Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Spust niz Mont Everest 06. 06. 2003.
Tridesetosmogodišnji Slovenac Davo Karničar skijama se spustio niz padine koje vode do najvišeg planinskog vrha na planeti i, usput, naleteo na smrznuti ljudski leš i ko zna šta sve još...

Ime Dava Karničara ući će u istoriju sa najverovatnijom odrednicom: "Čovek koji se skijama spustio niz padine Mont Everesta". Oni koji znaju da je reč o najvišem vrhu Himalaja i čitave ove planetice, nemaju razloga za podozrivost: sve je snimljeno uredno montiranim kamerama, računajući i onu koju je odvažni Slovenac nosio na svojoj kacigi.

Slovenački skijaš i alpinista imao je ovakvih iskustava i pre suočavanja sa Mont Everestom (8.848 metara). Pre nego što se osmelio da izazove najviši vrh sveta, pekao je zanat vozeći spust niz strmine alpskog Mon Blana i himalajske Anapurne. Na Everest je prvi put krenuo 1996. godine, ali je taj pokušaj propao - Karničar je tada ostao bez dva prsta u ledenom zagrljaju snežnih visina...

I ovoga puta bilo je dramatično, ali je misija okončana uspešno. Hrabri Slovenac pamtiće je po ko zna sve čemu, a za javnost je najintrigantniji u njegovoj priči bio momenat kada opisuje susret sa sleđenim ljudskim lešom: "Planina je neiscrpni izvor čudesa i iznenađenja. Navikao sam na svakakve događaje na svojim pohodima. Susret sa mrtvim čovekom bio je za mene, uprkos raznim iskustvima, zaista šokantan."

Rođen 26. oktobra 1962. godine u Zgornjem Jezerskom, u Sloveniji, Davo Karničar - kako sam kaže - skija od kako zna za sebe, što i nije čudno ako se zna da potiče iz čuvene skijaške porodice. Kao aktivni smučar, bio je član jugoslovenskog skijaškog državnog tima od 1975. do 1982. godine. Ne zadovoljavajući se samim skijanjem, od 1980. počinje da se bavi i alpinizmom. Od tada je ostvario više od 1.200 uspona i skijaških spustova niz planinske nedođije širom sveta. U tandemu sa svojim bratom Drejcom Karničarom, Davo je bio prvi Slovenac koji se usudio, i u svom naumu uspeo, da krene na vrh viši od 8.000 metara. Bila je to Anapurna (8.091 m).

Davo je osvajao sve više alpske vrhove, pa i Materhorn i Mon Blan, za veće poduhvate se pripremajući kod kuće - na Triglavu, Jalovcu, Špiku... Prvi je čovek glasovite skijaško-planinarske škole u svom Jezerskom i čelnik lokalne turističke organizacije. U dva navrata, 1985. i 1995. godine, proputovao je svet kao član stručnih štabova nacionalnih skijaških timova Slovenije i Norveške, obavljajući uloge masera, ski-servisera i trenera.

Pozivom koji je odabrao bavi se - kako sam naglašava - prevashodno iz ljubavi. I zaista: ko bi se latio takvog "zanata" da iza svega ne stoje ispunjeno srce i posvećena duša?

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003