Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Predsednik i dirigent 06. 06. 2003.
Koncertom Beogradske filharmonije pod vođstvom jednog od velikana dirigovanja danas u svetu, Zubina Mehte, i sa predsednikom SRJ dr Vojislavom Koštunicom u publici, petog novembra u beogradskom Sava centru, zavrešene su Beogradske muzičke svečanosti…

Višestruko i u višedecenijskom poređenju značajan, nesvakidašnji događaj pun simbolike. Dr Vojislav Koštunica stigao je sa skromnim obezbeđenjem i, nešto pred 20 sati, praćen radoznalim pogledima, bez ikakvog posebnog rasčišćavanja prolaza, uklanjanja prisutnih, ušao u Sava centar na ulaz iz ulice Milentija Popovića na koji je, pre i odmah za njim, ulazila i publika.

Specifičnost koncerta, osim humanitarne namane (prihod od ulaznica bolesne dece) bila je isključivo muzika- gostovanje čuvenog dirigenta. Nekada, kada je Beograd bio usputna stanica mnogim svetskim velikanima umetnosti (Karajan sa Berlinskom filharmonijom, Lenjingradska, Češka, Moskovska filharmonija, Frankfurtska opera sa “Elektrom”, Boljšoj, David Ojstrah, Andre Navara, Čikolini, Mikelanđeli, Monako, Di Stefano, Đaurov…) ovo, preksinoć, bilo je jedno u nizu velikih gostovanja. Sada, dolazak Zubina Mehte podsetio je na to koliko smo dugo živeli u evropskom i svetskom ćor- sokaku. Kao što je dolazak dr Koštunice na ovaj koncert, koliko u svojstvu prvog čoveka ove zemlje toliko i kao samo kulturnog građanina koji zna šta valja, podsetio da u publici, u poslednjoj deceniji sigurno, i još koju deceniju dalje unatrag, nije viđen posetilac tog ranga. Sala Sava Centra, ispunjena do poslednjeg mesta, ustala je, do jednog, i prolomila se od aplauza kada je predsednik Koštunica ušao u salu i zauzeo mesto u osmom redu. Aplauz predsedniku koji nije dugo jenjavao slio se u isti takav pozdrav dirigentu Mehti, što je ponovljeno i na kraju koncerta. I dogod je taj aplauz trajao, vraćajući dirigenta na scenu, dok se niko u prepunoj sali koja je bila na nogama nije pomerio sa svog mesta, stajao je i aplaudirao i predsednik Koštunica. Zubin Mehta, koji je u svojoj dugoj karijeri dirigovanja najvećim orkestrima, u najčuvenijim salonima, svakako naviknut na ovakve izraze oduševljenja, odgovorio je publici, prvo sa "hvala lepo" na srpskom, da onda na engleskom, zahvali što je pozvan, i da, kao što je rekao, tačno mesec dana posle ovdašnje mirne revolucije, zaželi mnogo sreće i uspeha našem narodu i predsedniku Koštunici. U simboliku ove koncertne večeri, spada i to što su Beogradski filharmoničari, i u sopstvenoj ponesenosti trenutkom, prevazilazeći svoje svakidašnje ljudske egzistencijalne brige i sviračke nevolje, pod Mehtinom dirigentskom palicom odsvirali dve "sudbinske" simfonije- petu Betovenovu i Četvrtu Čajkovskog. Horne i fagoti koje od početka probadaju tom opomenom mnogima su odjekivali dok su iz svetlosti i muzičke raskoši sale izlazili u zamračene prilaze Sava centra.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003