Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Rođena prva genetski izmenjena deca 06. 06. 2003.
Naučnici su potvrdili da su prva genetski izmenjena ljudska deca rođena i da su zdrava. Takve dece ima tridesetak, a petnaest ih je rezultat eksperimentalnog programa u laboratoriji Instituta za medicinu i nauku reprodukcije "St. Barnabas" - www.sbivf.com u Nju Džersiju, koji mnogi naučnici kritikuju i koji bi u Britaniji bio nezakonit.

Testovi "genetskog otiska" dvoje jednogodišnje dece potvrdili su da kod njih postoje geni koje nisu nasledili od oca i majke. Dodatni geni uzeti su od zdravih davaoca i iskorišćeni su za rešavanje problema majčine neplodnosti. Ti geni izmenili su deci "germliniju", niz gena koje će preneti na potomke. Izmenu germlinije ogromna većina naučnika smatra neetičnom zbog ograničenog znanja koje čovečanstvo poseduje u ovom trenutku na tu temu. U mnogim državama takvi eksperimenti su nezakoniti, a američka vlada ne finansira nijedan u kojem se namerno ili nenamerno menjaju nasleđeni geni.
Deca su rođena nakon primene tehnike oloplazmičnog transfera. Sadržaj ćelije davaoca se ubacuje u jajnu ćeliju žene koju muči neplodnost zbog defekta u mitohondrijama, strukturama koje sadrže gene i koje se u ćeliji nalaze dalje od nukleusa (koji sadrži većinu gena). Mitohondrijska DNK prenosi se po majčinoj lozi. Nakon dopune defektnih mitohondrija zdravima, naučnici su utvrdili da ćelije dece imaju mitohondrije (a stoga i gene) od dve žene i oca. Naučnici su rekli da je to "prvi slučaj genetske modifikacije ljudske germlinije koji je rezultirao normalnom zdravom decom."

Većina naučnika širom sveta veoma je kritična prema celom projektu, smatrajući ga preuranjenim i nedopuštenim zadiranjem u strukturu ljudskih gena. Ono što kaže kanadski profesor Joe Cummings sa Univerziteta Zapadni Ontario tipično je: "Sad nije vreme za uvođenje genske terapije ljudske germlinije na mala vrata." Ono što je sigurno jeste to da nijedan od tih naučnika nije žena koja nije mogla začeti zdravo dete zbog smetnji vezanih za mitohondrije - što im je ova terapija omogućila.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003