Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Ishrana, rast i razvoj odojčeta 06. 06. 2003.
Radost koju vam pruza materinstvo, utoliko je vece, ukoliko vise znate o detetu koje podizete.
Saznajte sve o ishrani, rastu i razvoju odojceta u prvom, drugom i trećem mesecu života.


Poželjno je da prva tri meseca dojenče samo sisa.
Majcino mleko je najbolja hrana, ono zadovoljava potrebe vašeg deteta u svim najvažnijim hranljivim sastojcima: belancevinama, mastima, šeceru, mineralnim solima i vitaminima izuzev vitamina D. Majcino mleko nije zagadjeno bakterijama, odgovarajuce je temperature, i sadrži zaštitne materije protiv mnogih bolesti, taj nacin ishrane je najsigurniji i najjeftiniji.

Dete koje se prirodno hrani, pravilno se razvija i raste.
Dobra mlecnost postiže se raznovrsnom ishranom i higijenskim nacinom života u toku trudnoce i u periodu dojenja. Uspešno dojenje uspostavi se obicno krajem druge ili trece nedelje posle rodjenja deteta. Retke su majke koje nemaju dovoljno mleka. Ako sumnjate da je vaše dete gladno, potražite savet lekara koji ce vam preporuciti najbolju vrstu mleka da dopunite ili zamenite podoje.

Mleko u prahu nije veštacko mleko.
Ono se dobija preradom prirodnog kravljeg mleka, i prostoji više vrsta mleka u prahu. Takozvana humanizovana mleka u prahu prema svom sastavu slicna su mleku žene, obogacena vitaminom D i gvoždjem, tako da su vredna hrana za dojence kao dopuna ili zamena za podoj. U prva tri meseca života deteta, sveže kravlje mleko treba davati samo po savetu zdravstvenog radnika. Dohranjivanje i veštacka ishrana dojenceta u najranijim mesecima zahtevaju dosta znanja i umešnosti u pripremi obroka i u obezbedjenju ostalih higijenskih mera.

Obroci u toku dana

I mesec:
Kada imate dovoljno mleka, vašem dojencetu je potrebno sedam podoja u pocetku, a šest u trecoj i cetvrtoj nedelji. Ako vaše dete mora da bude na veštackoj hrani, onda mu dajte 7 puta po 100 gr. a kasnije 6 puta po 110-120 gr. spremljenog mleka u prahu. Bez obzira na to da li je dojence na prirodnoj, veštackoj ili mešovitoj hrani, ono treba svakodnevno da dobija:
- 2-5 kapi vitamina A+D i
- dve kafene kašicice vocnog soka.
II mesec:
Sada dojence sisa 6 podoja (ukinuti nocni podoj), a kasnije 5 podoja. Ako je dojence na veštackoj hrani, dajte mu 6 puta 120-150 gr. spremljenog mleka u prahu, ili istu kolicinu dvotrecinskog kravljeg mleka.
Uz ovo obavezno dajte:
- 2-5 kapi vitamina A+D i
- 4 kafene kašicice vocnog soka.
III mesec:
Dete na prirodnoj ishrani dobija 5 podoja. Ako se dete veštacki hrani, dajte mu 5 puta 180 gr. spremljenog mleka u prahu ili u istoj kolicini dvotrecinsko kravlje mleko. Osim mleka treba da dobija:
- jedan obrok 100 gr. corbice od zeleni sa sokom od mesa,
- 2-5 kapi vitamina A+D i
- 6 kafenih kašicica vocnog soka i 3 kafene kašicice kaše od voca.

Važno je znati da izmedju podoja majci treba vremena da se odmori, a detetu da svari hranu. Još od prvih dana, izmedju podoja i obroka dojence nudite prokuvanom vodom ili cajem.
Treba naglasiti znacaj odgovarajucih higijenskih postupaka u pripremanju obroka i održavanju posudja.
Staklena flašica se najlakše održava ako je posle obroka properete i nalijete hladnom vodom do sledeceg obroka. Pred davanje obroka flašica se dobro opere i stavi u kljucalu vodu 5 minuta.
Gumenu sisaljku posle svakog obroka properite spolja i iznutra, i ostavite u cistoj poklopljenoj suvoj posudi do sledeceg obroka. Pred svaki obrok ponovo je properite, a dovoljno je jedanput dnevno staviti je u kljucalu vodu jedan minut.
Ako se pridržavate ovih saveta vaše odojce ce u prvom tromesecju:
- svakog meseca dobijati prosecno po 750 gr. u težini (u prvom mesecu može i manje),
- za tri meseca porasti 10 cm ( prvog meseca 5cm, drugog 3 cm, a treceg meseca 2 cm.).
Telesni i duševni razvoj deteta u velikoj meri zavisi od pravilnog odgoja, nege i ishrane.
Sa puna tri meseca vaše dete:
- cvrsto drži glavicu,
- guce,
- smeši se,
- na zvuke reaguje mimikom,
- prati lica i predmete koji se krecu,
- cvrsto drži igracku koja mu se stavi u ruke,
- prepoznaje glas majke.

BCG je prva vakcina koju vaše dete prima odmah nakon rodjenja, u porodilištu. Ona ga stiti od tuberkuloze za odredjeno vreme, a lekar ce odrediti kada je treba ponovo dati.


Napomena :
Ovaj redosled uvodjenja nove hrane za odojče predstavlja jedno od prihvaćenih mišljenja grupe stručjaka (neonatologa,nurticionista).
Neke od novijih sugestija kažu da odojče treba hraniti isključivo majčinim mlekom koje zadovoljava sve njegove potrebe.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003