Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 LIFTOVI KOJI SE KREĆU NA SVE STRANE 24. 11. 2015.
Jedan od najvećih proizvođača liftova na svetu ThyssenKrupp nedavno je objavio plan o svom najnovijem tehnološkom proizvodu, multi liftu bez kablova koji se kreće kako vertikalno tako i horizontalno.

Pronalazak koji će verovatno izvršiti ogroman uticaj na izgradnju visokuh stambeno - poslovnih kula, MULTI lift, kreće se uz pomoć magnetne tehnologije slične onoj koju upotrebljavaju MAGLEV vozovi(Magnetic levitation, odvojeni od šina), gde svaku kabinu pokreće sopstveni motor. Ovaj sistem liftova otvara mogućnosti da se kabine kreću kako vertikalno tako i hotizontalno. Sistem im omogućava da se sve kabine ponašaju kao jedinstveni sistem koje se penj naviše jednom a spušta drugom osovinom.

Statistika pokazuje da u toku jedne godine službenici u Njujorku tokom života provedu 16,6 godina čekajući na liftove, a 5,9 u samoj kabini. S MULTI liftovima ljudi će čekati samo 15-30 sekundi bez obzira na veličinu zgrade. Osim toga, s mogućnošću da se vertikalno kretanje obrne na horizontalno, prostor za liftove u zgradama neće morati da bude fiksiran oko samo jedne osovine.

Iako idelna visina zgrade za MULTI liftove počinje tek od 300 metara, ovaj sistem nije ograničen samo njenom visinom. Dizajn zgrade će se promeniti jer neće više biti ograničen vertikalnim usklađivanjem kućišta; on će otvoriti nove mogućnosti arhitektama i građevinarima.
Međutim, MULTI sistem daleko je od toga da bude spreman za uoptrebu. ThysseKrupp je oktobra 2014. godine započeo njegovu izgradnju na TEST kuli u nemačkom gradiću Rotvejl. Nada se da će MULTI prototip biti spreman za testiranje kada zgrada bude završena 2016. godine.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003