Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 RAJ NA JEZERU KOMO 27. 06. 2013.
Gliser Mercedes juri preko jezera Komo. Vozač Luka nudi me kafom i pokazuje luksuzne vile na obali, ujedno hvaleći hotel u koji sam krenuli: hotel „Castadiva“


Prošla sam pored vile u kojoj je sniman film „Zvezdani ratovi“, zatim vile vlasnika Virdžina-Ričarda Bransona i još pored nekoliko njih čija je vrednost veća od 70 miliona evra! Predamnom je gradić Blevi, na samoj obali jezera Koma dostojanstvena zgrada hotela „Castadiva“ i devet malih vila načičkanih oko nje. Osoblje me pozdravlja toplo, s mnogo reči dobrodošlice već kako to dolikuje Italijanima!
Glavna baza hotela, „Vila Rokabruna“, pleni izgledom palate iz XVIII veka. Ona je duša odmarališta, zajedno s recepcijom, salonima, „Američkim barom“, velnesom, deset apartmana od kojih sedam dupleksa. Kroz prozore vidim zeleni gustiš: ceo kompleks je smešten usred botaničke bašte koja svojim raznovrsnim mirisima razgaljuje dušu.
Ova vila bila je poznata pod imenom „Casino Ribiere“, po prezimenu nekadašnje vlasnice, madam Ribiere; ekscentrična krojačica i slobodoumna osoba iz Pariza(u njeno vreme Milano je bio pod vladavinom Francuske države), obogatila se oblačeći dame iz visokog društva(napr. caricu Žozefinu) i, kako se lokalci šale, „skidajući njihove muževe“! Penjem se na treći sprat u apartman „Castadiva“, nekada spavaću soba Đudite Paste, u okviru koje se nalazi poseban deo za odmaranje, odvojen od spavaćeg velikom pozlaćenom pregradom, smešten na vrhu vile s ima pogled na jezero od 270 stepeni!


Norma i ostale arije
Iz vile pontoni vode u dve marine, jedan do velnesa, drugi do plutajućeg bazena s đakuzijem. Naravno, tokom svoje aristokratske istorije vila je pretrpela mnoge promene. Ona se može pohvaliti, kako se to obično kaže, bogatom istorijom i zvučnim imenima. Potka cele priče je muzika.

Posle madam ibiere vila menja vlasnika. Kada je kompozitor Vinćenco Doniceti komponovao operu „Norma“ i u njoj „Himnu mesecu“ posvećenu jezeru Komo, nije ni slutio da će se njen „glas“ probiti kroz celu Evropu zahvaljujući sopranu Đuditi Pasti. Ona je bila prva koja je izvela izuzetno tešku ariju „Castadiva“ iz prvog čina istoimene opere. Đudita je se toliko vezala za ariju da je čak i svoju vilu nazvala prema njoj.

Tokom godina vreme je donelo ljudima mnogobrojna putovanja. „Castadiva“ je postala tesna. I evo devet novih vila, svaka s „muzičkim“ nazivom: „Norma“, „Fjordiliđi“, „Šilda“, „Leonora“, „Dorabela“, „Amina“, „Violeta“ i „Izolda“, „Komo“.
Vila „Norma“ dizajnirana je u neoklasičnom stilu sa ambijentalnim izrazom tipičnim za jezero Komo: krov od škriljaca, štuko, privatni dok, vinski podrum sa salom za degustaciju, prostorija za bilijar i igraonica, tri spavaće sobe, privatni vrt s đakuzijem.
Vila „Fjordiliđi“ zajedno s vilom „Dorabela“ („Tako sve čine“-Mocart), cela je „obučena“ u Moltrasio lokalni kamen koji je ručno oblikovan. U „Dorabeli“ su smešteni rezidencijalni apartmaani s velikim terasama i ogromnom konferencijskom salom.
Vila Leonora“(prema glavnom ženskom liku iz „Il Trovator“, Đuzepea Verdija), takođe u neoklasičnom stilu, dok vila „Violeta“(iz Verdijeve „Travijate“) ima tri sprata, tri rezidencijalna apartmana. Njihov stil je inspirisan starim lokalnim zdanjima. Vila „Amina“(prema ženskom karakteru iz trećeg čina opere „Rigoleto“, arija „“Žena je varljiva“ Vinćenca Belinija) sva je u staklu i kamenim detaljima s jedinstvenim nameštajem od skupocenog novozelandskog drveta.

Vila „Izolda“(prema glavnom ženskom liku iz muzičke drame Riharda Vagnera „Tristan i Izolda“) je izgrađena u neoklasičnom stilu i bivša je čuvar-kuća. Podeljena je na četiri apartmana i tri spavaće sobe. Tu je i vila „Komo“ s luksuznim materijalima kao što su pamuk Lombard; podovi su od skupocenog drveta. Ova vila izgleda kao da lebdi iznad površine jezera.

Nekoliko konferencijskih sala takođe nosi „muzička“ imena: „Aida“ prema istoimenoj operi Đuzepe Verdija, „Nabuko“ (Verdijeva opera „Nabukodonosar“), „Don Paskvale“, komična opera Gaetana Donicetija, „Buffa“ i „Semiramida“ Đoakina Rosinija...
Najzad, samo sam bacila pogled na tursko kupatilo koje je tako dizajnirano da izaziva vrtoglavicu svojim kružnim izgledom, a posetu sam završila u velnesu okružena slanim blokovima s Himalaja, najboljim za relaksaciju. Vredi probati! Ko zna, možda naiđete na glumca Džordža Klunija koji ima običaj da svojim brzim čamcem „preseče“ jezero (njegova vila se nalazi tačno prekoputa odmarališta „Castadiva“) i popije Nespresso na velikoj terasi „Castadive“.

Jelena Kaličanin
www.castadivaresort.com
Copyright BONI Drenik d.o.o 2003