Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Dali 21. 07. 2003.
DVORAC ZA KRALJICU SRCA
Tog leta 1970.godine čuveni slikar Salvador Dali najzad je rešio da održi obećanje dato tačno trideset godina ranije-da pokloni svojoj ženi Gali dvorac u Španiji. Tražio, tražio i našao: Kastelj Pubol, strao zdanje iz XI veka, smešteno između Figuerasa u kome je slikar imao svoj teatar-muzej i Santuari del Anhels u kome se 1958.godine venčao sa Galom.


Za milion i petstotina hiljada pezeta Dali kupuje od markiza de Blondela zgradu, garaže, dvorišta, štale i vrt koji se prostire na 3 500 m2.

Bagatelna cena! Počinju radovi na rekonstrukciji: struktura zgrade je ojačana, ali je zadržana velika pukotina na jednoj fasadi. Za Dalija je to bio «znak vremena» koji je verovatno nastao u «drevnoj kataklizmi».

Vrt je dobio nove obrise; zasađene su pomorandže i kiparisi, razbacane su gipsane statue nagih tela kao i skulpture slonova od cementa.
Kao nekom magijom stvorena je ikonografija dalijevskog slikarstva.
U Pubolu, stvarnost i snovi imaju tri dimenzije.

Dali je izgradio bazen i dekorisao ga Vagnerovim glavama od keramike, a zidove prekrio crtežima trompe l oeil.


Za dvorac Pubol Dali će napraviti dva kamina sa čudnim oblicima i naslikati na tavanici ogromnu sliku «Put Pubola», lažna vrata i dva lažna radijatora. U centralnom delu zgrade na tavanici je oslikao anđele, bele konje i mesec.«Oslikao sam tavanicu kako bi Gala, kada podigne oči, mogla uvek da me vidi na nebu.» Uzdignut na malom podijumu nalazi se «Galin presto». Kada je ona umrla Dali je primao goste sedeći na njemu.
DOZVOLA ZA SEKS
Ovaj majstor hiperealizma takođe je naslikao na vratnicama dvorca veliko slovo «G», kako bi istakao da je Gala pravi vlasnik ovog drevnog zdanja. Jer, Dali nikada nije spavao u njemu dok je Gala bila živa.
Gala mu je zabranila da dolazi, osim ukoliko ne bi zatražio dozvolu pismenim putem! Nije mu se to dopadalo ali njegova muza, koja je 1982.godine postala markiza Dali od Pubola, sada je posedovala sopstveni muzej.

Pubol je postao scena na kojoj je Gala otvoreno volela svoje ljubavike. Bili su visoki, vitki, dvadesetih godina, bele kože, lepog ponašanja. Seljaci o tome nikada nisu govorili. «Ona je uvek bila ljubazna sa nama. Svakog jutra je vozila bicikl. Nekad sama, nekad sa svojim «verenicima».
Gala je umrla 10.juna 1982.godine u Port Ljigatu, u svojoj 88-oj godini. Dali je, ne obaveštavajući nikog, nagu, prekrivenu pokrivačem, smestio u svoj Kadilak(ovaj automobil se i danas nalazi u garaži dvorca) i povezao na poslednji put u Pubol, da bi je smestio u kriptu koju je sagradio u dvorcu. Osamdeset kilometara savršenog hiperealizma dostojnog scena iz Bunjuelovog filma «Andaluzijski pas»...
A onda je i njegovo vreme došlo...Avgusta 1984.godine Dali je zauvek napustio Pubol...
J.K.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003