Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 HOTEL EPA I DIZAJNA 12. 03. 2013.
Inspirisan nacionalnim epom „Kalevala“, unutrašnjost prvog Dizajn hotela „Klaus K“ u finskom glavnom gradu Helsinkiju puna je tajni, strasti, želje i zavisti-četiri motiva koji se provlače kroz ep. „Kalevala“ je priča epskih razmera: istorija, nasleđe i dizajn su suštinski delovi DNK hotela „Klaus K“„Kako ste tačno izgovarili prezime mog muža?“, Mia je bila iznenađena. „Čini mi se da je slovenačko prezime?“ kažem. „Jeste, on je Slovenac ali se rodio u Americi!“ Tako je počeo razgovor u hotelu „Klaus K“ čiji su vlasnici Mark Škvorc i Mia Kederborg koja je odrasla u Helsinkiju. Ove godine su letovali na Hvaru čije su ime jedva uspeli da izgovore. Mark je zainteresovan da obiđe ex-Jugoslaviju s obzirom da se od svojih roditelja naslušao mnogih priča o njenim lepotama.

Njihova zajednička priča započela je na studijama hotelijerstva u francuskom gradu Strazburu. „Zaljubili smo se jedan u drugog i sanjali da pokrenemo sopstveni hotel! Radili smo i neprestano usavršavali naše hotelijerske i kulinarske veštine na Roud Ajlendu i Havajima, u Kaliforniji i Floridi, Vašingtonu i Njujorku. Tek tada smo bili spremni na skok preko Atlantika! Naš san se ostvario i nas dvoje smo se fokusirali na svaki detalj dizajna hotela „Klaus K“.“


Ep i stil
Potka za dizajn hotela „Klaus K“ bio je ep „Kalevala“ prema kome je 1938.godine snimljen film o srednjovekovnom vlastelinu Klausu Kurkiju...“Kalevala“ je priča puna tragedije, mitova, čarolije...priča o emocijama, o strasti, zavisti, želji i izdaji. Magična, lepa, puna života-izražava suštinu Finske. Uz mantru „ep i stil“, zajedno s renomiranim arhitektima iz biroa SARC i dizajnerskog tima STYLT Trampoli, sazdali su nov dizajnerski koncept uvodeći finski folklor u svaku poru hotela. Mladi(kao zemlja) i stari(kao nacija), svetlo i tama, dizajn i tradicija. Čist, sveden, dramatičan, tih, magičan dizajn hotela. Na gornjem dovratniku ulaznih vrata hotela, koja su napravljena od čuvenog Vironlahti granita koji se upotrebljava još od pre hiljadu godina stare ere, 1938.godine ugravirano je ime Klaus Kurski.


Zidovi recepcije i tepisi u hodnicima koji vode u sobe pričaju priču „Kalevale“ o stvaranju sveta iz sedam jajeta: ptice pevačice, labudovi, svrake, orlovi, konji, irvasi, medvedi, vukovi i pčele. Gost će lako primetiti na mnogim mestima hotela oblike jajeta. U „Kalevali“ Ilmatar(čist vazduh) silazi u vode dok ga vetar oplođava i tako se pretvara u Majku Vodu. Patka plovuša ili guscarica drži gnezdo na kolenu i u njemu šest jaja od zlata i jedno od gvožđa. Gvozdeno jaje joj peče koleno, ona se trgne, jaja se razbiju i tako nastaje svet, rađaju se Sunce, Mesec i zvezde. Tu je i štuka smeštena u ogroman stakleni kovčeg: glavni lik u epu je Vainemeinen koji je jedini umeo da svira na instrumentu napravljenom od vilične kosti ove ribe, a njegova muzika mu je davala veliku snagu kojom je opčinjavao svoju publiku.

Postoje četiri teme u „Kalevali“: strast, tajna, želja i zavist. Zato su sobe podeljene u četiri kategorije u bojama od narandžaste s motivima irvasa u „mističnim“ apartmanima, do dekadentne čokoladaste i bordo nijanse u sobama „zavisti“. U svakoj se na zidovima nalaze umetnička dela s temom iz epa koja opisuje specifičnu atmosferu. Enterijer „Mystic room“ pokazuje emotivne teme iz epa; „Desire room“-„Danima sam se nadao, tražio dok sam sazrevao. Čekao na dobru godinu koja je dolazila s letom.“; „Envy suite“-„Podneo sam to vrlo loše i sve vreme proveo čekajući Vainamoinena, tvrdeći da bolje pevam od njega“.

Ova razigranost dovela je do pete kategorije soba. Pre tri godine Škvorcevi su pozvali u goste dva finska slikara koji su pre toga svoja dela izlagali u hotelu „Klaus K“. Riko Sakinen i Jani Lainonen su nedelju dana boravili u dva „Zavist“ apartmana. Zidovi su im poslužili kao platna a inspiracija-zavist. Riko je nacrtao ogromnog “The Hong Kong Curry Flavor Cup Noodle“ robota, eksplozivnu mešavinu karelijskog ljutog jela i savremene brze pice mexicana. Iznad robota krupnim crnim slovima piše: „Razlog zašto zavidim Fincima“.

U Janinom apartmanu zidovi su prekriveni vrtlozima u stilu tetovaže koji predstavljaju imena poznatih parova-Romeo i Julija, Dajana i Čarls...Kako priča o parovima postaje uzbudljivija i skandaloznija slova, od bele, prelaze u tamniju boju(Džon i Merilin, Čarls i Kamila...). Ukoliko žele, i gosti mogu da upišu svoja imena, naravno, uz plaćanje. Do danas se već nekoliko parova upisalo na zidove...

Nebeska kovačnica
U restoranu „Ilmatar“ služi se savremena i jednostavna finska hrana koju vole lokalci ali i stranci. „Ahjo“ bar i noćni klub helsinškog džet seta i evropske poslovne klijentele ima 350 mesta plus mala terasa na kojoj dvadesetak osoba može da đuska. Starosna granica-24 godine! Sjajna muzika, atmosfera, opuštanje, ples... Upravo je u klubu na zidu prikazana ogromna slika stvaranja sveta prema „Kalevali“. Klub je dizajniran u crno-beloj boji ukazujući na kontrast dana i noći, svetlosti i tame, dobra i zla. Ajho je je Kovačnica, centralno mesto u „Kalevali“, jezgro vatre u kojoj Ilmatar Kovač kuje Sampo-magičan mlin koji proizvodi brašno, so i novac.

Gde god se okrenem oko mene su dizajnirani detalji vezani za „Kalevalu“. Da bi hotel menjao svoj lik, da bi pratio događaje kao što ove godine teče manifestacija Helsinki-grad Dizajna 2012. godine, Erik Nisen Johansen iz Stylt Trampoli biroa je pozvao sve zainteresovane za dizajniranje hotelskih prostora da pošalju svoje ideje bilo u CAD-u, fotografiju ili crtež na običnoj salveti, koji su ih inspirisali.

„Naš cilj je da se generišu nove ideje u odnosu na iskustvo gosta,“ kaže Mark Škvorc. „Ohrabrujemo ljude da se bave dizajnom i na taj način stvaraju bolji grad, proizvodne usluge i radno okruženje.“ Mark i Mia su otvoreni prema svima. Da bi ih bolje upoznali možete se prijaviti za specijalan hotelski paket koji će vam omogućiti zanimljiv vikend u njihovom društvu, u društvu njihovih prijatelje umetnika, čak i njihove dece!

Jelena Kaličanin


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003