Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Nega i ishrana majke dojilje 06. 06. 2003.
Od čega zavisi zdravlje majke dojilje?
Šta su babinje?
Kako se treba ponašati posle porođaja?
Šta treba da jede i pije majka dojilja?


Od čega zavisi zdravlje majke dojilje?
Od njenog načina života posle porođaja, odgovarajuće nege, ishrane, povremene kontrole kod lekara u savetovalištu za žene i posete patronažne sestre.

Šta su babinje?
Period posle porođaja u kome se svi organi, koji su usled trudnoće i porođaja povećali svoju aktivnost, vraćaju u stanje u kome su bili pre trudnoće. Ovaj period traje 6 do 8 nedelja.

Kako se treba ponašati posle porođaja?
Neposredno posle porođaja svaka žena mora da miruje u postelji. Od trećeg dana posle porođaja može ,po malo da ustaje, ali čim oseti umor treba da legne. Dalje ostajanje van postelje zavisi od toga kako se žena oseća. Svež vazduh je neophodan dojilji i njenom detetu, kao i čista i uvek provetrena prostorija. Majka dojilja treba da spava najmanje 8 sati dnevno.
Posle izlaska iz porodilišta, dojilja može da radi samo lakše poslove oko deteta, a kasnije da pređe na uobičajeni rad u kući. Za vreme babinja ne treba ići na rad u polje i obavljati teške poslove, jer može doći do spuštanja i ispadanja materice.
Čistoća majke, a naročito njenih ruku, dojki, bradavica, polnih organa i rublja, treba da bude stalna. Ruke prati pre i posle jela, pre podoja, prepovijanja, kupanja bebe.
Dojke i bradavice prati pre i posle podoja vatom ili gazom natopljenom u prokuvanoj i rashlađenoj vodi. Posle toga treba osušiti bradavice čistom i ispeglanom gazom ili mekom krpicom i tek onda početi sa dojenjem bebe. Beba usnama treba dobro da obuhvati bradavicu i ne sme se predugo držati na dojci (najviše 20 minuta), jer mogu nastati oštećenja bradavica. Dojke treba posle podoja sasvim isprazniti, kako se ne bi smanjilo izlučivanje mleka. Donje rublje treba svakodnevno menjati, jer se babinjara mnogo znoji.
Polne organe prati više puta dnevno, zavisno od količine sekreta (krv, znoj, sluz) i menjati higijenske uloške ili vatu. Porodilja mora paziti na svoju probavu, odnosno mora svakodnevno da obavlja veliku nuždu. Ako ima nekih smetnji, odmah da se javi lekaru.
Posle 6 do 8 nedelja od porođaja, kad se polni organi vrate u stanje pre trudnoće, babinjara može imati polne odnose

Šta treba da jede i pije majka dojilja?
Dojilja treba da jede mešovitu i svežu hranu, što znači da uzima svakodnevno mleko i mlečne proizvode, naročito mlad sir, crni hleb, voće, povrće, a zatim razne supe ili čorbe, sveže meso (pileće, teleće, juneće), ribu i drugo. Dnevno treba da uzima jedno jaje, a dva-tri jaja mogu zameniti i jedan mesni obrok.

Šta izbegavati u ishrani
Zapržena i ljuta jela, staro i usoljeno meso, salamu, divljač, mnogo hleba i testa, jer se majka može previše ugojiti, a to šteti njenom zdravlju.

Koje štetne navike iskoreniti?
Dojilja ne treba da puši, niti da pije alkoholna pića.

Majka dojilja treba da zna ...
- Da u toku perioda dojenja treba unositi u organizam 3 do 3,5 litara tečnosti dnevno, od čega najmanje 1 litar mleka.
- Svaka žena treba da se kontroliše šest nedelja posle porođaja u savetovalištu za žene, gde će primiti i savete o zaštiti od neželjene trudnoće.
- Ako dojilja oseti bolove, dobije jače krvarenje, temperaturu ili oseti druge tegobe, treba odmah da se javi lekaru.
- Patronažna sestra će je posetiti kada se vrati iz porodilišta i posavetovati kako da sačuva i unapredi svoje zdravlje i zdravlje svog deteta.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003