Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Hakeri provalili tata-Gejtsa 06. 06. 2003.
Američki Federalni istražni biro pokrenuo istragu posle senzacionalne krađe programa, među kojima i najnovijih verzija "Vindouza" i "Ofisa", koji su elektronskom poštom stizali na adresu u Sankt Peterburgu...

Lepo je pričati o bezbednosti kompjutera i interneta, ali je pošteno upozoriti da je ta bezbednost, ipak, u domenima relativnog. Šta da se kaže kad su hakeri, eto, provalili i žestoko nasekirali nikog drugog do velikog ćaleta svetske kompjuterske industrije, silnoga Bila Gejtsa! Kako? Malo strpljenja...

Vatra se rasplamsala kada je časopis "Volstrit džornal" objavio dramatičnu vest da su hakeri izvršili uspešan atak na nedodirljivu tvrđavu "Majkrosofta", te da su u senzacionalnom maniru pomažnjavali planove novih softvera, uključujući i sasvim taze verzije "Vindouza" i "Ofisa".

Prema pisanju "Volstritskih novina", služba za bezbednost u "Majkrosoftu" tešku štetu otkrila je tek u sredu, 25. oktobra, tako što je registrovano da su ultratajne "lozinke" putem elektronske pošte slate na neimenovanu adresu u Sankt Peterburgu, prelepoj metropoli ruskog severozapada. Hakeri su iznašli foru da izvorne kodove, koji predstavljaju osnovu softverskih programa, prošvercuju van "neprobojnih" bedema "Majkrosoftovog" kompleksa u Redmondu, u američkoj državi Vašington.

"Za najdublje je žaljenje ovaj besprimerni slučaj industrijske špijunaže", izjadao se novinarima Rik Miler, portparol "Majkrosofta", napominjući da su Gejts i kompanija celu stvar shvatili "maksimalno ozbiljno", te da su već formulisana "trenutna i dugoročna rešenja kojima će se zaštiti 'Majkrosoftova' mreža".

Naglašavajući da "ne raspolažemo nijednim dokazom da je bilo koji od novih softfera pretrpeo neželjene modifikacije ili, eventualno, uništenje u ovim drskim hakerskim napadima", Miler nije mogao sa stoprocentnom sigurnošću da odgovori na pitanje da li su upadi prestali. "Verujem da jesu", samo je natuknuo.

U celu igru se, kako i dolikuje, brže-bolje uključio i famozni FBI, američki Federalni istražni biro. Glasnogovornik Biroa javnosti je saopštio da je istraga otvorena na osnovu pisanja "Volstritskih novina", ali da za sada neće biti iznošeni bilo kakvi detalji u vezi sa ovom aferom.

S druge strane, eksperti za kompjutersku bezbednost sa zakašnjenjem su ukapirali da su misteriozni hakeri "najverovatnije koristili dobro poznati virus QAZ". Dotičnim stručnjacima taj je virus poznat već nekoliko meseci, kada mu se ušlo u trag u Kini.

"Vest iz 'Majkrosofta' svakako je od onih vrlo zabrinjavajućih", izjavio je Rejmond Džins, jedan od čelnika evropskog ogranka japanske kompanije za kompjutersku bezbednost "Trend mikro". "Taj virus držimo na oku već tri meseca, ali smatrali smo ga tek pretnjom srednjeg nivoa. Prosto je neverovatno da je u pitanju novi virus najvišeg rizika."

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003