Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 HOTEL IZ BAJKE 20. 10. 2015.
Liči na kućicu za lutke, kućicu iz bajke, na poveće licidarsko srce, na šarenu žensku nošnju. Niko ne može da ostane ravnodušan na arhitektonski stil hotela „Inntela“ u Zandamu, Holandija


Zamislite gomilu kućica načičkanih jedne na drugu, razasutih na 12 spratova! Prozori ovde onde, naizgled poređani bez reda, krovčići i dole i gore, zelene nijanse. Bečka „Hundertvaser kuća“ ali na holandski način. Ljupko i veselo.

„Sve fasade koje vidite slične su tradicionalnim kućama Zandama(gradića koji je prvi u Evropi dobio restoran McDonald),“ kaže arhitekta Vilfrid van Vinden iz arhitektonskog biroa WAM u Delftu. Inspiraciju je dobio razmišljajući o hotelima koji se nalaze u centru grada. „Hotel bi trebalo da bude „dom van doma“ a ne bezličan prostor u kutijama ili pravougaonicima“. Gradski oci su odobrili upotrebu četiri nijanse zelene boje iako je to pomalo neuobičajeno za ovaj grad.

Hotel se nalazi pored neo-tradicionalnih zandamskih kuća, starih vodenica, stovarišta iz 17 i 18 veka, koji čine potku na kojoj se ovaj „gigant“ ocrtava. Možda nije po svačjem ukusu ali je jasno da se prilično dobro uklapa u okolinu. Naravno, konstrukcija je betonska, ali su sve „kućice“ načinjene od drveta i dasaka, tako da gost ima utisak da zaista boravi u „svojoj“ kućici. Sobe, a ima ih u 70 kućica - 160, omogućavaju smeštaj ljudi koji dolaze u Zandam svake godine.


Verovali ili ne, kvart Zandama sa očuvanim kućicama poređanih duž reke Zan, godišnje poseti oko 900 hiljada turista! Sobe su obogaćene su velikim fotografijama starih ulica Zandama kao i starim kolorativnim reklamama za kokosovo brašno i biskvite. Za izgradnju hotela „Inntel“ upotrebljeni su drvo i cement sa Eternit vlaknima.

Najzanimljiviji detalj na fasadi hotela „Inntel“ se nalazi na vrhu zgrade: plava kućica urađena je prema crtežu „Plava kuća“ francuskog slikara Klod Monea koji je umetnik uradio tokom boravka 1871.godine u Zandamu.
„Naravno, arhitektura direktno poziva na emocije,“ kaže arhitekta van Vinden. „Nedavno je jedan prijatelj prokomentarisao: „Kad stignem u Zandam i ugledam hotel, neizostavno mi se lice razvuče u osmeh!““ Teško da mogu da dobijem bolji kompliment!“Copyright BONI Drenik d.o.o 2003