Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Osvežavanje istorije 06. 06. 2003.
Legendarni londonski stadion ovih dana i stvarno prelazi u legendu - čuveni "Wembley" se ruši da bi na njegovom mestu nikao, što bi satiričari rekli, "i lepši i stariji" sportski objekat...

Utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2002. godine, susret fudbalskih selekcija Engleske i Nemačke, bio je poslednji sportski događaj na famoznom londonskom stadionu "Vembli", po kojem su potom počeli da vršljaju bageri, buldožeri, kranovi, dinamit i ostala kontrolisana rušilačka oprema. "Vembli" ide u istoriju jer je - znaju to, valjda, Englezi bolje od nas - dotrajao. Legendarni stadion tako je ispunio i poslednji uslov da postane uistinu legendaran: prestao je da postoji.

Da sve ne bude protumačeno kao plod pukog nihilizma, inicijatori i organizatori ove akcije objasnili su da će na mestu čuvenog londonskog stadiona biti sagrađen novi, komforniji, bolji i prilagođeniji zahtevima modernog doba. Cinici bi dodali da će novi sportski objekat, zacelo, biti "i lepši i stariji" od doskorašnje Meke fudbalskih hodočasnika. Mnogima je bilo žao, ravnodušnici su, po običaju, ćutali, a oni koji su krenuli u akciju "osvežavanja" istorije protrljali su dlanove: posao je posao, nema tu šta da se sentimentališe.

Poslednja utakmica na starom dobrom "Vembliju" nije donela sreću favorizovanom domaćinu. Englezi su, usred Londona, kao da se plaše da tribine voljenog stadiona, iz osvete prema nadobudnim graditeljima, ne krenu same da se urušavaju, igrali bojažljivo i krajnje neubedljivo. Nemci su iskoristili mističnu konfuziju u redovima Ostrvljana i zasluženo slavili sa 1:0.

Na "Vembliju" se tog ranog oktobarskog dana našlo više policije no ikad. Obrazloženje nadležnih: valjalo je potruditi se da delovi stadiona koji se seli u kolektivno pamćenje ne budu razneseni na sve strane. Narod je voleo "Vembli", i postojala je opravdana bojazan da će se svaki drugi gledalac dosetiti da odvali sedište, odlomi parče šipke ili betona, da mu stoji u vitrinama kao podsetnik za unuke-fudbaloljupce. Vlasti to nisu htele da dozvole, premda je takav njihov stav nelogičan: zar nije bolje da sami navijači olakšaju posao ovlašćenom rušilačkom timu?

Atmosferu je dodatno ugrejala legenda engleskog fudbala Kevin Kigen, najavivši uoči susreta sa Nemcima da će i sam učiniti što je u njegovoj moći da se domogne precioznog sedišta u kraljevskoj loži. Kigen je poručio policajcima: "Nemojte da vas začudi ako ponesem šrafciger."

Nisu, naravno, ni odgovorni na sada već bivšem stadionu bili tako "gluvi" za zov biznisa. Nezvanično su u javnost proturene informacije o "cenovniku", pa se tako jedan navijač domogao pomenutog kraljevskog sedišta po ceni od 551 engleske funte.

"Vembli" je, od dana kada jesagrađen, živo učestvovao u stvaranju ostrvske, evropske, pa i svesvetske fudbalske istorije. Prvi put ime ovog stadiona odjeknulo je planetom godine 1923, kada je na tada tek izgrađenom "Vembliju" odigrano finale nacionalnog kupa Bolton - Vest Hem. Taj događaj umalo se nije pretvorio u pravu katastrofu: željni da vide biser arhitekture XX veka, mnogo više nego svoje miljenike u dresovima, Englezi su pohrlili na stadion u enormnom broju, te je malo nedostajalo da dođe do opšte pogibije. Zvanični izvori saopštili su da se na "Vembliju" toga dana obrelo 127.000 ljudi, ali s obzirom da je narod visio na svakoj kuki za koju je mogao da se uhvati, ne čini se neumesnim ni podatak da se ta cifra opasno približavala broju od 200.000! Utakmica je, ipak, nekako odigrana, Bolton je slavio sa 2:0, a istorijski prvi gol potpisao je Rodni Džek. Ispisana je prva stranica sage o "Vembliju".

Godine 1963. "Vembli" dobija novo ruho - restaurisan i osvežen, pruža znatno veću udobnost. Sada na ukrovljenim tribinama ima mesta za više od 100.000 gledalaca koji, kad kreću na utakmicu, slobodno mogu da zaborave kišobrane.

"Vembli" je, u svojoj 77 godina dugoj istoriji, pored ostalog bio i centralni objekat londonskih Letnjih olimpijskih igara 1948, kao i domaćin nezaboravnog "Live Aid" koncerta koji su sredinom osamdesetih organizovali Bob Geldof i njegova tadašnja supruga, nedavno preminula Pola Jejts. Na "Vembliju" je održana i glamurozna proslava 70. rođendana južnoafričkog lidera Nelsona Mandele. Mnoge rok grupe su, svojim nastupima, dodale poneko zlatno slovo u povesnicu danas nestajućeg stadiona.

Sem fudbalskih spektakala, koji su nesumnjivo bili najatraktivniji sportski događaji na monumentalnom londonskom stadionu, "Vembli" je uvek bio otvoren i za ragbiste, pa i za velike boks-mečeve. Niko ga, međutim, neće pamtiti kao fudbalofili; uz brazilsku "Marakanu", imao je status najpoznatije fudbalske arene na planeti.

Kako će javnost prihvatiti novi objekat (zvaničnici se još ne prse najavama roka u kojem će radovi na "Vembliju 2" biti okončani), već se može predvideti. Stariji će uzdisati: "Nije to - to", a generacije koje dolaze prihvatati stvarnost kakva jeste, sa opravdanjem koje se ne može odbiti: "Pa, nismo mi rušili ono staro..."

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003