Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
 SAMO OPUŠTENO!
 HRISTOS VOSKRES...
 BABUCINE PRIČE
 Online zvezda
 Nema dima
 FEST 2009
 KÜSTENDORF FILM...
 SLAVA NA DVORU
 Obama među Srbi...
 DECA IZ SRBIJE ...
 ŽAN POL GOLTIJE...
 KLARK KAO NOSTR...
 „Promovišemo na...
 ŠKART
 CASADEI
 ROMANTIKA NA SR...
 PRESTOLONASLEDN...
 FILMSKI FESTIVA...
 NOVINARI NA DVO...
 PESMA EVROVIZIJ...
 REVIJA LJUBAVI
 PRINCEZA KATARI...
 ВР&...
 U početku beše ...
 „Savremena umet...
 ANDRE MARLO
 Putnik kroz vre...
 Islandski umetn...
 LETNjA IZLOŽBA ...
 BAJKA O TUKARAM...
 Deseta godisnji...
 IZJAVA Nj. K. V...
 HOLANDSKI PLESN...
 PRIKUPLJENO 660...
 IGUANA NA BEOGR...
 Venčanje Džordž...
 FEC DOMINO
 KRALJEVSKO SLAV...
 Kraftverk nastu...
 Brus Vilis puni...
 Svetih Četrdese...
 Sretenje Gospod...
 Bogojavljenje
 Velika novogodi...
 Sveti Nikolaj Č...
 Vavedenje Presv...
 Оп&...
 Doprinos akadem...
 Oženio se Kostn...
 Sveže venčana
 Naj-događaj na ...
 Džepovi puni ka...
 Nobelovka - Sir...
 Pobedila Irska
 Rođendan
 Beograd, 03.10....
 PAL ZILERI PONO...
 Napred momci!
 Istina o Knezu ...
 Fashion week
 Raja i Maja
 Laza Kostić fon...
 Boni u Moskvi
 Atentat na Šira...
 LA TEQUILA MEXI...
 International S...
 Odlazak Pole Je...
 Dilan, čedo str...
 Ostavštine slav...
 Liberation
 Nobelovac za no...
 Spust niz Mont ...
 Osvežavanje ist...
 Hakeri provalil...
 Najzad veselo
 Predsednik i di...
 Bez starca nema...
 Al se danas dob...
 U humanitarnoj ...
 Irci u našoj kr...
 O čemu je ovde ...
 Britanci u Beog...
 Srećni dobitnic...
 Volite se ljudi
 Kraljevska bajk...
 Igraj za život
 [ Svi članci ... ]
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 HOTEL „&“ 29. 01. 2014.
Da, da, nema ime već je simbol ili logogram! Kao što je popularni pevač Princ promenio svoje ime u simbol tako je i najnoviji hotel u Londonu dobio ime po kratici ili logogramu „&“-ampersend!


Tek dva meseca od kako je otvoren a već se o njemu naveliko priča. Štaviše, već je dobio i nagradu International Design & Architecture Award 2012 za hotele sa 50 do 200 kreveta. Nalazi se u kvartu Južni Kensington u Harington ulici.

Šta je to što izdvaja „Ampersand“ od drugih, što starih što novih, hotela? Mnogo toga. Generalni direktor, Roberto Pahares, tvrdi da je u njemu sažeto sve što čini englesku kulturu i stil. „Pre svega, mi sebe smatramo nezavisnim, imamo osećaj individualnosti, vlasništva i samostalnu misao. Hotel je takođe kombinacija različitih kulturnih tradicija, kako engleskih tako i internacionalnih. Kad tome dodam pozitivnu energiju prikupljenu tokom Olimpijskih igara, onda dobijamo veselu i živahnu atmosferu, ali i eleganciju i engleski šik!“


Nekada originalan viktorijanski butik hotel(Grosvenor Kensington Hotel) podignut 1888.godine, nedavno je pretrpeo velike promene svog izgleda. Sto jedanaest novih soba i pet apartmana s balkonima, zanatski savršeno dizajniran hol plus poslastičarnica, koktel bar i trpezarija-svi su zamisao arhitekata iz londonskog biroa Dexter Moren Associate. Kako kažu, bili su inspirisani okolinom u kojoj se hotel nalazi. Zbog toga je dizajn hotela kombinacija savremenog nameštaja i materijala koji na sebi nose oznake botanike i orintologije (Museum of Natural History), astronomije i geologije(Sience Museum), muzike(Royal Albert Hall); u blizini je i Hajd Park... sobe su podeljene u pet kategorija tako da se u sobama vide motivi planeta i zvezda, muzičke note, orintološki crteži i geometrijske figure.

Lepota hotelskog enterijera vidi se na samom ulazu koji je žižna tačka hola. Osvetljenje i nameštaj sami govore o eleganciji. Centralno stepenište akcentovano je svetlećom instalacijom u obliku visokog drveta čije se „deblo“ penje kroz prizemlje i nekoliko spratova. Paleta boja koja se proteže kroz ceo hotel sadrži tirkiznu, trešnjevu i šartrez boju, elegantnih modernih nijansi, zajedno sa zlatnim i srebrnim akcentima, mermernim podovima i floralnim tapetama.
U nižem delu odnosno podrumu nalazi se zanimljiv „Apero“ bar čije ime ukazuje na lepršavost prostora sa zidovima od cigle u viktorijanskom stilu, prefarbanih belom bojom, zasvođenim vratima, plavim kožnim barskim stolicama(izuzetno udobnim) i modernim osvetljenjem. Ispred ulaska u „Apero“ bar zanimljiv detalj: pod je presvučen crno-belim keramičkim pločicama s floralnim dizajnom. Pet hiljada pločica isečeno je i postavljeno in situ. Njihov geometrijski oblik dobijen je ugledajući se na čuveni mozaik koji se nalazi u obližnjem Viktorija i Albert Holu. Za one koji ne vole da se mešaju s drugim osobama, a Englezi veoma drže do svoje privatnosti nasleđene od drage kraljice Viktorije, predviđena je tzv. „Vinska soba“. U nju se može smestiti samo deset osoba s dubokim džepom, koje vole da uživaju u skupocenoj kolekciji hotelskog vina. Uostalom, uživanje svih pet čula je zaista na vrhuncu u ovom lepom i veoma zanimljivom londonskom hotelu.

Jelena Kaličanin


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003