Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
 PRODAJA ZA SLAD...
 Samo napred
 Može li bez kav...
 ZVER 666
 Isterivač đavol...
 SUPERJAHTA, AVI...
 LJUBIMCI
 HRISTOS VOSKRES...
 PORŠE
 PROLEĆE
 U SRCU ZLATNOG ...
 NE VOLITE ORNAŽ...
 LORELAJ
 UMNETNOST KIĆEN...
 UMETNOST KIĆENJ...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 USKRŠNJE JAJE
 Samo virulentno
 Jeste li za tes...
 500 MILIONA EVR...
 AMERIKANAC U PA...
 VINO I ZVEZDE
 BRISANJE ISTORI...
 Test Dr. Fila
 Jadarit
 SAD GA IMA SAD ...
 Zanimljivosti
 Zanimljivosti
 BRZI VOZOVI FRA...
 Mila Jovović
 Hotel Frensisa ...
 Henrik Ibzen (...
 Najbolji novi h...
 Najbogatiji lju...
 Svastalice
 Legenda o „YAHO...
 Venčanja
 Lament nad kafa...
 Klaudija Šifer...
 Orlando i Kejt ...
 Ko bi rekao da ...
 Zima
 Dvor i vrtovi L...
 SARGANSKA OSMIC...
 Mala Nikol
 Ekspedicija na ...
 Naručivanje čas...
 Džejson Prisli
 DŽONI KEŠ
 Porodično okupl...
 Ljubimci
 Medeni mesec
 Beograd: Sećanj...
 Kako potrošiti ...
 Rekla Kazala 3
 Rekla kazala 2
 Rekla-kazala 1
 Renesansa Krist...
 Kineski zid sve...
 "Zasto monarhij...
 SEKSI SCENA SVI...
 Lebanon: Pucanj...
 SIROTI NOVINARI...
 Švarceneger u G...
 Virtuelni seks
 Najseverniji ev...
 Tatoo
 Istorija piva
 Lament nad auto...
 LAPSUSI
 Glodari napadaj...
 Svet prepun lju...
 Paolo Koeljo!
 Tajne templara!
 Glodari napadaj...
 Čudo neviđeno!
 Pobeda Letonije
 Spammers
 Nestao u Portug...
 Hoćete li jedno...
 OSTAO SAM BEZ D...
 Donje rublje u ...
 U carstvu brašn...
 TAJNA ALHEMIJE
 KRALJICA MERI 2
 Kaze se za
 [ Svi članci ... ]
Zdravlje
 KRALJEVSTVO NA VRHU PLANINE 24. 11. 2015.
Hotel „Palas“ u švajcarskom mestu Gštatu mitsko je mesto koje već sto godina čvrsto stoji na vrhovima Sanenlanda.
Najskuplja osnovna škola na svetu „Le Rosay“ glavni je „krivac“ slave hotela „Palas“ i samog seoceta Gštat. Škola je počela s radom 1880.godine. Roditelji, u poseti svojoj miloj dečici, uočili su romantično okruženje sela kao i mogućnost upoznavanja sa ostalim roditeljima – milionerima, predsednicima država, ambasadorima, biznismenima...

Kada je 1911. godine podignut hotel „Palas“ roditelji su obavezno odsedali u njemu; poslovi i druženja počeli su da se sklapaju. Od tada potiče mišljenje da ako nikada niste bili u lobiju hotela „Palas“ – kao da nikada niste bili u Gštadu!
Taki Teodorakopulos, dugogodišnji rezident u selu, novinar, plejboj, pisac, džudista, lamentira nad dugogodišnjem životom hotela:
„Nekada su ovde boravili Bil Bakli, slavni američki novinar i komentator, glumci Dejvid Niven i Rodžer Mur, violinista Jehudi Menjuhin, razne krunisane glave...u hotelu je bilo elegancije, otmenosti i poštovanja. Dolaskom Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona, sve se promenilo. U hotel su se sručili paparaci, novinari, a njih su pratili novokomponovani bogataši. Sada je ovde Madona, ali srećom ne šeta se ulicama. Njihovo ponašanje dovelo je do toga da su se izgubile one prave vrednosti lepog ponašanja i elegantnog oblačenja.“

Dress code
Da bi potkrepio svoju priču Taki je ispričao kako je jednog dana Andrea Šerc, naslednik ove porodične priče, ugledao u kultnoj kafani hotela „Le Grill“ filmskog producenta Harvija Vajnstina bez kravate dok mu je iza raskopčane košulje virila majica. Smesta je bio zamoljen da se povuče u svoje odaje i pristojno obučen vrati u restoran.
Danas mnogi od naslednika nekadašnjih roditelja-posetitelja i dalje zimuju ili letuju u ovom bajkovitom mestu, a njihova dečica pohađaju već pomenutu elitnu školu kao što će verovatno i njihovi unuci i praunuci. Noblesse oblige! I sam srpski prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević školovao se u školi « Le Rosey » i danas mnogi njegovi školski prijatelji dolaze u Beograd.
Sve je počelo od Ernsta i Silvije Šerc. Ernst je bio skaut i, da bi zaradio nešto džeparca, pevao je s grupom dečaraca u selu, s pogledom uprtim u bajkovito zdanje koje je nadvisivalo mesto. Taj pogled ostao mu je zauvek u srcu. MNogo godina kasnije, dok je radio u hotelu « Karlton » u Sent Moricu čuo je da « Palas » traži upravnika hotela. Prijavio se, ostalo je istorija.

Tokom decenija, hotel « Palas » pretrpeo je mnogobrojne promene a zadnju je uradila Marina Nikels, enterijerista. U pitanju su apartmani na šestom spratu(zadnjem i čiji se brojevi završavaju na broj 8) i njihova kombinacija boja, materijala, osvetljenja. Ipak sobe su male, ne zaboravite njegovu starost, iako su neke porušene i proširene. Neke od soba su u stilu švajcarskog rustika, s vidljivim gredama, dok su druge preuređene u nešto modernijem stilu. Svaka je izuzetno udobna. Neke na višim spratovima imaju prozore na dve strane odakle se iz kade može uživati u nepomućenom pogledu na Alpe. Ali, njihova doslednost u eleganciji i kvalitetu ostaje : debeli svileni tepisi, teške draperije, kožne sofe, tartan, šinc iz Indije, meke postelje…
Najžešće mesto u hotelu je noćni klub « GreenGo », prvi u Švajcarskoj. Njegov enterijer oslikava sedamdesete godine prošlog veka, kada je i osnovan. U njemu se tolerišu majice, vindijakne, casual stil.

Alpski šarm
Andrea Šerc seća se jedne od anegdota koje se često dešavaju u hotelu u kome su boravili tajlandska kraljica, Robi Vilijams, princ Čarls Kofi Anan, Elton Džon, španska kraljica Sofija i ko sve ne još: « Stigla je Paris Hilton i pruživši mi ruku predstavila se : « Paris Hilton ». Pružio sam svoju i rekao : « Gštat Palas ! » Kažu da je Elizabet Tejlor volela da sedi u hotelskom restoranu jer su za istim stolom sedeli i lokalci. Tako je bilo nekad.
Hotelski cool restoran je « Fromagerie », u bukvalnom prevodu prodavnica sira, a u formalnom-mesto u kome se okupljaju lokalci : Berni Eklestone, Formula 1, glumica Žan Moro, Džoni Holidej, Džodž Soroš, Roman Polanski koji « oseća duboko prijateljstvo sa stanovnicima Gštata », Rodžer Mur koji je ovde svio svoje novo gnezdo posle 15 godina boravka u Sent Moricu (jer su « Ujedinjene nacije 2007.godine otkrile u otpadnim vodama Sent Morica tragove kokaina »). Pokojni pop pevač Majkl Džekson je, dok je bio u poseti svojoj prijateljici Elizabet Tejlor (koja je 1962. Godine kupila brvnaru « Ariel »), poželeo je da kupi brvanaru, čak i sam hotel : « Baš mi se dopada ovaj zamak! »rekao je njegovom vlasniku Šercu. Slavni violinista Jehudi Menjuhin je 1956. Godine osnovao muzičke svečanosti « Les Sommets Musicaux de Gstaad ». Goste su, tokom godina, zabavljali trubač Luj Armstrong i pevačica Ela Ficdžerald, Moris Ševalje…a tajlandska kraljica slušala…
Nikad dosta zabava u hotelu « Le Palace » !


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003