Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
 PRODAJA ZA SLAD...
 Samo napred
 Može li bez kav...
 ZVER 666
 Isterivač đavol...
 SUPERJAHTA, AVI...
 LJUBIMCI
 HRISTOS VOSKRES...
 PORŠE
 PROLEĆE
 U SRCU ZLATNOG ...
 NE VOLITE ORNAŽ...
 LORELAJ
 UMNETNOST KIĆEN...
 UMETNOST KIĆENJ...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 USKRŠNJE JAJE
 Samo virulentno
 Jeste li za tes...
 500 MILIONA EVR...
 AMERIKANAC U PA...
 VINO I ZVEZDE
 BRISANJE ISTORI...
 Test Dr. Fila
 Jadarit
 SAD GA IMA SAD ...
 Zanimljivosti
 Zanimljivosti
 BRZI VOZOVI FRA...
 Mila Jovović
 Hotel Frensisa ...
 Henrik Ibzen (...
 Najbolji novi h...
 Najbogatiji lju...
 Svastalice
 Legenda o „YAHO...
 Venčanja
 Lament nad kafa...
 Klaudija Šifer...
 Orlando i Kejt ...
 Ko bi rekao da ...
 Zima
 Dvor i vrtovi L...
 SARGANSKA OSMIC...
 Mala Nikol
 Ekspedicija na ...
 Naručivanje čas...
 Džejson Prisli
 DŽONI KEŠ
 Porodično okupl...
 Ljubimci
 Medeni mesec
 Beograd: Sećanj...
 Kako potrošiti ...
 Rekla Kazala 3
 Rekla kazala 2
 Rekla-kazala 1
 Renesansa Krist...
 Kineski zid sve...
 "Zasto monarhij...
 SEKSI SCENA SVI...
 Lebanon: Pucanj...
 SIROTI NOVINARI...
 Švarceneger u G...
 Virtuelni seks
 Najseverniji ev...
 Tatoo
 Istorija piva
 Lament nad auto...
 LAPSUSI
 Glodari napadaj...
 Svet prepun lju...
 Paolo Koeljo!
 Tajne templara!
 Glodari napadaj...
 Čudo neviđeno!
 Pobeda Letonije
 Spammers
 Nestao u Portug...
 Hoćete li jedno...
 OSTAO SAM BEZ D...
 Donje rublje u ...
 U carstvu brašn...
 TAJNA ALHEMIJE
 KRALJICA MERI 2
 Kaze se za
 [ Svi članci ... ]
Zdravlje
 HOTEL „&“ 29. 01. 2014.
Da, da, nema ime već je simbol ili logogram! Kao što je popularni pevač Princ promenio svoje ime u simbol tako je i najnoviji hotel u Londonu dobio ime po kratici ili logogramu „&“-ampersend!


Tek dva meseca od kako je otvoren a već se o njemu naveliko priča. Štaviše, već je dobio i nagradu International Design & Architecture Award 2012 za hotele sa 50 do 200 kreveta. Nalazi se u kvartu Južni Kensington u Harington ulici.

Šta je to što izdvaja „Ampersand“ od drugih, što starih što novih, hotela? Mnogo toga. Generalni direktor, Roberto Pahares, tvrdi da je u njemu sažeto sve što čini englesku kulturu i stil. „Pre svega, mi sebe smatramo nezavisnim, imamo osećaj individualnosti, vlasništva i samostalnu misao. Hotel je takođe kombinacija različitih kulturnih tradicija, kako engleskih tako i internacionalnih. Kad tome dodam pozitivnu energiju prikupljenu tokom Olimpijskih igara, onda dobijamo veselu i živahnu atmosferu, ali i eleganciju i engleski šik!“


Nekada originalan viktorijanski butik hotel(Grosvenor Kensington Hotel) podignut 1888.godine, nedavno je pretrpeo velike promene svog izgleda. Sto jedanaest novih soba i pet apartmana s balkonima, zanatski savršeno dizajniran hol plus poslastičarnica, koktel bar i trpezarija-svi su zamisao arhitekata iz londonskog biroa Dexter Moren Associate. Kako kažu, bili su inspirisani okolinom u kojoj se hotel nalazi. Zbog toga je dizajn hotela kombinacija savremenog nameštaja i materijala koji na sebi nose oznake botanike i orintologije (Museum of Natural History), astronomije i geologije(Sience Museum), muzike(Royal Albert Hall); u blizini je i Hajd Park... sobe su podeljene u pet kategorija tako da se u sobama vide motivi planeta i zvezda, muzičke note, orintološki crteži i geometrijske figure.

Lepota hotelskog enterijera vidi se na samom ulazu koji je žižna tačka hola. Osvetljenje i nameštaj sami govore o eleganciji. Centralno stepenište akcentovano je svetlećom instalacijom u obliku visokog drveta čije se „deblo“ penje kroz prizemlje i nekoliko spratova. Paleta boja koja se proteže kroz ceo hotel sadrži tirkiznu, trešnjevu i šartrez boju, elegantnih modernih nijansi, zajedno sa zlatnim i srebrnim akcentima, mermernim podovima i floralnim tapetama.
U nižem delu odnosno podrumu nalazi se zanimljiv „Apero“ bar čije ime ukazuje na lepršavost prostora sa zidovima od cigle u viktorijanskom stilu, prefarbanih belom bojom, zasvođenim vratima, plavim kožnim barskim stolicama(izuzetno udobnim) i modernim osvetljenjem. Ispred ulaska u „Apero“ bar zanimljiv detalj: pod je presvučen crno-belim keramičkim pločicama s floralnim dizajnom. Pet hiljada pločica isečeno je i postavljeno in situ. Njihov geometrijski oblik dobijen je ugledajući se na čuveni mozaik koji se nalazi u obližnjem Viktorija i Albert Holu. Za one koji ne vole da se mešaju s drugim osobama, a Englezi veoma drže do svoje privatnosti nasleđene od drage kraljice Viktorije, predviđena je tzv. „Vinska soba“. U nju se može smestiti samo deset osoba s dubokim džepom, koje vole da uživaju u skupocenoj kolekciji hotelskog vina. Uostalom, uživanje svih pet čula je zaista na vrhuncu u ovom lepom i veoma zanimljivom londonskom hotelu.

Jelena Kaličanin


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003