Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 KRALJEVSTVO NA VRHU PLANINE 24. 11. 2015.
Hotel „Palas“ u švajcarskom mestu Gštatu mitsko je mesto koje već sto godina čvrsto stoji na vrhovima Sanenlanda.
Najskuplja osnovna škola na svetu „Le Rosay“ glavni je „krivac“ slave hotela „Palas“ i samog seoceta Gštat. Škola je počela s radom 1880.godine. Roditelji, u poseti svojoj miloj dečici, uočili su romantično okruženje sela kao i mogućnost upoznavanja sa ostalim roditeljima – milionerima, predsednicima država, ambasadorima, biznismenima...

Kada je 1911. godine podignut hotel „Palas“ roditelji su obavezno odsedali u njemu; poslovi i druženja počeli su da se sklapaju. Od tada potiče mišljenje da ako nikada niste bili u lobiju hotela „Palas“ – kao da nikada niste bili u Gštadu!
Taki Teodorakopulos, dugogodišnji rezident u selu, novinar, plejboj, pisac, džudista, lamentira nad dugogodišnjem životom hotela:
„Nekada su ovde boravili Bil Bakli, slavni američki novinar i komentator, glumci Dejvid Niven i Rodžer Mur, violinista Jehudi Menjuhin, razne krunisane glave...u hotelu je bilo elegancije, otmenosti i poštovanja. Dolaskom Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona, sve se promenilo. U hotel su se sručili paparaci, novinari, a njih su pratili novokomponovani bogataši. Sada je ovde Madona, ali srećom ne šeta se ulicama. Njihovo ponašanje dovelo je do toga da su se izgubile one prave vrednosti lepog ponašanja i elegantnog oblačenja.“

Dress code
Da bi potkrepio svoju priču Taki je ispričao kako je jednog dana Andrea Šerc, naslednik ove porodične priče, ugledao u kultnoj kafani hotela „Le Grill“ filmskog producenta Harvija Vajnstina bez kravate dok mu je iza raskopčane košulje virila majica. Smesta je bio zamoljen da se povuče u svoje odaje i pristojno obučen vrati u restoran.
Danas mnogi od naslednika nekadašnjih roditelja-posetitelja i dalje zimuju ili letuju u ovom bajkovitom mestu, a njihova dečica pohađaju već pomenutu elitnu školu kao što će verovatno i njihovi unuci i praunuci. Noblesse oblige! I sam srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević školovao se u školi « Le Rosey » i danas mnogi njegovi školski prijatelji dolaze u Beograd.
Sve je počelo od Ernsta i Silvije Šerc. Ernst je bio skaut i, da bi zaradio nešto džeparca, pevao je s grupom dečaraca u selu, s pogledom uprtim u bajkovito zdanje koje je nadvisivalo mesto. Taj pogled ostao mu je zauvek u srcu. MNogo godina kasnije, dok je radio u hotelu « Karlton » u Sent Moricu čuo je da « Palas » traži upravnika hotela. Prijavio se, ostalo je istorija.

Tokom decenija, hotel « Palas » pretrpeo je mnogobrojne promene a zadnju je uradila Marina Nikels, enterijerista. U pitanju su apartmani na šestom spratu(zadnjem i čiji se brojevi završavaju na broj 8) i njihova kombinacija boja, materijala, osvetljenja. Ipak sobe su male, ne zaboravite njegovu starost, iako su neke porušene i proširene. Neke od soba su u stilu švajcarskog rustika, s vidljivim gredama, dok su druge preuređene u nešto modernijem stilu. Svaka je izuzetno udobna. Neke na višim spratovima imaju prozore na dve strane odakle se iz kade može uživati u nepomućenom pogledu na Alpe. Ali, njihova doslednost u eleganciji i kvalitetu ostaje : debeli svileni tepisi, teške draperije, kožne sofe, tartan, šinc iz Indije, meke postelje…
Najžešće mesto u hotelu je noćni klub « GreenGo », prvi u Švajcarskoj. Njegov enterijer oslikava sedamdesete godine prošlog veka, kada je i osnovan. U njemu se tolerišu majice, vindijakne, casual stil.

Alpski šarm
Andrea Šerc seća se jedne od anegdota koje se često dešavaju u hotelu u kome su boravili tajlandska kraljica, Robi Vilijams, princ Čarls Kofi Anan, Elton Džon, španska kraljica Sofija i ko sve ne još: « Stigla je Paris Hilton i pruživši mi ruku predstavila se : « Paris Hilton ». Pružio sam svoju i rekao : « Gštat Palas ! » Kažu da je Elizabet Tejlor volela da sedi u hotelskom restoranu jer su za istim stolom sedeli i lokalci. Tako je bilo nekad.
Hotelski cool restoran je « Fromagerie », u bukvalnom prevodu prodavnica sira, a u formalnom-mesto u kome se okupljaju lokalci : Berni Eklestone, Formula 1, glumica Žan Moro, Džoni Holidej, Džodž Soroš, Roman Polanski koji « oseća duboko prijateljstvo sa stanovnicima Gštata », Rodžer Mur koji je ovde svio svoje novo gnezdo posle 15 godina boravka u Sent Moricu (jer su « Ujedinjene nacije 2007.godine otkrile u otpadnim vodama Sent Morica tragove kokaina »). Pokojni pop pevač Majkl Džekson je, dok je bio u poseti svojoj prijateljici Elizabet Tejlor (koja je 1962. Godine kupila brvnaru « Ariel »), poželeo je da kupi brvanaru, čak i sam hotel : « Baš mi se dopada ovaj zamak! »rekao je njegovom vlasniku Šercu. Slavni violinista Jehudi Menjuhin je 1956. Godine osnovao muzičke svečanosti « Les Sommets Musicaux de Gstaad ». Goste su, tokom godina, zabavljali trubač Luj Armstrong i pevačica Ela Ficdžerald, Moris Ševalje…a tajlandska kraljica slušala…
Nikad dosta zabava u hotelu « Le Palace » !


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003