Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 AMBULANTA ZVANA DRON 24. 11. 2015.
Dizajner Alek Momont osmislio je niz bespilotnih letilica, sa ugrađenom opremom za defibrilaciju, koje mogu da stignu do pacijenta obolelog od srčanog udara pre pojave ambulantnih kola.
Sa ambulantnim dronom(trut) moguća je primena direktnog električnog šoka u svrhu uspostavljanja normalnog rada srca svakom pacijentu u prečniku od 12 kvadratnih kilometara, u roku od jednog minuta.

Momontov prvi prototip ambulantnog drona uključuje automatski defibrilator koji se može koristiti da pokrene srce u slučaju srčanog udara. On smatra da stopa preživljavanja može ići čak do 80%. Smatra se da u EU oko 800 hiljada osoba godišnje dobije srčani udar što je uznemirujući broj s obzirom da samo 8% preživljava ovaj incident. Glavni razlog za ovako veliki broj žrtava je relativno sporo vreme odziva hitnih službi – 10 minuta. Moždana zatim konačna smrt nastupa za 4-6 minuta od srčanog udara.Žuti dron ima šest propelera grupisanih kao tri ruke koje omogućavaju letilici da leti najviše do 96 kilometara na sat. Momontov dizajn koristi ram letilice za smeštanje celokupne medicinske opreme koja se, čim se dron prizemi, odmah raspakuje. Može je upotrebiti svako ko je u stanju da prati uključena uputstva.

U dronu je smešten dvosmerni video koji operatori mogu da koriste da provene situacciju i daju savete kako da se reaguje na nesreću. Na isti način bi se mogli uključiti i lekovi i kardiopulmonarna reanimacija.
Ukratko, dron – ambulanta pomaže da se spasu životi proširenjem infrastrukture za hitne slučajeve s mrežom brzih letilica koje mogu da donesu hitna sredstva i uspostave komunikaciju. Ovaj projekat je magistarski rad Aleka Momonta.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003