Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Kuća s nastrešnicom 06. 06. 2003.
Ja sam konzervativan arhitekta. Moje kuće liče na crtež malog dečaka: vrata, gore prozori i najzad, krov sa dimnjakom. Postament, torzo, glava...

Ovako Brana Mitrović, arhitekta koji je u poslednjim godinama dvadesetog veka svojim spečificnim stilom obeležio našu arhitekturu, objašnjava svoja dela, zgrade izuzetne po kvalitetu, estetici, a naročito po hrabrosti iskoraka iz uobičajenih formi. Njegov tek završeni projekat, stambena zgrada u Kumanovskoj ulici u Beogradu, na prvi pogled to potvrđuje.

Gledano iz ulica Aleksandrove i Krunske, upadljiva je nastrešnica koja solidno "štrči". Ona je krov u neveštom crtežu deteta, koje nesvesno prepoznaje arhetip.

"Ova, već prilično eksponirana nastrešnica konstruktivno je izgrađena deblja i zbog toga se na njenom kraju pojavio kružni završetak debljine 20cm. Kako sam zamislio da se završava u nultoj tački, morali smo da je produžimo te je zbog toga postala pomalo agresivna", objašnjava arhitekta.

FASADA KOJA PLEŠE

U arhitekturi Brane Mitrovića u velikoj meri caruje zid. Studije fasade su za njega specijalan mini projekat, kome predhodi "duboko" kombinovanje šara na fasadi. U šali kaže da ga zovu "fasader". “Jedno vreme sam taj sistem duplih fasada zvao dubina površine. Duple fasade daju tajnovitu senku. Na ovoj zgradi šine, niz koje klize grilje, postavio sam ukoso. One su na jednom kraju blizu dublje fasade, na drugom odmaknute za oko 60 cm. Da sam postavio grilje uz samo prozorsko okno ja bih se lično osećao kao u zatvoru." Ujedno, stvara se i efekat širenja vizure prema bočnoj, veoma živoj ulici kralja Aleksandra.

Grilje su napravljene od drveta koje oplemenjuje aluminijum i u gornjem delu zgrade i čelični stubovi na prvoj "površini fasade. Kizeći niz šine, grilje izvode ples u kome učestvuju svi stanari: jedan od njih ce zatvoriti grilje na spavaćoj sobi, drugi otvoriti na dnevnoj; negde će prozori biti vidljivi. Fasada će neprestano biti u pokretu, pomična, nikad ista. Kako ispred ove zgrade nema suseda, najbolji utisak se dobija posmatranjem iz susedne paralelene ulice, Knjeginje Zorke.

Arhitekta je, za svaki slučaj, snimio fasadu u trenutku kada su sve grilje bile zatvorene. "Za uspomenu, jer ona nikad više nece biti ista", dodaje Mitrović.

Fasada je obložena žućkastim, rezanim slavkovičkim kamenom, koji nije savršeno gladak i podseća na kamen koji je dosta prisutan u predratnoj beogradskoj arhitekturi (koji i danas traje).

BEOGRADSKI SALON

"Kada sam došao na studije u Beograd, potpuno me je opčinila beogradska priča: česma i u dvorištu i salon kao centralan nerv porodice", kaže arh. Mitrović.

Od tada sam pokušavao da nađem ravnotežu između salona i trpezarije sa jedne strane i spavaćeg bloka s druge. U zgradu u Kumanovskoj ulici uneo sam ovu staru tradiciju, ali i ono što je nova generacija, arhitekte Lojanica, Jovanović, Milenković, Aleksić, nazivala beogradskom šemom."SEKUNDARNA ILI ŽUTA FASADA

"Obicno se dvorišne fasade tretiraju kao sekundarne, sa manje važnim idejama i skromnijim materijalom. Ja sam želeo da ta fasada dobije jednaku vrednost onoj u Kumanovskoj ulici", objašnjava Brana Mitrović. Šema stanova je ista kao i ona u prvom delu, ali su spavaće sobe i kupatila mnogo prostraniji. Ovo je dobijeno ispustom koji počiva na konzoli. Sama fasada je obložena "trakama" od aluminijumskih profila i jarko je žute boje. Najzad malo živosti u Beogradu! Prava radost za oci u sivilu obližnjih zgrada.

"Za projektovanje jedne solidne zgrade arhitekta treba da bude stabilna ličnost koju prate obrazovanje, dobar moral, informacija", kaže arh Brana Mitrović. Upoznavši se sa njegovim projektom u Kumanovskoj ulici, čini se da je on upravo jedan od takvih arhitekata.

Jelena KalicaninCopyright BONI Drenik d.o.o 2003