Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Irci u našoj krvi 06. 06. 2003.
Zanimljiva je pojava da su se Jugosloveni u poslednjih desetak godina približili Ircima i oni nama. Kao da smo rođeni rod. Jeste da su nas Kelti pohodili još pre nego što su Sloveni žestoko okupirali naše predele, ali da je ova veza opstala toliko vekova, zaista je kuriozitet. O čemu se radi?

«Doći će oni što igraju kao pod konac», «Idem da gledam one super likove koji đuskaju u neverovatnom ritmu, kao jedan», brujalo je prošle nedelje po begradskoj čaršiji. I zaista «Sava Centar» je bio prinuđen da uglavi još jednu prestavu, matine, ne bi li zadovoljio neviđeno interesovanje za ljubitelje irskog, i njihovih praotaca Kelta, plesa.

I igraše, kao pod konac. Muzika koja prija uhu našeg podneblja, mnogo prepoznatljive koreografije:»Jao, ovo je naše kolce!», «Ko bi rekao da i oni znaju Glamočko nemo?», «Pa ovo je oro!» itd. I sve to uz zvuke flaute, malog bubnja koji postoji i kod nas, flaute, violine (gospođa violinistkinja je bila i diva večeri-sjajan glas i pokrupni stas) i grupe od tridesetak momaka i devojaka koji su bez pauze između numera, uz klepet specijalnih cipela koje odzvanjaju kao «nožne» kastanjete, uz fenomenalne i neviđeno jarke boje, odigrali 23 numere. Preko njih smo čuli i videli prastari keltski zvuk, irski moderni ritam, ples keltskih ratnika, ali i i latinske karaoke, bubnjeve Afrike i na kraju numeru Repriza Ritam Plesa.

Ritam Plesa je, u stvari, ime ovog irskog ansambla koji se na evropskoj sceni pojavio 1999.godine. To nije ona grupa koja nas je dugi niz godina oduševljavala na televiziji svojim besprekornim plesom, koreografijom i dramaturgijom-River Dance. Publika je to shvatila tokom predstave, ali ponesena vrtlogom stotina koreografskih figura, lepršavih kostima, žestokog svetla i boja kao sa drugog sveta, uživala je, pljeskala u ritmu, pevala; jednom rečju, ansambl Rhythm of the Dance i publika našli su svoj jezik i dva sata proveli u razdraganoj atmosferi koja je ličila na poveću žurku posle koje se obično kaže: «Super smo se proveli!»

J.K.

P.S.Desetog aprila 2002 Sava Centar pohodi slavna bluz pevačica Cesaria Evora (koja ponekad peva sa orkestrom Gorana Bregovića)-dajemo na znanje njenim poštovaocima.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003