Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 HARMONIJA PROSTORA I PREDMETA 29. 01. 2014.
Spektakularni prostor kolekcionara u američkom gradu San Antoniju u Teksasu
dizajnirali su arhitekti iz biroa Potit
Skoro svaki grad na svetu danas ima kvart koji se revitalizuje ili u kome se preduzima jedna vrsta kulturne rehabilitacije. Zajedno s razvojem i urbanizacijom arhitektura i kuće u ovim gradskim delovima dobijaju nov život. Jedan od takvih projekata je loft u u San Antoniju. Nalazi se na krovu fabrike podignute 1920.godine. Ovaj loft je dizajnirao biro Poteet Architects, iz istoimenog grada, na čelu s arhitektama Džimom Potitom i Bretom Frimanom.

Vlasnik je želeo da se određeni prostori u kojima je trebalo da živi zajedno sa svim umetničkim delima koje je godinama skupljao, prožimaju, dopunjuju, prepliću, čak „izazivaju“!

Loft je podeljen na tri nivoa. Na najnižem, s dva ulaza, nalaze se glavni dnevni boravak, kuhinja i unutrašnj veranda. Na sledećem nivou nižu se nekoliko galerija obogaćenih umetničkim slikama i instalacijijama. Da bi ugođaj bio potpun vlasnik je ovde smestio i malo pozorište s visokom tavanicom i policama na kojima filmske kasete pozivaju na gledanje sedme umetnosti. Zidovi bioskopa su crni kako i dolikuje ovom medijalnom uživanju.
Najzad, na najvišem nivou, nalazi se vrt na otvorenom gde vlasnik često poziva prijatelje na zabavu. Odatle puca pogled na okoliš ovog kvarta sa unutrašnjim parkingom, novim parkom i umetničkim galerijiama. Fasade su umivene, dvorišta i vrtovi takođe, kao i balkoni i natkrivene terase.

Da bi u loftu dobili harmoničan spoj prostora i vrednih predmeta arhitekti su se odlučili za čelik i staklo, bele zidove, blistave podove s epoksi premazom i kuhinjskim elementima lakiranim do visokog sjaja. Sve u želji da svetlost duboko prodre u prostor.
Bela pozadina zidova i podova ali i tavanica od prefarbanog betona, omogućava da prostor liči na veliku umetničku kolekciju predmeta i umetničkih slika, skulptura, instalacija. Pojedini predmeti, a naročito slike na zidovima, živih su nijansi: crvena vrata, sofe dizajnera Kevina Volca, fotelje „George“ B&B Italia, otomani kao i žuta slika i ženski torzo obojen jakom plavom bojom, reminiscencija omiljene boje Iva Klajna(Novi realizam).

Spavaća soba je smeštena u jednom delu lofta tako da je povezana s belom prostorijom za odmaranje. Mnogobrojni svetlarnici i prozorii od poda do tavanice propuštaju zrake sunca kojih u ovom kraju ima podosta. Elementi police s knjigama ugrađeni su u zidove kako bi što više oslobodile prostor i istakle njihove vrednosti. Njihova zavojita, nejednaka linija koja leluja po želji arhitekte daje prostoru nove uglove koji negde šire, negde skupljaju prostor. Ova neoubičajena ideja donosi, zajedno sa svim ostalim dizajnerskim „pakovanjem“ lepršavost, širinu i ugodnost prostoru.
Jelena Kaličanin
Foto: Coleen Duffley, Chris CooperCopyright BONI Drenik d.o.o 2003