzent knjige Melem akrostiha, pesnik Nenad Grujičić («Kaca»), objasnio je Živulovićev akrostih kao trodimenzionalni-pročitati, videti, čuti: «Pesme Bratislava Živulovića su u prosjaju žala za zavičajem i slutnjama «zlatnog doba» za srpski narod i zemlju. On i peva i bugari, i pretražuje i predlaže, i slavi i kudi, i daruje i vapi.»


Predsednica Udruženja Dijaspore, g-đa Ruža Pavlović, koja je za prve dve Živulovićeve knjige «Muke srca»(2002) i «Iz duše»(2003) napisala za obe rezenziju a za jednu i predgovor, kazala je da Živulović u svojim pesmama brine i o mladima govoreći im da treba da znaju i poštuju svoje poreklo «i kad je najteže nek nam uzor budu preci» pa će imati i časno ime svojoj deci. «Opšti je utisak da je Bratislav Živulović veliki humanista koji u svakoj svojoj pesmi i prilici piše pravdoljubivo i rodoljubivo.»

Siniša Živanović, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće iz Rume «Srpska knjiga» koja je objavila sve tri knjige pesnika izjavio je da je ova knjiga bila posebno izdanje jer je i njena forma posebna.

Da bi dočarao trodimenzionalni akrostih Bratislava Živulovića, urednik i voditelj programa Udruženja književnika Srbije Dušan Cicvara, koji je inače podrobno predstavio osobe koje su govorile na promociji, što je odlična informacija za novinare, pozvao je glumca Peđu Filipa da pročita nekoliko pesama iz knjige Melem akrostiha. Zahavljujući njegovom odličnom glasu i izuzetno znalačkom predstavljanju poezije (nedavno je objavio CD pod nazivom «Poniranje» i «Odjek»na kome čita stihove pesnikinje Zlate Nešić kao i CD «Dostojanstvo reči» Mire Alečković) promocija knjige Bratislava Živulovića dobila je zaista treću dimenziju.
J.K.

Pedja Filip, glumac

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003