Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 MILJENČE NJUJORKA 27. 05. 2013.
Engleski bračni par Tim i Kim Kemp imaju šestoro dece u Londonu, a odnedavno su postali roditelji još jednom u Njujorku. Njihov brak je hotelijerska grupa „Firmdejl“ a njujorško dete „Crozby Street Hotel“-miljenče kvarta SoHoZnate li ko je prvi otkrio hotel „Krozbi“? Glumica Demi Mur! Kažu da često dolazi u restoran na vrhu hotela i s čašom u ruci uživa u pogledu na užurbani SoHo. Čim se pročuje da glumci i ostala poznata bratija zalaze u neki hotelski ili restoranski prostor, stižu i drugi kako bi uživali u pogledu na poznate i sebi podigli rejting. Čak je i slavna tv serija „Momci s Medisona“ već nekoliko puta u ovom hotelu proslavila početak nove sezone.

Šest hotela koje firma „Firmdejl“ poseduje u Londonu nije bilo dovoljno dvojcu Kemp: nedavno su „preskočili baru“ i u mirnoj kaldrmisanoj Krozbi ulici, jedan blok iza burnog kvarta SoHo na Manhetnu, podigli zgradu od 11 spratova-Hotel Krozbi. Jake boje, eklektizam, materijali i dezeni u suparničkoj kombinaciji, pomalo, kako kažu“, „uvrnut“, ali udoban-stil Kim Kemp.

Umetnički raj
Brz i impresivan uspeh Kim i Tima Kempa i njihove hotelijerske grupe može se, u velikoj meri, pripisati jednom faktoru: Kim Kemp ima urođeno oko za dizajn. Mešavina stilova, kombinacija epoha, antički komadi-to je stil ove samouke dizajnerke koja ne sledi nikakva pravila osim svojih sopstvenih. Njen potpis, šaren i eklektičan, savršeno pravi ravnotežu između klasične elegancije i savremene udobnosti. Inspiraciju za ovaj izliv kreatiovnosti crpi, pre svega iz mnogobrojnih putovanja po svetu: najviše voli da odsedne u hotelu „Convento“ u italijanskom gradiću Pulja čiji su vlasnici Lord MekAlpin i njegova žena Arevna; voli da doručkuje u Hotel de Palais u Bijaricu; voli Edinburg u Engleskoj, skijanje u Kurševelu.“Svako putovanje u meni budi ideje za moj eklektičan dizajn!“, tvrdi Kim Kemp. Neobični komadi nameštaja bili su polazna tačka za ideju novog hotela; originalna umetnička dela, uglavnom malo poznatih londonskih i irskih umetnika. Skulpture i slike provlače se kroz sve hotelske prostore. Na samom ulazu u recepciju četa kučića od kamena. Tako u prostoru recepcije dominira tri metra visoka glava, napravljena od papira maše, irskog umetnika Džeka Milroja. Ne može se reći da Kim sva ta dela donosi iz Evrope. Naprotiv, u hotelu „Krozbi“ dobrano se oseća američki smisao umetnosti i dizajna.

Zgradu je projektovao arhitekta Pol Tejlor(Stonehill &Taylor), poznat po mnogim izgrađenim hotelima. Trenutno on i njegov tim rade na 30 hotela, samo na Manhetnu. „Po nekom pravilu jedan arhitektonski biro projektuje zgradu hotela, drugi radi na enterijeru. Moj tim i ja smo poznati po tome što radimo i jedno i drugo. Kao što vidite, mi smo izuzetak od pravila!“ On je projektovao zgradu hotela „Krozbi“ u stilu industrijskih skladišta od kojih je praktično SoHo i nastao. Zato jednostavna fasada od cigala, kamena i stakla, odaje počast okolnom urbanom pejsažu: prozori od poda do tavanice su u „magacionerskom“ stilu i bukvalno ukazuju na istorijski SoHo stil. Liftovi su ukrašeni slikama malih psića, rad kćeri Kempovih, Vilov. Bioskopska sala ima 99 sedišta, a tu su i tri konferencijske sale.

Nameštaj, tkanine i detalji u velikoj su meri američki, rad lokalnih dizajnera i zanatlija. I svi su urađeni u održivim materijalima i sa energetski efikasnom tehnologijom - eko luksuz u svom najboljem izdanju. Kit Kemp vešto meša plemenitu umetnost, fotografiju i savremenih slika.

Smatra se da je hotel „Krozbi“, tako mlad, jedan od naj-ekološkijih hotela u celoj Americi; zato je ponosan vlasnik nagrade Gold LEEDS(Leadership in Energy and Environmental Design).

Jelena Kaličanin
www.crosbystreethotel.comCopyright BONI Drenik d.o.o 2003