Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Rezidencijalna trava 20. 10. 2015.
Rezidencijalnu zgradu u Čipendejlu, južnom predgrađu Sidneja u Australiji, Green Building Council Australia je proglasio najboljom visokom zgradom na svetu.
Antoni Vud, izvršni direktor Green Building Council-a rekao je o pobedničkom radu: „Kada sam prvi put ugledao zgradu zaustavio sam se u mestu! Ona, ne samo da ukazuje na osnovnu naturalizaciju našeg građevinskog okruženja, već pokazuje novu estetiku gradova – estetiku koja u potpunosti odgovara ekološkim izazovima našeg doba!“Zgradu je projektovao tim arhitekata na čelu sa Žanom Nuvelom, biro “Atelier Jean Nouvel”. Ključne karakteristike zgrade uključuju viseće vrtove, unutrašnji pogon za reciklažu vode za navodnjavanje biljaka I heliostat s konzolom. Ploče konzole automatski preusmeravaju sunčevu svetlost u različite delove obližnjeg parka.Zgrada je dobila 1 120 kvadratnih metara vertikalnih vrtova koji pokrivaju fasade zahvaljujući projektu francuskog pejzažnog umetnika Patrika Blana. Blanov rad bio je najbolji od 87 koliko ih je na konkursu predstavljeno. Za bašte se koristi sistem za daljinsko upravljanje specijalnim procesom koji je osmislio sam Blan. Naime, koren biljaka uvezan je u filcanu mrežicu natopljenu mineralizovanom vodom. Ovo omogućava biljkama da rastu bez zemlje duž prednje strane zida.
Otpadna voda se prosleđuje u perionice I mokre čvorove unutar stanova I koristi se za zalivanje spoljnjih zelenih površina koje okružuju zgradu. Ugradnja trogodišnjih biljaka treba da bude završena do novembra 2015. Godine. Smatra se da će se na ovaj način tokom 25 godina uštedeti na 136 000 emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.
623 stanova samo je deo ovog projekta vrednog dve milijadre dolara. Zgrada je popularna među studentima jer se nalazi u blizini Univerziteta tehnologije I Univerziteta Sidnej.
Jelena KaličaninCopyright BONI Drenik d.o.o 2003