Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 O čemu je ovde reč 06. 06. 2003.
Ova je rečenica kojom je započeo svoj govor književnik Goran Petrović, dobitnik nagrade Najčitanja knjiga godine (“Sitničarnica Kod srećne reke”) koja se daje za najtraženiju knjigu tokom godine u bibliotekama širom Srbije.

Tik uz beogradski Hram Svetog Save u izgradnji, nalazi se Narodna biblioteka Srbije koja je podignuta tačno pre 30 godina prema projektu arhitekte Ive Kurtovića. Dvadeset osmog februara održana je svečana manifestacije na kojoj je zabeleženo 170- godišnjica postojanja ovog hrama kulture. Program je trajao ceo dan, a otvorio ga je upravnik NBS Sreten Ugričić, koji je rekao da ova ustanova pruža znanje koje je najekskluzivnija i najozbiljnija religija, da je među svim ideologijama najsuperiornija ideologija. “Uslov opstanka našeg društva danas leži, između ostalog, u osvajanju standarda zajednice i kulture znanja. Pored svih vera i identiteta koje imamo moramo povratiti ili uspostaviti zadatak da postanemo nacija znanja.

JA UČIM-DAKLE, POSTOJIM

Ministar kulture Srbije Branislav Lečić održao je jezgrovit govor, a mi znamo da njemu to lepo ide (znanje je:ja učim), u kome je pomenuo spritus movens-a srpske biblioteke, Grigorija Vozarevića, koji je 1832.godine pod pokroviteljstvom gazda Jevrema Obrenovića, podigao javnu biblioteku sa 800 000 “jedinica”, koliko je u isto vreme imala (knjiga) i sama Francuska.

Objavljeno je da će od sada Dan Narodne biblioteke Srbije obeležavati svake godine 28.februara, a svakog 6.aprila, kao pomen na nesrećni trenutak kada su bombe nemačkog Rajha u prah pretvorile blago Biblioteke Srbije pohranjeno na Kosanćićevom vencu, obeležiće se prigodnom ceremonijom ispred spomen ploče koja će biti postavljena ove godine.Tokom dana održano je još nekoliko manifestacija, među kojim je u Fono-arhivi posebnih fondova NBS, u muzičkoj čitaonici, slušana klasična, zatim evergrin, zabavna, narodna, duhovna muzika; mogao se čuti sintetizovan glas Vuka Karadžića. Uvaženi kosti, akademici, profesori, prevodioci, ljudi od pera uživali su do kasno u noć u muzičkom programu u kome su Nina Tasić, Miloš Veljković i Aleksandar Šandorov izveli su dela Ravela, i Vuka Kulenovića.

Na veliku radost ljubitelja knjige, Narodna biblioteka je od ranog jutra delila besplatne godišnje članske karte. Izgleda da će NBS ovo prijatno iznenađenje pretvoriti u stalnu praksu, pa će zaljubljenici u knjige i brzi na hodu moći od idućeg meseca postati njeni redovni članovi. Ko pre NBS- njegova je godišnja članska karta-besplatna!

J.K.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003