Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 LEGENDA SENT TROPEA 15. 08. 2013.
Ako postoji hotel kome ostali hoteli na svetu zavide onda je to „Biblos“, provansalska grupa zgrada jarkih boja u srcu Sen Tropea

Do pedesetih godina prošlog veka Sen Trope je bio miran ribarski gradić na francuskoj Azurnoj obali. Žilijet Greko je pevala u svojoj crnoj haljini, raspuštene kose a Žan Pol Sartr je uvodio egzistencijalizam. Pikaso je u jednoj od kafanica pijuckao svoj pastis i crnim bistrim očima posmatrao sve šta se dešava. Onda je stigla glumica Brižit Bardo i temperatura je naglo skočila. S neba su padale latice ruža koje je iz helikoptera bacao njen budući muž, milijarder Ginter Saks. Slavna spisateljica Fransoaz Sagan rekla je da u Sen Tropu, kako ga je džet-set nazivao, najvažnije imati dušek za spavanje.

Kuma Brižit Bardo
U takvoj atmosferi sposobni libanski hotelijer Žan Prosper Že-Para izgradio je hotel u neo-provansalskom stilu, fasade je ofarbao oker i crvenom bojom u stilu lokalne crkve, a enterijer prošarao orijentalnim komadima nameštaja i tepiha. Nazvao ga je „Biblos“ po feničanskoj luci na Mediteranu. Taman je posao krenuo kada su poslovi Že-Para propali zbog šestodnevnog rata 1967.godine. Hotel je prodao francuskom tajkunu Silvijanu Floareu čija porodica i dan danas vodi poslove. Tada je otpočela nova era u Sen Tropeu. 28. maja 1967. hotelu je kumovala Brižit Bardo i u njemu provela medeni mesec s novopečenim mužem Ginterom Saksom.

Za generalnog direktora postavljen je Klod Žare koji će uvesti duh luksuza i opuštenosti, nepoznatih u ono vreme. Džet set je oduševljen svečanom atmosferom bez protokola: koncerti pored bazena, specijalne večere, modne revije, bele noći-sve do tada neviđeno, od „Biblosa“ će napraviti centar svetskog džet seta. I danas je, kada dođe letnja sezona! Hotel će se tokom vremena širiti na susedne terene. Arhitektura mediteranskog sela će se očuvati zahvaljujući arhitekti Ovrinjonu Sikardonu i enterijeristi Andrei Deniu.

U unutrašnjosti hotelskih zgrada mešavina Souleiado nameštaja(mebliranog cvetnim dezenom u bojama Mediterana); hodnici i galerije puni antiknih komada, bista, keramike...Osvežavajuće sobe, bez minimalizma, sa provansalskim stilom seoskih prostora. Mnoge sobe imaju terase okrenute bazenu, mestu obaveznog okupljanja. Pored njega je bar gde sede mnoge poznate ličnosti. Običnog sveta ima malo jer su cene paprene. Čim se izađe stepenicama na glavni trg Sen Tropea „Place des Lices“ stiže se do hotelskog restorana „Spoon“(Kašika) u kome se služi mediteranska hrana.

No.1 na Azurnoj obali
Svojoj slavi hotel „Biblos“ uveliko može da zahvali noćnom klubu „Kraljevi podrumi“ koji se otvara tek u ponoć. Kada je 2001.godine unuk Že-Para, Antoan Šavan, postao generalni menadžer kluba, doveo je slavne muzičare a njih je pratila grupa džetsetera. Ulaz u bar je besplatan ali čik probajte da uđete u njega bez debelog novčanika; uz to treba da budete milioner, modna ikona, slavna glumica ili glumac... Red ispred kluba ponekad može da bude dug stotinu metara. Na ulazu stoji četa čuvara, praktično jedna omanja vojska! Ući u ovaj prostor ponekad je nezamislivo čak i za svetske glumačke veličine kao što je glumac Tom Kruz. Naime, u vreme dok je bio u braku sa Kejti Holms, Kruz je poželeo da se pojavi u „Kraljevim podrumima“ i okusi famoznu atmosferu za koju se kaže da je liči na atmosferu čuvenog njujorškog „Studia 54“. Ne može, prepuno je, odbio ih je čuvar na vratima. Bio je to presedan koji se dugo prepričavao. „Ne možemo tek tako da ugrozimo živote gostiju koji su u klubu papreno plaćaju piče!“ objašnjavao je direktor dok je Kruz, podvijenog repa, otišao da traži neko drugo mesto za zabavu u Sen Tropeu.
Za utehu, nije baš tačno da ne možete da uđete u „Kraljeve podrume“. Možete, ako vratarima i obezbeđenju izgledate pristojno, ljubazno i lepo.
Probajte, što da ne!
Jelena KaličaninCopyright BONI Drenik d.o.o 2003