Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 BELLA SKY COMWELL 24. 04. 2014.
Grad u kome je Arne Jakobsen oblikovao prvi dizajn hotel(SAS), najzgodnije je i sasvim odgovarajuće mesto za nov hotel i konferencijski centar. „Iako je Bella Sky Hotel u Orestadu najveći hotel u nordijskom regionu, učinili smo sve da ne liči na tipičan hotel,“ kaže arhitekta, osnivač i partner u birou 3XN Architects, Kim Herfurt Nilsen. „Zato smo odlučili da ga predstavimo kao New Nordic Cool Hotel!“

Rođak kule u Pizi

Trenutno najveći i najspektakularniji hotel u Skandinaviji, Bella Sky Comvell, jednostavne arhitekture i dizajna, do danas je neviđen ambijentalni koncept u ovom delu sveta. Pogled na hotel Bella Sky može da zaprepasti čoveka. Dve kule, svaka po 23 sprata, nagnute ka spolja u suprotnim pravcima za 15 stepeni, oku daju utisak da beže jedna od druge. Njihova starija rođaka, kula u Pizi, nagnuta je za samo 5,5 stepeni! Zato se hotel smatra najnagnutijim hotelom u Evropi s koga puca fantastičan pogled na Kopenhagen, ali i na grad Malme u Švedskoj. Možda bi bila dovoljna samo jedna kula, ali dozvoljena maksimalna visina zgrade od 75 metara nije bila dovoljna za potreban broj soba i ostalih prostora.

Kada su 2009.godine zainteresovane strane sele za pregovarački sto, Bella Center i Design Brokers iz Kopenhagena, doneta je odluka da se kreativni proces bazira na dizajnu poznatom pod imenom New Nordic Cool. „To je značilo da će nameštaj biti dizajniran u klasičnom nordijskom stilu ali vrlo modernizovan,“ objašnjava Jesper Kempinski iz Design Brokers-a. „Posao je dobio biro „3XN“ koji je dizajnirao sobe, recepciju i konferecijske sale.“

3XN je imao najveći budžet u Skandinaviji a za te pare su morali da kupe sve: od podova do tavanica za 42 000 kvadrata u kome ima 814 soba. Arhitekta Kim Herfurt Nilsen kaže da je pravi izazov bio prilikom projektovanja zajedničkih temelja i jednog zajedničkog foajea! Projektovanje samoodržive zgrade bila je najvitalnija opcija. To je uključivalo izolaciju od sunčevih zraka ali i njeno zagrevanje tako da fasade nisu mogle da imaju više od 50% stakla.

Ko-ako ne Arne?!
„Želeli smo da stvorimo moderan hotelski enterijer koji oslikava puls grada. Ispitivali smo tradicionalni dizajn skandinavskih kuća i iz toga izvukli sve najbolje za hotel Bella Sky,“ kaže za „Kuću stil“ arhitekta Nilsen. „Ključne reči bile su jednostavnost, funkcionalnost i visok kvalitet, i u dizajnu i u arhitekturi.“

Zato je sve što je sintetičko izbačeno iz selekcije materijala svih 814 soba. Tepisi su vuneni, posteljina pamučna; upotrebljeni su furnirana hrastovina i koža. Paleta prigušenih boja daje sobama toplinu, povezujući se s nordijskom prirodom.
„Što se tiče dizajna, nije bilo dileme čiji će se upotrebiti: Koji-ako neće svoj: Arne Jakobsen, Fin Jul i proizvođač „Hay“.
Čim se uđe u foaje uočljiv je specijalno dizajniran sistem osvetljenja i mebliran nameštaj koji diskretno podseća na strukturu fasada. Salon i restorani imaju viseće biljne zidove, kamin je okružen trskom a zid iza recepcije je, u stvari, brdo naređenih cepanica. Klasični pultovi recepcije zamenjeni su pokretnim elementima koji omogućavaju ličnu i diskretnu uslugu.

Glumac na sceni
„Kada su nam ponudili da dizajniramo pet jednostavnih restorana za Bella Sky Comwell,“ kažu u švedskoj kompaniji TEA, „ zamislili smo prostore koji odgovaraju svim sezonama-svet sa sopstvenim bojama i ritmom koji se menja tokom dana. Jutro je ispunjeno energijom posle doručka ili branča ispod zelenih vertikalnih zidova s kojih se slivaju kapljice rose ili pored pucketave vatre uz kamin tokom oblačnih dana.

Popodnevni kapućino pije se na terasi okruženoj trskom ili u opuštajućoj atmosferi restorana-biblioteke. Grupa jednostavnih lampi okačenih o tavanicu vodi gosta do restorana na otvorenom gde Maitre d'hotel priprema hranu, kao glumac na otvorenoj sceni! Liftovi u sumrak vode uvis gosta na večeru koja se završava pićem i plesom, sve s pogledom na ceo Kopenhagen.

Jelena Kaličanin
Foto: Adam Mork


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003