Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 HOTEL „&“ 29. 01. 2014.
Da, da, nema ime već je simbol ili logogram! Kao što je popularni pevač Princ promenio svoje ime u simbol tako je i najnoviji hotel u Londonu dobio ime po kratici ili logogramu „&“-ampersend!


Tek dva meseca od kako je otvoren a već se o njemu naveliko priča. Štaviše, već je dobio i nagradu International Design & Architecture Award 2012 za hotele sa 50 do 200 kreveta. Nalazi se u kvartu Južni Kensington u Harington ulici.

Šta je to što izdvaja „Ampersand“ od drugih, što starih što novih, hotela? Mnogo toga. Generalni direktor, Roberto Pahares, tvrdi da je u njemu sažeto sve što čini englesku kulturu i stil. „Pre svega, mi sebe smatramo nezavisnim, imamo osećaj individualnosti, vlasništva i samostalnu misao. Hotel je takođe kombinacija različitih kulturnih tradicija, kako engleskih tako i internacionalnih. Kad tome dodam pozitivnu energiju prikupljenu tokom Olimpijskih igara, onda dobijamo veselu i živahnu atmosferu, ali i eleganciju i engleski šik!“


Nekada originalan viktorijanski butik hotel(Grosvenor Kensington Hotel) podignut 1888.godine, nedavno je pretrpeo velike promene svog izgleda. Sto jedanaest novih soba i pet apartmana s balkonima, zanatski savršeno dizajniran hol plus poslastičarnica, koktel bar i trpezarija-svi su zamisao arhitekata iz londonskog biroa Dexter Moren Associate. Kako kažu, bili su inspirisani okolinom u kojoj se hotel nalazi. Zbog toga je dizajn hotela kombinacija savremenog nameštaja i materijala koji na sebi nose oznake botanike i orintologije (Museum of Natural History), astronomije i geologije(Sience Museum), muzike(Royal Albert Hall); u blizini je i Hajd Park... sobe su podeljene u pet kategorija tako da se u sobama vide motivi planeta i zvezda, muzičke note, orintološki crteži i geometrijske figure.

Lepota hotelskog enterijera vidi se na samom ulazu koji je žižna tačka hola. Osvetljenje i nameštaj sami govore o eleganciji. Centralno stepenište akcentovano je svetlećom instalacijom u obliku visokog drveta čije se „deblo“ penje kroz prizemlje i nekoliko spratova. Paleta boja koja se proteže kroz ceo hotel sadrži tirkiznu, trešnjevu i šartrez boju, elegantnih modernih nijansi, zajedno sa zlatnim i srebrnim akcentima, mermernim podovima i floralnim tapetama.
U nižem delu odnosno podrumu nalazi se zanimljiv „Apero“ bar čije ime ukazuje na lepršavost prostora sa zidovima od cigle u viktorijanskom stilu, prefarbanih belom bojom, zasvođenim vratima, plavim kožnim barskim stolicama(izuzetno udobnim) i modernim osvetljenjem. Ispred ulaska u „Apero“ bar zanimljiv detalj: pod je presvučen crno-belim keramičkim pločicama s floralnim dizajnom. Pet hiljada pločica isečeno je i postavljeno in situ. Njihov geometrijski oblik dobijen je ugledajući se na čuveni mozaik koji se nalazi u obližnjem Viktorija i Albert Holu. Za one koji ne vole da se mešaju s drugim osobama, a Englezi veoma drže do svoje privatnosti nasleđene od drage kraljice Viktorije, predviđena je tzv. „Vinska soba“. U nju se može smestiti samo deset osoba s dubokim džepom, koje vole da uživaju u skupocenoj kolekciji hotelskog vina. Uostalom, uživanje svih pet čula je zaista na vrhuncu u ovom lepom i veoma zanimljivom londonskom hotelu.

Jelena Kaličanin


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003