Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Nega odojčeta 06. 06. 2003.
Velika je sreća za vas ako ste uspeli da negom i brigom oko vaše bebe stvorite osnovu za njeno zdravlje, sreću i budući život. Evo nekoliko osnovnih pravila ...

- Soba u kojoj boravi vaše dete treba da bude svetla, suva čista, provetrena, lišena nepotrebnih stvari i po mogućstvu zasebna. Nabavite mu krevetac čija će mu ograda kasnije koristiti za pridržavanje pri prvim pokretima. Podloga treba da je ravna, tvrda, a posteljina od materijala koji se lako pere. Jastuk mu nije potreban. Za pokrivanje je najpogodnije presvučeno ćebe.
- Kad beba spava, nemojte zamračivati sobu, a kada je toplo, ostavite je da spava pored otvorenog prozora, na balkonu ili u hladovini dvorišta.
- Osoba koja neguje bebu mora da bude zdrava, čiste odeće i da redovno pere ruke kad uzima dete u naručje.
- Ne ljubite bebu.
- Osoba koja posećuje bebu, treba da bude zdrava.
- Ne dozvolite ulazak domaćim životinjama, a naročito psu i mački.
- Temperatura sobe treba da se kreće od 18 do 22 stepena C.
- Ne pušite u sobi vaše bebe.
- Najbolje je da odojče spava potrbuške, jer je to najpogodniji položaj za razvoj grudnog koša i kukova.
- Posle rođenja, pupčani patrljak se postepeno sasušuje i za desetak dana otpada. Dok ne otpadne, novorođenče treba pažljivo kupati, vodeći računa da se pupčana rana ne pokvasi. Ako se to ipak desi, promenite gazu kojom je ona bila pokrivena. Ukoliko vlaži, obratite se lekaru.
- Novorođenče treba kupati svakog dana. Najpovoljnije vreme je uveče, pre podoja ili obroka, i to uvek u isto vreme. Temperatura vode za kupanje treba da bude oko 37 stepeni C (meri se termometrom ili laktom), a temperatura sobe oko 25 stepeni C. Kupanje treba da traje najviše 10 minuta. Posle kupanja kožu osušiti već pripremljenim peškirom ili mekom pelenom. Obratite pažnju na prevoje – osušite ih dobro. Delove kože koji se često kvase namažite jekodermom ili Pavlovićevom mašću. Puder ne upotrebljavajte.
- Ukoliko se na koži pojave bilo kakve promene, obratite se lekaru.
- Oči obrišite sterilnom gazom nakvašenom u mlakoj prokuvanoj vodi ili kamilici. Brišite ih od spoljnjeg ugla oka ka unutrašnjem. Nos i uši očistiti ’’bebi’’ štapićima, uzimajući za svaku nozdrvu i ušnu školjku poseban štapić.
- Usta se ne peru do kraja druge godine.
- Jednom nedeljno isecite vašoj bebi nokte (najbolje dok spava).
- Odeća vašeg deteta treba da bude komotna i izrađena od materijala koji se lako pere. Oblačenje podešavajte prema godišnjem dobu.
- Pustite detetu slobodne ruke i noge, jer njegov psihički razvoj započinje sa prvim pokretima.
- Bebu prepovijajte svaki put kad je mokra – uvek pre podoja.
- Izbegavajte plastične ili gumene gaćice, jer zadržavaju vlagu od mokraće i mogu da izazovu crvenilo i infekciju kože.
- Pelene perite svakog dana, odvojeno od ostalog rublja. Iskuvavajte ih i dobro isperite da ostaci deterdženta ne bi nadražili osetljivu kožu deteta. Sušite ih na vazduhu i suncu i ispeglajte, jer ćete na taj način uništiti sve bakterije.
- Posle kupanja, dok beba spava, operite kadicu i sav pribor za kupanje i ne zaboravite da se oni upotrebljavaju samo u tu svrhu.
- Dozvolite da vaša beba spava koliko hoće. Sa rastom, san je sve kraći. Budite ga za obroke. Razmak između obroka ne treba da bude kraći od dva sata ni duži od četiri.
- Izvodite vašu bebu na čist vazduh, obucite je prema vremenskim prilikama. Zaštitite je od hladnoće, vetra ili jakog sunca. Leti počnite sa šetnjama posle 14 dana, a zimi posle 30 dana od rođenja.
- Odojčad koja se svakodnevno izvode u šetnju, psihički i telesno su zdravija i otpornija prema infekciji od druge dece.
- Posle tri meseca treba postepeno početi sa sunčanjem. Najpre izložite suncu 1-2 minuta ruke i noge, a zatim postepeno celo telo. Glava mora da bude uvek zaštićena od sunca. Postepeno povećavajte vreme boravka deteta na suncu do 30 minuta. Najbolje sunčanje je kada sunce nije prejako – leti do 10 i posle 16 časova, a zimi oko podne.
- Igrajte se sa vašim detetom, jer ono kroz igru uči. Kada se beba igra, uključuje sva svoja čula i celo telo. Dete se najpre igra svojim rukama. Kad počnu da ga interesuju igračke, nabavite ih, ali vodite računa o tome da se lako peru i da nemaju oštre ivice i uglove koji bi mogli da ga povrede. Ne pretrpavajte ga igračkama. Ne dajte mu da se igra sitnim ili obojenim predmetima.
- Kada vaše dete prohoda, ono se, pipajući predmete iz svoje okoline, upoznaje sa njima. Ako mu ih uzmete iz ruku, preplašićete ga i uznemiriti. Najbolje je ukloniti predmete koji ga mogu povrediti. Ako dete držite u ogradici, dozvolite mu da izvesno vreme provede van nje.
- Sklonite od bebe: lekove, sredstva za čišćenje u kući, električne gajtane, perle, limene igračke, kovani novac, makaze, noževe, plastične kese i dr.
- Beba plačem izražava nezadovoljstvo. Zato obratite pažnju na njen plač. Dete plače kad je gladno, žedno, mokro ili kada želi da ga uzmete u naručje. Većina dece prestaje da plače kad su im potrebe zadovoljene.
- Ali, dete plače i kad je bolesno. Onda najčešće plače bolno ili vrisne u snu, i tada se obratite lekaru.
- Bebu postepeno navikavajte na nošu. Ne stavljajte je nikada pre kraja prve godine.
- Kontrolišite redovnim odlaskom u savetovalište, psihičko i fizičko zdravlje vašeg deteta.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003