Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 ZAČARANA KUĆICA 24. 04. 2014.
Smeštena na usamljenom šumovitom mestu udaljenom 25 milja od Sijetla, glavnog grada američke savezne države Vašington, vila podignuta 1950.godine dobila je novo ruho


U dubokoj šumi, daleko od druma koji vodi za gradić Lejk Forest Park, nalazi se kuća koja liči na brvnaru iz vremena pedesetih godina prošlog veka. Njeni stakleni zidovi, prozori i još stakla, daju joj obrise zelene senke koja treperi usred šume.

„Obožavamo da budemo na otvorenom,“ kaže vlasnik kuće Greg. „Mnogi kupuju vikendice od čvrstog materijala a mi smo se odlučili za brvnaru.“ Bračni par se zaljubio u ovu kuću još 1995.godine. „Dobro je što smo jedno vreme živeli u kući onakvoj kakva je bila kad je podignuta,“ kaže Gregova žena. „ Upoznali smo je veoma dobro.“ Bilo je nekako i opasno, kaže, misleći na nestabilni štednjak koji je bio pravi antikvitet i mogao je svakog časa da napravi dar mar. „Znali smo da je kući potrebna „velika pomoć“. Ali, kako nismo imali dizajnerskih sposobnosti, shvatili smo da treba da potražimo pomoć stručnog lica.“

Otišli su u Američki institut arhitekata da potraže pomoć i tamo naišli na Nilsa Finea. „Kada smo videli Nilsov book(ima li nešto tako u Srbiji?) oduševili smo se njegovim projektantskim ali i dizajnersko-zanatskim umećem! Odmah smo shvatili da je on naš čovek!“ Nils Fine uneo je u projekat svoju ljubav prema drvetu koju je usvojio kao potpmak norveških emigranata. Ovaj arhitekta, koji je diplomirao na Harvardu i radio za Normana Fostera, ne samo što je preprojektovao, već je u kući i dizajnirao nameštaj i osvetljenje. Do danas je proizveo više od osmadeset dizajniranih proizvoda. Odkud on baš u Lejk Forestu? Ništa čudno kada se zna da je Leo Janson, norveški emigrant, osnovao gradić Lejk Forest nazvan po istoimenom jezeru. Ceo gradić je rezidencijalan bez ijedne fabrike.Kuhinja - dah svežeg vazduha
Fine je „razgolitio“ kuću sve do stubova, zadržavajući osnovu i njen originalni duh. Svuda se vidi Fineovo zanatsko umeće: ulazni deo je dobio nove teraco pločice pomešane sa starim; ulaz je izgubio zidove od cigle a dobio sa svake strane vrata - velike površine stakla. Proširena je spavaća soba na spratu, a najveća promena bila je kod kuhinje. Zadržano je postojeće drvo na tavanici ali su dodate badže koje unose prirodno svetlo u prostor. Upotrebljeni su materijali kao što su čelik, trešnjevo drvo, proziran i čvrst rezin, teraco, Daglas smreka.

Činjenica je da je funkcija kuhinje odnela pobedu nad estetikom. Kuhinja uvek izgleda ista, bilo da su elementi od inoksa ili drveta. Šta može da promeni ustaljeni broj elemenata i potrebnih mašina? Ništa, osim ako se... Fine doseti novih ideja i u kuhinju unese svoj prefinjeni ukus za detalj. Kuhinju je proširio za tri metra i otvorio prema trpezariji i porodičnim prostorima. Dodati su veliki prozori kako bi uvećali atraktivan pogled na šumu. Uz pomoć lasera, ploče na elementima specijalno su dizajnirane. Dobijena šara razbila je monotoniju i sterilnost kuhinje. Toplo drvo dodalo joj je toplinu.

Džezerski element
I kupatilo je u kući dobilo svoje počasno mesto. Fini je proučio i iskoristio transparentnost: smešteno u takoreći staklenoj kocki, ne samo da osoba koja se kupa u njemu ima osećaj da se nalazi usred šume, već može da pomisli da se nalazi u varijanti džez kluba. „Mešao sam mat i sjajne pločice na jednom zidu kupatila kako bi dobio apstraktnu šaru. To je pomalo džezerski elemet koji je u hamoniji s paletom materijala spavaće sobe odeljene od kupatila staklenim zidom.“ Upravo ovaj zid izaziva toplinu oko srca jer je na njega rukom nanesen apstraktan crtež koji i skriva ali otkriva pogled na kupatilo i van njega.
Rečju, Nils Fine se izborio da se njegovi jednostavni detalji u celoj kući ugrade i time zadovolji vlasnike, ljubitelje drveta, šume i stakla.

Jelena Kaličanin
Foto: Bendžamin Benšnajder


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003