Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Pogledajte najnoviji projekat kancelarijske zgrade u Lilu 24. 11. 2015.
Projektovati kancelarijsku zgradu izgleda lak posao. Ali, upravo ovde dolazi do izražaja umeće arhitekte da od jednostavnih prostora stvori delo praktično za rad, lepo za oko, na ponos stanovnika grada u kome se nalazi. Takav je slučaj s kulom EURAVENIR u francuskom gradu Lilu i projektantskim biroom LAN(Local Architecture Network).
Poznati arhitekta Rem Kolhas jednom je rekao: „U našem savremenom svetu projekti postaju apstraktni u smislu da više nisu vezani za određeno mesto ili grad. Oni oportunistički gravitiraju oko onih mesta koji im pružaju mnoge i dobre veze. Sve ovo pokazuje nove uslove koji su i lokalni i globalni, važni kako za Japance tako i stanovnike grada Lila.“
Budućnost Evrope
Ovaj njegov tekst omogućava da se razume projekat Lil-Evropa koji uradio Kolhas, glavni evropski poslovni i železnički čvor koji povezuje Pariz, Brisel i London. Unutar ovog projekta arhitekti Benoa Žalon(Benois Jallon) i Umberto Napolitano(Umberto Napolitano) iz biroa LAN Architects projektovali su gorenavedenu kancelarijsku zgradu, EURAVENIR(kovanicu od Evropa i budućnost).


Arhitektura „Euravenir“ stvorila je nov urbani prstor koji kombinuje privatno i javno, horizontalno i vertikalno. Osnova projekta pruža stanovnicima i kancelarijskim službenicima javni prostor koji jača društvenu interakciju. To je živ, otvoren prostor gde se ljudi koji rade u zgradi mogu pomešati s prolaznicima i kupcima koji obilaze radnje. Svaki nivo zgrade organizovan je oko centralnog jezgra oko koga gravitiraju svi kancelarijski prostori i vertikalna cirkulacija.


Fasade su organizovane s prozorima u nizu kako bi se dobila panorama od 360 stepeni i ušli u vidokrug novi delovi grada, zelene površine i sam centar grada. Fasade su napravljene od letvica i bakra. Odlikuju se raznovrsnim dizajnom što je proisteklo iz njihovih orijentacija i upotreba, kao i termalnih zahteva. Vertikalni motiv fasada prekinut je s tri različite trake koji ističu horizontalnu kompoziciju i čine neku vrstu krune- akroterion odnosno dekorativni stalak za ornament.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003