Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
 PRODAJA ZA SLAD...
 Samo napred
 Može li bez kav...
 ZVER 666
 Isterivač đavol...
 SUPERJAHTA, AVI...
 LJUBIMCI
 HRISTOS VOSKRES...
 PORŠE
 PROLEĆE
 U SRCU ZLATNOG ...
 NE VOLITE ORNAŽ...
 LORELAJ
 UMNETNOST KIĆEN...
 UMETNOST KIĆENJ...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 USKRŠNJE JAJE
 Samo virulentno
 Jeste li za tes...
 500 MILIONA EVR...
 AMERIKANAC U PA...
 VINO I ZVEZDE
 BRISANJE ISTORI...
 Test Dr. Fila
 Jadarit
 SAD GA IMA SAD ...
 Zanimljivosti
 Zanimljivosti
 BRZI VOZOVI FRA...
 Mila Jovović
 Hotel Frensisa ...
 Henrik Ibzen (...
 Najbolji novi h...
 Najbogatiji lju...
 Svastalice
 Legenda o „YAHO...
 Venčanja
 Lament nad kafa...
 Klaudija Šifer...
 Orlando i Kejt ...
 Ko bi rekao da ...
 Zima
 Dvor i vrtovi L...
 SARGANSKA OSMIC...
 Mala Nikol
 Ekspedicija na ...
 Naručivanje čas...
 Džejson Prisli
 DŽONI KEŠ
 Porodično okupl...
 Ljubimci
 Medeni mesec
 Beograd: Sećanj...
 Kako potrošiti ...
 Rekla Kazala 3
 Rekla kazala 2
 Rekla-kazala 1
 Renesansa Krist...
 Kineski zid sve...
 "Zasto monarhij...
 SEKSI SCENA SVI...
 Lebanon: Pucanj...
 SIROTI NOVINARI...
 Švarceneger u G...
 Virtuelni seks
 Najseverniji ev...
 Tatoo
 Istorija piva
 Lament nad auto...
 LAPSUSI
 Glodari napadaj...
 Svet prepun lju...
 Paolo Koeljo!
 Tajne templara!
 Glodari napadaj...
 Čudo neviđeno!
 Pobeda Letonije
 Spammers
 Nestao u Portug...
 Hoćete li jedno...
 OSTAO SAM BEZ D...
 Donje rublje u ...
 U carstvu brašn...
 TAJNA ALHEMIJE
 KRALJICA MERI 2
 Kaze se za
 [ Svi članci ... ]
Zdravlje
 NAGRADA PRICKER 2014: ČAROBNJAK ŠIGERU BAN 23. 09. 2014.
Japanski arhitekta Šigeru Ban (56) dobitnik je Prickerove nagrade za 2014. godinu, priznanje koja se smatra Nobelovom nagradom za arhitekturu.


Šigeru Ban, internacionalni arhitekta, iza koga stoje brojni projekti, poznat je radu s papirom odnosno po kućama od kartona u kojima se smeštaju žrtve raznih katastrofa. Žiri je objasnio da je njegova upotreba novih materijala i posvećenost humanitarnim naporima širom sveta dovela do toga da ga, nazivaju "posvećenim nastavnikom koji nije samo uzor za mlađe generacije, već i inspiracija”.
Rođen je u glavnom gradu Japana, od oca biznismena u fabrici Tojota i majke, dizajnerke “haute coutire”. Tokiju gde je studirao na Umetničkom univerzitetu. Zatim je prešao na Arhitektonski Institut južne Kalifornije i Cooper Union's School of Architecture. Zahvaljujći mentoru Džonu Hejduku naučio je osnovne elemente arhitekture i zainteresovao se za “arhitektonsku poeziju” ili trodimanzionalnu poeziju”.

NARODSKI ARHITEKTA
Bio je prvi arhitekta u Japanu koji je izgradio objekat od papira, koji je morao da dobije posebno odobrenje za izgradnju. Ban smatra da je ovaj način izgradnje jevtin, može se reciklirati, kao i da je zamenljiv. Banov rad sa papirom i drugim materijalima se u velikoj meri zasniva na njegovoj održivosti kao i na proizvodnji koja ima vrlo malo otpada. Kao rezultat toga , on se koristi za izbeglička skloništa (u Japanu nakon zemljotresa Kobe, u Turskoj , Ruandi, Indiji, Kini...i širom sveta ). Ovi objekti pružaju utočišta, zajedničke centre kao i duhovna mesta za one koji su pretrpeli ogroman gubitak i uništenje.
Njegov osećaj odgovornosti, stvaranje kvalitetne arhitekture, služenje društvu u kombinaciji sa originalnim pristupom ovim humanitarnim izazovima, doveli su do pregršt nagrada koje je dobio tokom svog rada.
J.K.

Projekat zabavišta u Čengduu za manje od mesec dana posle zemljotresa jedan je od najuočljivijih primera Banove primene novih materijala i metoda gradnje.

Šigeru Ban je angažovan od strane Umetničkog festivala Abu Dabi da projektuje privremeni i mobilni paviljon koji pruža hladno i zaklonjeno mesto gde posetioci mogu imati priliku da upoznaju i da se druže sa lokalnim dizajnerima. Projekat je izgrađen gotovo u potpunosti od kartonskih cilindara, sa cevima različitih dužina i dimenzija raspoređenih da formiraju uzbudljivi i privlačni polu-eksterni volumen.


1
Arhitekta Šigeru Ban, Pricker nagrada 2014: Jedna od najvažnijih odlika njegove arhitekture jeste „nevidljiva struktura“.


2
Ban je preuzeo zadatak da novu katedralu u novozelandskom gradu Krajstčerču, koji je uništen u zemljotresu, izradi od kartona.


3
Banov projekat Centar “Žorž Pompidu” u Mecu drugi je muzej, posle Luvra, po posetama u Francuskoj.


4
Najznačajniji projekti Šigeru Bana su radovi za EXPO 2000 u Hanoveru koji je radio zajedno sa Oto Frajom i strukturalnim inženjerom Buro Hapoldom u celosti napravljen od papira koji je nakon EXPO-a demontiran i recikliran.


5
U projektu za kuću „zavesa“ u Tokiju koja se u potpunosti otvara ka susedstvu čuvajuči privatnost domaćina velikim zavesama rastegnutim između ramova Ban otvara temu promenjivosti arhitekture ali i temu prolaznosti forme kao isključivo čvrste ili transparentne fasadne opne ali približava arhitekturu temi koja se zove moda ili presvlačenje.


6
Nomadski muzej iz 2005. godine Ban projektuje za izložbu multimedijalnog umetnika Gregori Kolberta pod nazivom „Pepeo i sneg“ za njegove video i foto radove.


7
Arhitekta je angažovan od strane Umetničkog festivala Abu Dabi da projektuje privremeni i mobilni paviljon koji pruža hladno i zaklonjeno mesto gde posetioci mogu imati priliku da upoznaju i da se druže sa lokalnim dizajnerima. Projekat je izgrađen gotovo u potpunosti od kartonskih cilindara, sa cevima različitih dužina i dimenzija raspoređenih da formiraju uzbudljivi i privlačni polu-eksterni volumen.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003