Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
 PRODAJA ZA SLAD...
 Samo napred
 Može li bez kav...
 ZVER 666
 Isterivač đavol...
 SUPERJAHTA, AVI...
 LJUBIMCI
 HRISTOS VOSKRES...
 PORŠE
 PROLEĆE
 U SRCU ZLATNOG ...
 NE VOLITE ORNAŽ...
 LORELAJ
 UMNETNOST KIĆEN...
 UMETNOST KIĆENJ...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 USKRŠNJE JAJE
 Samo virulentno
 Jeste li za tes...
 500 MILIONA EVR...
 AMERIKANAC U PA...
 VINO I ZVEZDE
 BRISANJE ISTORI...
 Test Dr. Fila
 Jadarit
 SAD GA IMA SAD ...
 Zanimljivosti
 Zanimljivosti
 BRZI VOZOVI FRA...
 Mila Jovović
 Hotel Frensisa ...
 Henrik Ibzen (...
 Najbolji novi h...
 Najbogatiji lju...
 Svastalice
 Legenda o „YAHO...
 Venčanja
 Lament nad kafa...
 Klaudija Šifer...
 Orlando i Kejt ...
 Ko bi rekao da ...
 Zima
 Dvor i vrtovi L...
 SARGANSKA OSMIC...
 Mala Nikol
 Ekspedicija na ...
 Naručivanje čas...
 Džejson Prisli
 DŽONI KEŠ
 Porodično okupl...
 Ljubimci
 Medeni mesec
 Beograd: Sećanj...
 Kako potrošiti ...
 Rekla Kazala 3
 Rekla kazala 2
 Rekla-kazala 1
 Renesansa Krist...
 Kineski zid sve...
 "Zasto monarhij...
 SEKSI SCENA SVI...
 Lebanon: Pucanj...
 SIROTI NOVINARI...
 Švarceneger u G...
 Virtuelni seks
 Najseverniji ev...
 Tatoo
 Istorija piva
 Lament nad auto...
 LAPSUSI
 Glodari napadaj...
 Svet prepun lju...
 Paolo Koeljo!
 Tajne templara!
 Glodari napadaj...
 Čudo neviđeno!
 Pobeda Letonije
 Spammers
 Nestao u Portug...
 Hoćete li jedno...
 OSTAO SAM BEZ D...
 Donje rublje u ...
 U carstvu brašn...
 TAJNA ALHEMIJE
 KRALJICA MERI 2
 Kaze se za
 [ Svi članci ... ]
Zdravlje
 Al se danas dobro jede ! 06. 06. 2003.
Vodeni burek, čerkeska kokoška, bulgur, jagnje u runu, krompir u kaputu, nojeva salata, vojnički pasulj, tučen pasulj, čange-lange...

Posetioci beogradskoj jezera na Adi Ciganliji, imali su priliku da, u petak 12.04., vide neuobičajenu sliku: dok je kiša obilno zalivala zelene površine, promicale su osobe obučene u razne nošnje. Bili su to učesnici jubilarnog Međunarodnog festivala hrane, «Svehran», koji se po deseti put održavao u Beogradu. Praznik za sva čula a naročito za čulo ukusa. Bilo je i od ptice (noj) mleka. Činilo se da ima toliko hrane na ukusno raspoređenim i postavljenim stolovima da ste imali utisak da nećete moći «ni da zinete». Međutim...

Veliku pažnju privukao je sto-štand prve privatne farme nojeva u Jugoslaviji, Guljaš Čarda, koja se nalazi nedaleko od Subotice. Kažu da je meso noja novi hit u svetu i da je pred ovim australijskim pticama izuzetno uspešna karijera u gastronomiji. Probali smo jednu salatu i možemo reći da je odlična i nalikuje na meso koje podseća na nešto između fazana i junetine mlade. Ko je zainteresovan da proba jela od noja može da se obrati gastro-prostorima Zlatnik, Vila, Žabar...(Zemun, Beograd)...Sto SARTIDA iz Smedereva imao je za temu Smederevska trpeza kroz vekove: tvrđava je u, u razmeri 1: 50 000, napravljena od riblje paštete i osvojena je strane gostiju u rekordnom vremenu. Slađi deo, napravljen u obliku visoke peći koji predstavlja osnovnu delatnost Sartida-proizvodnju i obradu čelika- upriličen je od čokolade. Nije ni čudo da su dobili Zlatnu povelju.Među Zlatnima bili su i vojnici, vojna pošta 2827, Novi Sad koji su skuvali tradicionalno vojničko jelo: vojnički pasulj. Takođe su se pobrinuli i za čulo sluha: svirali su na sintisajzerima, pored Bore Dugića koji je sjajno «odfrulio» narodne melodije primerene ovakvom događaju.

REMPEYEK i KRUPUK

Inđija je ponudila posnu trpezu, Standard iz Kostolca je stavio akcenat na zdravu hranu- priredili su nebrojane salate od povrća i ribe. Bronzane medelje dobili su, između ostalih, Mlekara iz Sevojna i Dečja radost iz Pančeva. Srebrnu povelja pripala je Pekari Ristanović za momačku pogaču, Šumadijski šampinjoni iz Rače Kragujevačke koji u svojim pogonima( nalaze se u tunelu Saramovo) imaju sto hiljada vreća šampinjona itd. Srebro su dobile žene iz Laćarka za čange-lange. Kako lepo sija kad suncokret klija, reče Žena iz Inđije i odnese Srebro za Suncokret pogaču.Stigli su i stranci. Turska je dobila Srebro: 100 000 turskih gastarbajtera hrane se svake godine na autoputu kroz Jugoslaviju. Turci su na svoj sto izneli vodeni burek, čerkesku kokošku, ali za to smo samo čuli jer dok smo stigli do njihovog stola već je bio prazan! Slovenci su pobedili zahvaljujući vinu najstarije vinarije Vipava u Sloveniji sa Šardone vinom. Iriški rizling iz vinarije Fruška gora takođe je dobio Srebro.

Najzanimljiviji, najelegantniji i najegzotičniji bio je sto-štand Republike Indonezije. Na čelu sa Klementinom Boentarman, suprugom ambasadora Indonezije u Jugoslaviji, i grupom od desetak ljudi, predstavili su nam, uglavnom, kanapee, grickalice i kolače koji imaju sasvim drugačiji ukus od naših. Slana grickalica rempeyek, jede se na ostrvu Java (središni deo) a spravlja se od kikirikija, pirinča, belog luka i kokosovog mleka. Izuzetno zgodno za grickanje dok gledate TV. Gospođa Boentarman nam je obećala recept. Tu je bio i krupuk, koji se gricka na zapadnoj Javi; napravljen je od mlevenih škampi, zatim zelene rolke po ukusu nalik na naše palačinke, žute kugle koje su svi tražili. Zaista nov ukus za naša nepca.Manifestacija je nastavljena uz bodrenje ekipe iz AVALE, Požarevac koja je je napravila najveću pljeskavicu, zgodnu za Ginisovu knjigu rekorda.

Da li ste ogladneli? Ako jeste javite se Svehran-u!

J.K.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003