Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
 SAMO OPUŠTENO!
 HRISTOS VOSKRES...
 BABUCINE PRIČE
 Online zvezda
 Nema dima
 FEST 2009
 KÜSTENDORF FILM...
 SLAVA NA DVORU
 Obama među Srbi...
 DECA IZ SRBIJE ...
 ŽAN POL GOLTIJE...
 KLARK KAO NOSTR...
 „Promovišemo na...
 ŠKART
 CASADEI
 ROMANTIKA NA SR...
 PRESTOLONASLEDN...
 FILMSKI FESTIVA...
 NOVINARI NA DVO...
 PESMA EVROVIZIJ...
 REVIJA LJUBAVI
 PRINCEZA KATARI...
 ВР&...
 U početku beše ...
 „Savremena umet...
 ANDRE MARLO
 Putnik kroz vre...
 Islandski umetn...
 LETNjA IZLOŽBA ...
 BAJKA O TUKARAM...
 Deseta godisnji...
 IZJAVA Nj. K. V...
 HOLANDSKI PLESN...
 PRIKUPLJENO 660...
 IGUANA NA BEOGR...
 Venčanje Džordž...
 FEC DOMINO
 KRALJEVSKO SLAV...
 Kraftverk nastu...
 Brus Vilis puni...
 Svetih Četrdese...
 Sretenje Gospod...
 Bogojavljenje
 Velika novogodi...
 Sveti Nikolaj Č...
 Vavedenje Presv...
 Оп&...
 Doprinos akadem...
 Oženio se Kostn...
 Sveže venčana
 Naj-događaj na ...
 Džepovi puni ka...
 Nobelovka - Sir...
 Pobedila Irska
 Rođendan
 Beograd, 03.10....
 PAL ZILERI PONO...
 Napred momci!
 Istina o Knezu ...
 Fashion week
 Raja i Maja
 Laza Kostić fon...
 Boni u Moskvi
 Atentat na Šira...
 LA TEQUILA MEXI...
 International S...
 Odlazak Pole Je...
 Dilan, čedo str...
 Ostavštine slav...
 Liberation
 Nobelovac za no...
 Spust niz Mont ...
 Osvežavanje ist...
 Hakeri provalil...
 Najzad veselo
 Predsednik i di...
 Bez starca nema...
 Al se danas dob...
 U humanitarnoj ...
 Irci u našoj kr...
 O čemu je ovde ...
 Britanci u Beog...
 Srećni dobitnic...
 Volite se ljudi
 Kraljevska bajk...
 Igraj za život
 [ Svi članci ... ]
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 BELLA SKY COMWELL 24. 04. 2014.
Grad u kome je Arne Jakobsen oblikovao prvi dizajn hotel(SAS), najzgodnije je i sasvim odgovarajuće mesto za nov hotel i konferencijski centar. „Iako je Bella Sky Hotel u Orestadu najveći hotel u nordijskom regionu, učinili smo sve da ne liči na tipičan hotel,“ kaže arhitekta, osnivač i partner u birou 3XN Architects, Kim Herfurt Nilsen. „Zato smo odlučili da ga predstavimo kao New Nordic Cool Hotel!“

Rođak kule u Pizi

Trenutno najveći i najspektakularniji hotel u Skandinaviji, Bella Sky Comvell, jednostavne arhitekture i dizajna, do danas je neviđen ambijentalni koncept u ovom delu sveta. Pogled na hotel Bella Sky može da zaprepasti čoveka. Dve kule, svaka po 23 sprata, nagnute ka spolja u suprotnim pravcima za 15 stepeni, oku daju utisak da beže jedna od druge. Njihova starija rođaka, kula u Pizi, nagnuta je za samo 5,5 stepeni! Zato se hotel smatra najnagnutijim hotelom u Evropi s koga puca fantastičan pogled na Kopenhagen, ali i na grad Malme u Švedskoj. Možda bi bila dovoljna samo jedna kula, ali dozvoljena maksimalna visina zgrade od 75 metara nije bila dovoljna za potreban broj soba i ostalih prostora.

Kada su 2009.godine zainteresovane strane sele za pregovarački sto, Bella Center i Design Brokers iz Kopenhagena, doneta je odluka da se kreativni proces bazira na dizajnu poznatom pod imenom New Nordic Cool. „To je značilo da će nameštaj biti dizajniran u klasičnom nordijskom stilu ali vrlo modernizovan,“ objašnjava Jesper Kempinski iz Design Brokers-a. „Posao je dobio biro „3XN“ koji je dizajnirao sobe, recepciju i konferecijske sale.“

3XN je imao najveći budžet u Skandinaviji a za te pare su morali da kupe sve: od podova do tavanica za 42 000 kvadrata u kome ima 814 soba. Arhitekta Kim Herfurt Nilsen kaže da je pravi izazov bio prilikom projektovanja zajedničkih temelja i jednog zajedničkog foajea! Projektovanje samoodržive zgrade bila je najvitalnija opcija. To je uključivalo izolaciju od sunčevih zraka ali i njeno zagrevanje tako da fasade nisu mogle da imaju više od 50% stakla.

Ko-ako ne Arne?!
„Želeli smo da stvorimo moderan hotelski enterijer koji oslikava puls grada. Ispitivali smo tradicionalni dizajn skandinavskih kuća i iz toga izvukli sve najbolje za hotel Bella Sky,“ kaže za „Kuću stil“ arhitekta Nilsen. „Ključne reči bile su jednostavnost, funkcionalnost i visok kvalitet, i u dizajnu i u arhitekturi.“

Zato je sve što je sintetičko izbačeno iz selekcije materijala svih 814 soba. Tepisi su vuneni, posteljina pamučna; upotrebljeni su furnirana hrastovina i koža. Paleta prigušenih boja daje sobama toplinu, povezujući se s nordijskom prirodom.
„Što se tiče dizajna, nije bilo dileme čiji će se upotrebiti: Koji-ako neće svoj: Arne Jakobsen, Fin Jul i proizvođač „Hay“.
Čim se uđe u foaje uočljiv je specijalno dizajniran sistem osvetljenja i mebliran nameštaj koji diskretno podseća na strukturu fasada. Salon i restorani imaju viseće biljne zidove, kamin je okružen trskom a zid iza recepcije je, u stvari, brdo naređenih cepanica. Klasični pultovi recepcije zamenjeni su pokretnim elementima koji omogućavaju ličnu i diskretnu uslugu.

Glumac na sceni
„Kada su nam ponudili da dizajniramo pet jednostavnih restorana za Bella Sky Comwell,“ kažu u švedskoj kompaniji TEA, „ zamislili smo prostore koji odgovaraju svim sezonama-svet sa sopstvenim bojama i ritmom koji se menja tokom dana. Jutro je ispunjeno energijom posle doručka ili branča ispod zelenih vertikalnih zidova s kojih se slivaju kapljice rose ili pored pucketave vatre uz kamin tokom oblačnih dana.

Popodnevni kapućino pije se na terasi okruženoj trskom ili u opuštajućoj atmosferi restorana-biblioteke. Grupa jednostavnih lampi okačenih o tavanicu vodi gosta do restorana na otvorenom gde Maitre d'hotel priprema hranu, kao glumac na otvorenoj sceni! Liftovi u sumrak vode uvis gosta na večeru koja se završava pićem i plesom, sve s pogledom na ceo Kopenhagen.

Jelena Kaličanin
Foto: Adam Mork


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003