Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 KUĆA NA KRAJU SVETA 13. 11. 2013.
Elafitska ostrva: Božja lepota i mir u kojoj su se nekad kretala silna krda jelena(grčki: elaphos). Gde to beše? Preko puta nekadašnje Republike Raguze-Dubrovnika. Šipan, Lopud, Koločep!

Peskovite plaže, zaliv Šunj, Lopud, Insula media - srednje ostrvo, stišnjeno između Šipana i Koločepa. Na otprilike 216 metara smestilo se imanje sa šest kamenih kuća iz XV veka u kojima žive, uglavnom leti, poslovni i životni partneri, američki arhitekta Stiven Haris i enterijerista Britanac Lusijen Riz Roberts.

Ništa nije slučajno
Srećne slučajnosti dovele su ovaj par na Lopud. Roditelji Lusijena Riza Robertsa, poznati britanski slikari, imali su pedeset godina letnju rezidenciju u Kadakvesu na španskoj obali Kosta Brava. Kada je najezda turista postala neizdrživa Lusijen je odlučio da se preseli u mirnije delove Evrope.
Baš se u to vreme mladi Čileanac, arhitekta Antonio Zaninović, hrvatskog porekla koji je radio je za Stivena Harisa, vratio s letovanja na Jadranu gde je prvi put posetio svog dedu. Oduševljeno je pričao o fantastičnim plažama, kamenim kućicama, plavom Jadranu...Stiven i Lusijen, pod uticajem bajke, preleteli su okean, stigli na Jadran, dobro proučili celu obali i...kupili derutne kamene kućice na vrhu Lopuda s pogledom na okolna ostrvca i nepreglednu pučinu.
Njihovo oduševljenje krajolikom, plavim Jadranom, potaknulo je veliku rekonstrukciju celog imanja. Uz svesrdnu pomoć domaćih zanatlija, poštovanja prema ostrvskoj tradiciji tog dela Jadrana i svoj neporeciv talenat za lepo stvorili su pravi mali raj: dve veće i manja gostinska-bivši kokošinjac! Površina glavne kuće je oko 250 kvadrata, ostalih pet između 17 do 80 kvadrata. Pet spavaćih soba, dve kuhinje, dva dnevna boravka, slikarski atelje i pet kupatila. Stari kameni zidovi i vidljive grede na tavanici kao i drveni podovi, boje, materijali, zajedno s modernim nameštajem dali su rezultat dostojan visokog luksuza koji se sjajno uklopio u starost kamena. Pre svega, na krovove su stavljeni novi crepovi. Neznatno je promenjena veličina prozora kako bi se oživele fasade i time dobile svetle i prozračne prostorije maksimalno otvorene prema moru i zelenilu. Uprkos niskim tavanicama prostori zrače rustikom i elegancijom. Kupatila, s lavaboima naslonjenim na glatke bele zidove ukazuju na taj kontrast. Zanimljivo je da je dnevna soba smeštena na prvom spratu, dok su kuhinja trpezarija u prizemlju: nalazi se u sredini kuće otvorena prema terasi. U njima suprotnost boja, fine obrade i nameštaj sveden na osnovnu geometriju:
vintidž sofa, nizak sto kupljen u Njujorku, stara pletena stolica, fotelje od brazilskog ružinog drveta Horhea Zalszupina iz 1959.godine, tabure od plute koji je Džasper Morison kreirao za Vitru. Strainske ručke na vratima od livenog gvožđa, u dnevnoj sobi ogroman kamin, „Executive“ stolice Eroa Sarinena za Knoll iz 1946. godine. „Želeo sam moderan nameštaj kao kontrast staroj kući,“ kaže enterijerista Roberts. „Savremen nameštaj naglašava starost kuće.“
Arhitekte Stiven Haris i Lusijen Riz Roberts nisu ni slučajno završili svoj jadranski dom. Posle glavne kuće, Robertsovog ateljea i dve manje gostinske kuće, izgradili su još dve koje upravo sređuju. Nema sumnje da će i one biti savršene kao i predhodne koje su nedavno dobile epitet najlepših kuća na Jadranu!

Jelena Kaličanin
Foto: “Scott Frances/OTTO.”Copyright BONI Drenik d.o.o 2003