Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
 SAMO OPUŠTENO!
 HRISTOS VOSKRES...
 BABUCINE PRIČE
 Online zvezda
 Nema dima
 FEST 2009
 KÜSTENDORF FILM...
 SLAVA NA DVORU
 Obama među Srbi...
 DECA IZ SRBIJE ...
 ŽAN POL GOLTIJE...
 KLARK KAO NOSTR...
 „Promovišemo na...
 ŠKART
 CASADEI
 ROMANTIKA NA SR...
 PRESTOLONASLEDN...
 FILMSKI FESTIVA...
 NOVINARI NA DVO...
 PESMA EVROVIZIJ...
 REVIJA LJUBAVI
 PRINCEZA KATARI...
 ВР&...
 U početku beše ...
 „Savremena umet...
 ANDRE MARLO
 Putnik kroz vre...
 Islandski umetn...
 LETNjA IZLOŽBA ...
 BAJKA O TUKARAM...
 Deseta godisnji...
 IZJAVA Nj. K. V...
 HOLANDSKI PLESN...
 PRIKUPLJENO 660...
 IGUANA NA BEOGR...
 Venčanje Džordž...
 FEC DOMINO
 KRALJEVSKO SLAV...
 Kraftverk nastu...
 Brus Vilis puni...
 Svetih Četrdese...
 Sretenje Gospod...
 Bogojavljenje
 Velika novogodi...
 Sveti Nikolaj Č...
 Vavedenje Presv...
 Оп&...
 Doprinos akadem...
 Oženio se Kostn...
 Sveže venčana
 Naj-događaj na ...
 Džepovi puni ka...
 Nobelovka - Sir...
 Pobedila Irska
 Rođendan
 Beograd, 03.10....
 PAL ZILERI PONO...
 Napred momci!
 Istina o Knezu ...
 Fashion week
 Raja i Maja
 Laza Kostić fon...
 Boni u Moskvi
 Atentat na Šira...
 LA TEQUILA MEXI...
 International S...
 Odlazak Pole Je...
 Dilan, čedo str...
 Ostavštine slav...
 Liberation
 Nobelovac za no...
 Spust niz Mont ...
 Osvežavanje ist...
 Hakeri provalil...
 Najzad veselo
 Predsednik i di...
 Bez starca nema...
 Al se danas dob...
 U humanitarnoj ...
 Irci u našoj kr...
 O čemu je ovde ...
 Britanci u Beog...
 Srećni dobitnic...
 Volite se ljudi
 Kraljevska bajk...
 Igraj za život
 [ Svi članci ... ]
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 KRALJEVSTVO NA VRHU PLANINE 24. 11. 2015.
Hotel „Palas“ u švajcarskom mestu Gštatu mitsko je mesto koje već sto godina čvrsto stoji na vrhovima Sanenlanda.
Najskuplja osnovna škola na svetu „Le Rosay“ glavni je „krivac“ slave hotela „Palas“ i samog seoceta Gštat. Škola je počela s radom 1880.godine. Roditelji, u poseti svojoj miloj dečici, uočili su romantično okruženje sela kao i mogućnost upoznavanja sa ostalim roditeljima – milionerima, predsednicima država, ambasadorima, biznismenima...

Kada je 1911. godine podignut hotel „Palas“ roditelji su obavezno odsedali u njemu; poslovi i druženja počeli su da se sklapaju. Od tada potiče mišljenje da ako nikada niste bili u lobiju hotela „Palas“ – kao da nikada niste bili u Gštadu!
Taki Teodorakopulos, dugogodišnji rezident u selu, novinar, plejboj, pisac, džudista, lamentira nad dugogodišnjem životom hotela:
„Nekada su ovde boravili Bil Bakli, slavni američki novinar i komentator, glumci Dejvid Niven i Rodžer Mur, violinista Jehudi Menjuhin, razne krunisane glave...u hotelu je bilo elegancije, otmenosti i poštovanja. Dolaskom Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona, sve se promenilo. U hotel su se sručili paparaci, novinari, a njih su pratili novokomponovani bogataši. Sada je ovde Madona, ali srećom ne šeta se ulicama. Njihovo ponašanje dovelo je do toga da su se izgubile one prave vrednosti lepog ponašanja i elegantnog oblačenja.“

Dress code
Da bi potkrepio svoju priču Taki je ispričao kako je jednog dana Andrea Šerc, naslednik ove porodične priče, ugledao u kultnoj kafani hotela „Le Grill“ filmskog producenta Harvija Vajnstina bez kravate dok mu je iza raskopčane košulje virila majica. Smesta je bio zamoljen da se povuče u svoje odaje i pristojno obučen vrati u restoran.
Danas mnogi od naslednika nekadašnjih roditelja-posetitelja i dalje zimuju ili letuju u ovom bajkovitom mestu, a njihova dečica pohađaju već pomenutu elitnu školu kao što će verovatno i njihovi unuci i praunuci. Noblesse oblige! I sam srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević školovao se u školi « Le Rosey » i danas mnogi njegovi školski prijatelji dolaze u Beograd.
Sve je počelo od Ernsta i Silvije Šerc. Ernst je bio skaut i, da bi zaradio nešto džeparca, pevao je s grupom dečaraca u selu, s pogledom uprtim u bajkovito zdanje koje je nadvisivalo mesto. Taj pogled ostao mu je zauvek u srcu. MNogo godina kasnije, dok je radio u hotelu « Karlton » u Sent Moricu čuo je da « Palas » traži upravnika hotela. Prijavio se, ostalo je istorija.

Tokom decenija, hotel « Palas » pretrpeo je mnogobrojne promene a zadnju je uradila Marina Nikels, enterijerista. U pitanju su apartmani na šestom spratu(zadnjem i čiji se brojevi završavaju na broj 8) i njihova kombinacija boja, materijala, osvetljenja. Ipak sobe su male, ne zaboravite njegovu starost, iako su neke porušene i proširene. Neke od soba su u stilu švajcarskog rustika, s vidljivim gredama, dok su druge preuređene u nešto modernijem stilu. Svaka je izuzetno udobna. Neke na višim spratovima imaju prozore na dve strane odakle se iz kade može uživati u nepomućenom pogledu na Alpe. Ali, njihova doslednost u eleganciji i kvalitetu ostaje : debeli svileni tepisi, teške draperije, kožne sofe, tartan, šinc iz Indije, meke postelje…
Najžešće mesto u hotelu je noćni klub « GreenGo », prvi u Švajcarskoj. Njegov enterijer oslikava sedamdesete godine prošlog veka, kada je i osnovan. U njemu se tolerišu majice, vindijakne, casual stil.

Alpski šarm
Andrea Šerc seća se jedne od anegdota koje se često dešavaju u hotelu u kome su boravili tajlandska kraljica, Robi Vilijams, princ Čarls Kofi Anan, Elton Džon, španska kraljica Sofija i ko sve ne još: « Stigla je Paris Hilton i pruživši mi ruku predstavila se : « Paris Hilton ». Pružio sam svoju i rekao : « Gštat Palas ! » Kažu da je Elizabet Tejlor volela da sedi u hotelskom restoranu jer su za istim stolom sedeli i lokalci. Tako je bilo nekad.
Hotelski cool restoran je « Fromagerie », u bukvalnom prevodu prodavnica sira, a u formalnom-mesto u kome se okupljaju lokalci : Berni Eklestone, Formula 1, glumica Žan Moro, Džoni Holidej, Džodž Soroš, Roman Polanski koji « oseća duboko prijateljstvo sa stanovnicima Gštata », Rodžer Mur koji je ovde svio svoje novo gnezdo posle 15 godina boravka u Sent Moricu (jer su « Ujedinjene nacije 2007.godine otkrile u otpadnim vodama Sent Morica tragove kokaina »). Pokojni pop pevač Majkl Džekson je, dok je bio u poseti svojoj prijateljici Elizabet Tejlor (koja je 1962. Godine kupila brvnaru « Ariel »), poželeo je da kupi brvanaru, čak i sam hotel : « Baš mi se dopada ovaj zamak! »rekao je njegovom vlasniku Šercu. Slavni violinista Jehudi Menjuhin je 1956. Godine osnovao muzičke svečanosti « Les Sommets Musicaux de Gstaad ». Goste su, tokom godina, zabavljali trubač Luj Armstrong i pevačica Ela Ficdžerald, Moris Ševalje…a tajlandska kraljica slušala…
Nikad dosta zabava u hotelu « Le Palace » !


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003